Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONCIJSKI TRENER

Tamara brusi dečke Dinama

Tamara Despot
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/12
24.11.2015.
u 13:20

– Poprilično mi ide na živce ta fama oko ženskog nogometa. Naša ženska reprezentacija je predivna! To su žene i u estetskom i u sportskom smislu – kaže Tamarda Despot za Max!.

Jedan od privilegija žene u nogometnom stožeru je što su ženski WC-i na utakmicama uvijek prazni – u svom stilu se našalila Tamara Despot, kondicijska trenerica škole nogometa Dinamo. Sredina je studenog, a ona se na suncu smije i valja po umjetnoj travi. Kažu da je uvijek dobro raspoložena, piše sportski tjednik Max!.

Mnogima je poznata iz zabavnih emisija "Ples sa zvijezdama" i "Zvijezde pjevaju". No kada se ugase reflektori na plesnom podiju, pale se oni na stadionu. Plesne haljine zamijeni Dinamovom trenirkom, a na terenu smo se uvjerili da, od svih dinamovaca, trenirka baš njoj najbolje stoji. U Dinamovoj školi nogometa radi 13 i pol godina.

– Odmalena se bavim sportom i plesom. Čak sam pet godina igrala tenis. Čim sam upisala srednju školu, znala sam da ću upisati i Kineziološki fakultet. Na trećoj godini studija odlučila sam biti kondicijski trener i zaklela se da ću jednog dana to i raditi – priča Tamara.

Kako je došla do Dinama?

– Igrom slučaja, dok je direktor škole nogometa bio Božidar Šikić, počela sam raditi kao instruktorica aerobike. To su bile koordinacijske vježbe za klince. Godinu dana nakon toga novi direktor Romeo Jozak ponudio mi je da radim na terenu kao kondicijska trenerica jer mi je to i struka. I tako je krenulo – priča Tamara Despot.

Ona je s Robertom Schubertom višestruka državna prvakinja u standardnim i latinoameričkim plesovima, a osvojila je i 17. mjesto na SP-u starije mladeži u latinoameričkim plesovima. Tada je to bio najveći rezultat hrvatske reprezentacije u povijesti. Zanimljivo je da je i Jasminka Blažević, trenerica u Hajduku, profesorica kineziologije, a i bivša balerina. Očito ima neka tajna veza između nogometa i plesa. 


– Kod mlađih dobnih kategorija, zagića, limača i mlađih pionira, kroz plesne strukture popravlja se koordinacija. U nogometu ima puno ritmičnih akcija, npr. promjene, driblinzi i sl. Postoji i faktor glazbe koja dodatno motivira igrače. Ali ne bih apostrofirala ples kao ključnu stvar. Jasno, vani se aerobika koristi kao jedna vrsta zagrijavanja. Radila sam je i s prvom momčadi Dinama.


Ovo ljeto sudjelovala je u pripremama prve momčadi kao pomoćna kondicijska trenerica.


– S mlađim kategorijama radi se i na njihovu odgoju i razvoju. Veći si im autoritet. Ne trebaš ima se previše prilagođavati. Doduše, uvijek ima onih kojima trebaš – podsmjehnula se pa nastavila:

– A u prvoj momčadi radi se s već formiranim ličnostima i pristup mora biti individualniji. Moraš znati kako se svaki pojedinac osjeća, radi li mu se taj dan ili ne.
Nakon priprema vratila se malim nogometašima u školu. Vidi li se u skoroj budućnosti kao kondicijska trenerica prve momčadi?
– Postoji ambicija, ali ne želim ništa forsirati. Jasno mi je da sam žena i da je možda malo drukčije raditi sa svim tim muškarcima.
Ona je i odgajala mlade dinamovce iz reprezentacije do 17 godine koji su nedavno na SP-u u Čileu zabilježili vrhunski rezultat. 


– Počela sam raditi upravo s dečkima od 1996. do 1999. godišta. Tada su bili jako mali i gušt je pratiti njihov razvoj. I kada odu igrati izvan države, uvijek se jave i ostanemo u kontaktu.


Tri godine radila je sa ženskom nogometnom vrstom. Djevojke su uvijek govorile da im je bila najbolji motivator, duša reprezentacije i glavni zabavljač.

– S njima sam radila dok im je Dean Klafurić bio izbornik. Sada je pomoćni trener u prvoj momčadi Dinama. S njim sam bila u stožeru, otišla sam kad i on.
Uživala je u radu s djevojkama, a još uvijek pamti neke anegdote s putovanja.


– Puno smo se smijale. Bilo je situacija koje uopće nisu za priču. Spektakl! Vraćale smo se s Islanda, rano smo se ustale, a jedna naša igračica, onako sanjiva, hoda aerodromom s čarapama preko japanki – kroz smijeh se prisjetila.

Zamislila se, još se malo nasmijala pa rekla:

– Baš sam ih voljela.

Nogomet joj je posao, ples je strast. Održava privatne satove plesa, kondicijska je trenerica plesne reprezentacije, još uvijek nastupa, a angažirana je i u Upravnom odboru Hrvatskog sportskog plesnog saveza.

– Imam jako puno životne energije i ne želim ništa propustiti. Sve sam si savršeno iskombinirala. Na kraju dana sam iscrpljena, ali radim posao koji volim i obožavam. To je put k uspjehu.
Nakon toga je probala i ples i nogomet.

Koji bi sport poželjela kćerkici Anji?


– Više bih joj poželjela ples, ali ako pokaže želju za nogometom, podržat ću ju. Ni moji roditelji mene nikad nisu sputavali.


Na trenutak je zastala...

– Poprilično mi ide na živce ta fama oko ženskog nogometa. Naša ženska reprezentacija je predivna! To su žene i u estetskom i u sportskom smislu. Bila sam u državama poput Kanade i Islanda koje imaju jako puno djevojčica koje se bave nogometom. Mi smo malo, konzervativno društvo i to se neće promijeniti još barem nekih deset godina.

Je li u klubu ikad osjetila rodnu neravnopravnost?

– Ja sam cura koja dominantno nije iz nogometa i ponekad su se osjetile trzavice. Ali po pitanju struke sam svima "al pari". Kada imaš znanje, to ti nitko ne može uzeti, nikakva barijera muško-ženskih odnosa. Držim konstantu, kolege su mi super, radim već dugi niz godina i uhodana smo ekipa.

Osim po veseloj naravi i temperamentu Tamara je poznata po otkačenim frizurama.

– Frizure su mi fetiš. Imam dobru kemiju s frizerkom Marinom. Zadnjih sam se nekoliko godina uozbiljila. Ali, kako sam ja otkačena, takve su mi i frizure – zaključila je Despot.

>> Mamić: Pošteno smo pobijedili Arsenal, a Wenger neka napiše pravilnik za Uefu

Komentara 2

Avatar Honduras
Honduras
21:13 24.11.2015.

pa ne znam baš tko tu koga brusi...

PG
pucko.gumbic
12:12 05.12.2015.

Jbg... piši propalo! Umjesto da se "bruse" i pripremaju - dečki će plaziti jezik i kolačiti oči...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije