Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveti Ivan

Svjetski uvjeti za palijativnu skrb psihički oboljelih

bolnica sv. Ivan
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/4
13.10.2015.
u 11:55

U objekt koji ima ukupno 130 kreveta na odjelima za integrativnu psihijatriju i ovisnost uloženo je gotovo 49 milijuna kuna

Petnaest kreveta za palijativnu skrb psihički oboljelih osoba otvoren je jutros u sklopu Psihijatrijske bolnice sv. Ivan. Palijativna skrb smjestila se na prvom katu kao dio Odjela integrativne psihijatrije u  zgradi, koja s Odjelom za ovisnost ima ukupno 130 kreveta. U taj je objekt Grad uložio gotovo 49 milijuna kuna, a ukupno ulaganje u bolnicu Sv. Ivan, kazala je pročelnica za zdravstvo Mirna Šitum, je oko 80 milijuna kuna. Igor Filipčić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“, podsjetio je da su lani u bolnici pokrenuli sedam novih programa liječenja.
– Ovo je jedinstvena bolnica za psihijatrijske bolesnike, uvjeti su svjetski. Riječ je o dvokrevetnim sobama i svaka ima svoj sanitarni čvor. Cilj je smanjiti mortalitet pacijenata zbog niza kroničnih bolesti koje nisu liječene ili nisu prepoznate. Naši pacijenti, kao i svi mi, imaju loše navike – kazao je Filipčić. Za mjesec dana najavio je otvorenje laboratorija za pshijatrijske i neurološke bolesti uz pomoć magnetske stimulacije što će biti jedinstvena terapija u našoj regiji. Gradonačelnik Milan Bandić, koji je Odjel otvorio uz bivšeg ravnatelja bolnice Matu Mihanovića koji je započeo projekt, kazao je da bi sve bolnice trebale izgledati poput novih odjela na Jankomiru.
– Svi smo mi danas uvjetno zdravi, a sutra uvjetno bolesni. Palijacija je humanizacija smrti. Sretan sam da ovako izgleda, i ja sam pridonio tome. Tjerao sam da cvjetnjak bude kao na fontanama, a trava kao na Wembleyu – kazao je Bandić. Za palijativnu skrb psihijatrijskih bolesnika ima još petnaest kreveta u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, a sutra će se u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockefellerovoj u pogon staviti prvih deset od ukupno 43 kreveta za pacijente koji trebaju palijativnu skrb.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije