Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRUMPOVA VIZIJA NAPRETKA

Zaboravite na prava LGBT osoba i zaštitu okoliša, budućnost Amerike leži u ugljenu

Donald Trump
Foto: Reuters
21.01.2017.
u 12:45

Povlačenje Obaminog plana o upravljanju vodama direktno podilazi Trumpovom biznisu: njegovi tereni za golf dio su udruge koja je lobirala protiv pravilnika, tvrdeći da će briga za vodu uništiti poslovanje vlasnika golf igrališta

Stranica posvećena energiji na novom webu Bijele kuće, postavljenom u trenutku inauguracije, ponavlja prioritete koje je Donald Trump isticao u vrijeme predsjedničke kampanje, od naglaska na energetsku nezavisnost zemlje do obuzdavanja moći Agencije za zaštitu okoliša, piše The Washington Post

Klimatske promjene, mantra često spominjana u vrijeme njegovog prethpdnika Baracka Obame, više se niti ne spominju. Umjesto detaljno obrađene teme čeka vas nepostojeći link: "The requested page ‘/energy/climate-change’ could not be found."

Stranica je blokirala i pristup tumačenjima postojećeg zakona o zaštiti okoliša, a umjesto nje nudi poruku: "Žao nam je, stranicu koju tražite, nije moguće pronaći". (Sorry the page you’re looking for can’t be found). Isto vrijedi i za stranicu Bijele kuće o kvaliteti okoliša. 

Ipak, stranice postavljene u vrijeme Obamine administracije mogu se pronaći zaiobilaznim putem, preko Nacionalnog arhiva

Na obnovljenoj stranici nudi se pak top tema Trumpovog ureda: "An America First Energy Plan", energetski plan koji u prvi plan stavlja Sjedinjene Američke Države.

Nova administracija namjerava tako eliminirati "štetna i nepotrebna pravila" poput Klimatskog akcijskog plana ili pravilnika o vodama. Prvim planom Obama je htio smanjiti količinu stakleničkih plinova koje u atmosferu ispuštaju Amerikanci i time pridonose globalnom zagrijavanju. Drugi se pak, ime mu kazuje, odnosio na upravljanje vodenim resursima.

Gle čuda, povlačenje kontroverznog plana direktno podilazi Trumpovom biznisu. Na primjer, njegovi tereni za golf dio su udruge koja je lobirala protiv pravilnika, tvrdeći da će briga za vodu uništiti poslovanje vlasnika golf igrališta.

S druge strane, Bijela kuća namjerava se posvetiti "čistoj tehnologiji temeljenoj na eksploataciji ugljena". U ugljenu Trupova administracija naime vidi budućnost Amerike. 

Poput Richarda Nixona i Georgea W. Busha prije njega, i Trump namjerava Ameriku osloboditi ovisnosti o "OPEC-ovom naftnom kartelu". Sjedinjene Države veliki su uvoznik sirove nafte, koja u zemlju najvećim djelom stiže iz susjedne Kanade.

Trump prihodima zarađenim od proizvodnje energije namjerava "graditi škole, mostove i javnu infrastrukturu", ali ne kaže kako. Trenutno se saveznim porezima održavaju prometnice, a prikupljeni novac ovisi o potrošnji, a ne o proizvodnji goriva.

>> Donald Trump potpisao ukaz o ukidanju Obamacarea

>> Nekoliko trenutaka nakon inauguracije Trump je već povukao prve poteze

Komentara 12

Avatar mofo
mofo
11:58 21.01.2017.

Večernji, idete putem cnn-a,čestitam, polagano samoubojstvo...

Avatar Cinco
Cinco
12:31 21.01.2017.

Zašto se tvorac ovog propagandnog pamfleta nije potpisao?

DU
Deleted user
14:09 21.01.2017.

Jesenti milu bigulicu, dogodilo se upravo ono čega se najviše pribojavao sav moderan i napredan svijet - na čelo Amerike došao je mračan i zatucan lik kojemu LGBT-ovska prava ne znače ni koliko je crno pod noktom. Tomu besprizornom natražnjaku važnija je borba protiv ISIL-a i za radna mjesta u SAD-u To je sumrak moderne civilizacije. Ako se sad svijet ne strovali u katastrofu, onda zbilja ne zmao kad će se to zbiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije