Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Džihadisti u defenzivi

Zračna luka oslobođena, civili u bijegu

top, pucnjava
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.02.2017.
u 12:31

Iračka vojska uz potporu američkog ratnog zrakoplovstva polako zauzima glavni grad Islamske države u Iraku

„Bitka za zapadni dio Mosula trajat će dulje nego što je očekivano jer nama je prioritet život ljudi, a ne teritorij. Teroristička organizacija Islamske države civile je uzela za živi štit“, kazao je za Večernji list admiral Yahya Rasul, glasnogovornik zajedničkih snaga koje oslobađaju grad Mosul ističući kako je situacija u zapadnom dijelu Mosula koji je pod kontrolom ISIL-a kaotična i kako je mnogo civila nastradalo u tim borbama. Isto tako, admiral Rasul potvrdio je kako su iračke sigurnosne snage počele u četvrtak ofenzivu na zračnu luku u Mosulu, ključni dio vladine ofenzive za preuzimanje zapadnog dijela Mosula od terorista Islamske države, koja je oslobođena nakon 4 sata žestokih sukoba. Kontrola nad zračnom lukom omogućit će iračkim snagama da osiguraju južne rute prema zapadnom Mosulu. Naime, operacija je počela zračnim udarima tijekom noći koje je provela koalicija vođena SAD-om, a zatim su oklopna vozila krenula prema zračnoj luci.

Civili pod granatama

Iz zapadnog dijela Mosula dolaze strašne slike. Civili pokušavaju pobjeći prema oslobođenom istočnom dijelu, ali mnogo ih u tome nije uspjelo. Nekoliko stotina civila, koji su bili bolje sreće, napustilo je svoje domove na rubnim dijelovima zapadnog Mosula, u prvom zabilježenom bijegu otkako je tijekom vikenda počela ofenziva iračkih snaga. Više stotina izgladnjelih i umornih žena i djece savezna policija ukrcala je u autobuse prema gradu Hamam al-Alilu, dvadeset kilometara južno od Mosula gdje su organizirani prihvatni kampovi.

„Ne znam što je gore… biti pod ISIL-ovom torturom ili bježati pod kišom granata i paljbom. Ne znam gdje su mi žena i djeca. Svi smo se razbježali svaki na svoju stranu kad su granate počele padati. Ja sad uzeo dva sina i potrčao na jedni stranu dok je žena s dvije kćeri i trogodišnjem sinom otrčala na drugu stranu. Ne znam što dogodilo jer sam izgubio kontakt s njima. Zovem na mobitel, ali se ne javljaju. Ne želim niti pomisliti na ono najgore. Vjerujem da su uspjeli doći na sigurni teritorij, a mobitel izgubili trčeći“, u očaju i opet pun nade govorio je Kemal.

Teroristi u zapadnom Mosulu nalaze se u okruženju, zajedno s gotovo 650 tisuća civila, nakon što su ih iračke snage uz potporu SAD-a koje okružuju grad protjerale iz istočnog dijela grada u prvom dijelu ofenzive koji je završen prošli mjesec. Procjenjuje se da među njima nalazi 350 tisuća djece mlađe od 18 godina. Ujedinjeni narodi strahuju da bi do 400 tisuća ljudi, čiji su životi ugroženi, moglo biti raseljeno iz zapadnog Mosula gdje su stanovnici već suočeni s nedostatkom hrane i goriva, a mnoge trgovine su zatvorene.

„Oslobađanje Mosula, koji je de facto glavni grad ISIL-a u Iraku, a vođa džihadista Abu Bakr al-Baghdadi proglasio je 2014. kalifat upravo u džamiji u zapadnom dijelu grada, značio bi i kraj terorističke organizacije Islamske države u Iraku“, uvjeren je admiral Yahya Rasul napominjući da to ujedno ne znači i kraj kompletnog ISIL-a.

Brane se i dronovima

„Mi pokušavamo spriječiti njihov bijeg u Tursku i Siriju jer bi otamo lako došli do europskih zemalja. Među pripadnicima ISIL-a koji ratuju u Mosulu ima najmanje tisuću stranih boraca iz zemalja članica EU i Balkana, koji bi se u slučaju bijega najvjerojatnije vratili u domicilne zemlje sa zadatkom izvođenja terorističkih napada. Pokušavamo ih ili likvidirati ili uhvatiti žive i predati domicilnim zemljama pa neka im sude“, naglasio je admiral Yahya Rasul.

Osim civila, koje su džihadisti uzeli za taoce i živi štit, iračku vojsku usporava i jak otpor boraca ISIL-a koji više ne biraju sredstva i načina borbe, jer za njih je to borba na život ili smrt. Ono što je interesantno, osim bombaša samoubojica, ISIL koristi i dronove koji gađaju iračku vojsku.

Istodobno, pripadnici Oslobodilačke vojske Sirije uz podršku Turskih oružanih snaga zauzeli su sirijski grad Al Bab, jedno od glavnih uporišta ISIL-a na granici Turske i Sirije. Gubitak Al Baba predstavlja veliki gubitak ISIL-u kojem je time presječena komunikacija s ostalim teritorijem pod njihovom kontrolom u Siriji. Centar Al Baba u potpunosti je oslobođen od terorista ISIL-a, dok snage sirijske opozicije i turske vojske uklanjaju minsko-eksplozivne naprave koje su teroristi prije povlačenja ostavili u gradu. Ofenziva “Štit Eufrata” pokrenuta je 24. kolovoza 2016. na sjeveru Sirije radi neutralizacije terorističkih prijetnji s naglaskom na ISIL i radi jačanja sigurnosti u sirijsko-turskom pograničnom pojasu. Nakon oslobađanja pojasa između Azaza i Jarabulusa, snage sirijske opozicije i Turske su početkom prosinca počele operaciju oslobađanja Al Baba.

>> Iračke sigurnosne snage počele ofenzivu na zračnu luku u Mosulu

>> Iračka vojska krenula u opći napad na zapadni Mosul

Komentara 2

ZI
zimerman
18:20 24.02.2017.

Na kraju svi krajeva ispast ce da su svi krvnici bili civili ,koji nisu ni mrava zgazili a Europski ljevicari ce im priskocit u pomoc ,optuzujuci sve koji su ih napadali

DU
Deleted user
17:50 24.02.2017.

VL Kaj se vise ne brinete o civilnim žrtvama ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije