Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenija

Zbog snijega i mraza goleme štete na poljoprivrednim kulturama

Ljubljana, snijeg
Foto: Facebook
29.04.2016.
u 12:20

Pčelarske udruge procjenjuju da su mraz i snijeg uništili 70 posto bagremove paše za pčele, što je njjihova glavna hrana u ovo doba godine, pa će prinosi meda ove godine biti daleko manji od lani, kada je proizvedeno 2000 tona.

Niske noćne temperature, koje su početkom tjedna pale ispod nule, te snijeg koji je uslijedio izazvao je goleme štete u poljoprivredi, osobito u voćarstvu i vinogradarstvu, ali i na drugim kulturama, a pogođeni su i pčelari, procjenjuje u petak slovenska poljoprivredna komora koja će procjenu štete nakon analize objaviti idući tjedan.

Težak snijeg koji je pao u najvećem dijelu zemlje sredinom tjedna, kada su biljke već bile u fazi cvatnje nakon dugog razdoblja vrlo toplog vremana, lomio je grane i nanio velike štete u voćnjacima i vinogradima, a niske temperature i mraz uništili su cvijet pa je negdje šteta i do 90 posto.

Konkretna šteta bit će poznata za desetak dana, ali je velika, pa vinogradari govore o katastrofi, a prinosi u voćarstvu bit će smanjeni na minimum. Stručnjaci su vrlo skeptični u pogledu mogućih prinosa u voćnjacima i vinogradima:

"Dok je hladnoća, sve još izgleda zeleno i ne možemo ocijeniti je li biljka živa ili je odumrla. Treba pričekati, ali nije dobro",  kazao je  Miran Naglič iz poljoprivredne komore koji očekuje da se će nakon otopljenja u vinogradima i voćnjacima pokazati mnogo uništenih i odumrlih biljaka, a upozorava i na potrebu fotofarmaceutskog tretmana kako bi se izbjegle daljnje štete.

Na velike štete na poljima tuže se i oni koji su rano sadili krumpir pa je on već iznikao i uništen je mrazom, a isto vrijedi i za rano sađeni kukuruz.

Pčelarske udruge procjenjuju da su mraz i snijeg uništili 70 posto bagremove paše za pčele, što je njjihova glavna hrana u ovo doba godine, pa će prinosi meda ove godine biti daleko manji od lani, kada je proizvedeno 2000 tona.

>> Zbog obilnog snijega u Sloveniji, desetak tisuća ljudi bez struje

Ključne riječi

Komentara 4

DH
dalibor.hren
15:14 29.04.2016.

Nema bagrema ali će zato biti agacije.

Avatar nekakav
nekakav
13:11 29.04.2016.

kukuruz se sije. gacija (bagrem) baš i nije stradala. ionak još nije procvjetala, među zadnjim uopće i prolista, pa... šteta jest, al ne takva.

IB
istina_boli
14:58 29.04.2016.

Ako ovako izgleda globalno zatopljenje, kako tek izgleda globalno zahladjenje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije