Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završna riječ

'Karadžić nije reagirao na zločine jer su mu odgovarali'

Karadžić
Foto: Screenshot/ICTY
1/4
29.09.2014.
u 15:19

– Karadžić lažno tvrdi da odgovornost za žrtve leži na onima koji su razbili Jugoslaviju, a ne na njemu – rekao je tužitelj

– Pravilno ime za taj zločin jest genocid. Karadžićev plan bio je uništiti bošnjačke i hrvatske zajednice u BiH – kazao je prvog dana iznošenja završnih riječi na suđenju Radovanu Karadžiću na Haaškom sudu tužitelj Alan Tieger.

Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tijekom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine. – Kako bi se osiguralo da se nitko ne vrati, njihove kuće, džamije i drugi vjerski objekti sravnjeni su sa zemljom. Tu je riječ o jasnoj namjeri da se uništi hrvatska i muslimanska zajednica – rekao je tužitelj objašnjavajući da je Karadžić "kao mafijaš" prijetio Hrvatima i Muslimanima govoreći im što će se dogoditi ako ne bude po njegovu planu.

– Karadžić lažno tvrdi da odgovornost za žrtve leži na onima koji su razbili Jugoslaviju, a ne na njemu – rekao je tužitelj. Objasnio je da je tijekom rata Karadžić često govorio da se s "Muslimanima ne može živjeti. Muslimani i Srbi su kao ulje i voda, kao pas i mačka, ako ih stavite u isti lonac, juha se neće skuhati – navodio je Karadžićeve citate tužitelj i dokazivao da se Karadžić nije zalagao za mir. Dokazivao je i da je na vrhu projekta nacionalnog razdvajanja u BiH bio optuženi Karadžić.

Završne riječi možete pratiti OVDJE

Kronologija iznošenja završnih riječi na suđenju Karadžiću:

15.17 sati Tužitelj Alan Tieger, pozivajući se na izjavu očevica iz tog vremena, kazao je da je "etničko čišćenje bila državna politika Republike Srpske". – Jasno je da su na svim razinama u Republici Srpskoj svi bili vrlo dobro upoznati s time da se vrše zločini. Nitko od njih nije učinio ništa konkretno da bi to spriječio – rekao je tužitelj.

15.08 sati Tužitelj Alan Tieger naveo je primjere u kojima su međunarodni dužnosnici obavijestili vodstvo bosanskih Srba o zločinima i deportacijama, ali oni nisu ništa.

– Razlog zašto nisu reagirali, nije bio u tome što nisu mogli kontrolirati situaciju. Nečinjenje je bilo rezultat jer su ti zločini potpadali pod njihovu zajedničku zločinačku svrhu da očiste prostor od Hrvata i Muslimana – rekao je Tieger. 

15.00 sati Vlasti su se koncentrirale na stvaranje papirnatih dokumenata, a ne na sprečavanje stvarnih zločina – rekao je tužitelj Alan Tieger te dodao da su "sve te naredbe izdane za međunarodnu potrošnju kako bi poslije Karadžić mogao nijekati svoju odgovornost za zločine".

14.51 sati Tieger je pobijao tezu da nije postojala stalna komunikacija između središnje vlasti na Palama i lokalnih vlasti prije i tijekom rata. Potom se prebacio na naredbe koja je izdavao Karadžić, kako je tvrdio u obrani, "u skladu s međunarodnim pravom". – Sadržaj i kontekst u kojima su izdani dokumenti pokazuju da se samo žele ostaviti papirni dokumenti da su nešto pokušali, ali nisu uspjeli zaustaviti zločine – kazao je tužitelj. – Činjenica da je Karadžić s jedne strane izdavao naredbe da se poštuju međunarodna pravila, a s druge strane nije kažnjavao počinitelje zločina, pokazuju da je bio neiskren – kazao je tužitelj.

14.41 sati Tužitelj Alan Tieger podsjetio je na neljudske uvjete u kojima su živjeli srpski zarobljenici i civili. – Oni su plakali i molili pomoć – kazao je Tieger. Govorio je i o sabirnim logorima u Republici Srpskoj. – U logoru Sušica civili su bili brutalno zlostavljani – kazao je Tieger i dodao da vlast RS-a nije činila ništa kako bi im se pomoglo. – Razmjena civila bilo je sredstvo za iseljavanje ljudi – kazao je tužitelj. 

14.31 sati Tužitelj Alan Tieger potom je kazao da se Karadžić pokušavao tijekom suđenja distancirati od zločina Vojske Republike Srpske. – Karadžić i Mladić potpuno su se slagali u tome da treba smanjiti broj Muslimana na području Republike Srpske – kazao je tužitelj koji pokušava pobiti Karadžićevu obranu da se on nije slagao s Ratkom Mladićem i da ga nije kontrolirao tijekom rata.

 – Milošević je tvrdio da je Karadžić luđak zarobljen u povijesti i mitovima, ali kada je pokušao podijeliti Mladića i Karadžića, Mladić mu je rekao da neće uspjeti u dijeljenju Srba u BiH – rekao je tužitelj Alan Tieger.

14.27 sati Tužitelj Alan Tieger nakon stanke govorio je o Karadžićevoj „Direktivi 7“. – Ona je trebala učiniti život nepodnošljivim nesrpskom stanovništvu – rekao je tužitelj. – Bila je stvarna. Enklava je bila ugušena i izgladnjena. Cilj direktive bio je da se uguši enklava – rekao je tužitelj. – Situacija je bila strašna u Srebrenici, zbog odbijanja Vojske Republike Srpske da dopusti puštanje konvoja pomoći u enklavu – kazao je tužitelj.

13.19 sati U vezi sa Srebrenicom naredio je: ta enklava ne smije opstati nego mora nestati – citirao je Karadžića tužitelj Alan Tieger te dodao kako je Karadžić naredio "da se Drina očisti". – U vezi sa Žepom i Srebrenicom izdao je zločinačke zapovjedi – kazao je Tieger i naveo dijelove Karadžićevih zapovjedi.

– Došlo je vrijeme i ja sam potpisao Direktivu da se zauzme Srebrenica, Žepa i Goražde – naveo je tužitelj Karadžićeve riječi. Sudac je odredio stanku od sat vremena.

13.14 sati Vrhovni zapovjednik naredio je da se istjera muslimansko stanovništvo – rekao je tužitelj Alan Tieger dokazujući da je Karadžić upravljao Vojskom Republike Srpske.

– Karadžić sada tvrdi da je njegovo naređenje Vojsci bilo da stane pred Srebrenicom i to je nevjerojatno. Budući da je etničko čišćenje koje je on naredio izazvalo takvu reakciju svijeta, on je od toga odustao i to što tvrdi potpuna je besmislica – kazao je tužitelj. – Međunarodna zajednica prepoznala je da Karadžić i njegove snage provode akciju etničkog čišćenja u Srebrenici – kazao je Tieger.

13.05 sati – Tužitelj Alan Tieger kazao je da je Karadžić naređivao Mladiću u ratu. – Direktive ne ukazuju samo na zajedničku namjeru da se nesrpsko stanovništvo prisilno preseli već pokazuju i da je Karadžić efektivno kontrolirao vojsku – rekao je tužitelj. Karadžić je tvrdio da mu se vojska obraćala samo u logističkim pitanjima i da nije mogao kontrolirati Ratka Mladića. Tužitelj je putem citata iz Direktive dokazivao da je Karadžić postavljao ciljeve pred vojsku. – Karadžić je tražio da vojska ugrabi što više teritorija prije mirovne konferencije o BiH – kazao je tužitelj.

12.54 sati – Tužitelj Alan Tieger dio završne riječi iskoristio je kako bi dokazao da se "Željko Ražnjatović Arkan nije sam pojavio u BiH, nego na poziv srpskih vlasti". – Ratko Mladić je rekao Karadžiću da je Arkan likvidirao neke lokalne Muslimane pa nije istina ono što tvrdi obrana, da Karadžić nije znao za Arkanove zločine do 1995. godine – kazao je tužitelj.

– Iako Karadžić želi da mu se oda priznanje što je uhitio 'žute ose', zaobilazi činjenicu da im nije ništa napravio zbog čišćenja područja nego zato što su prekoračili granicu – kazao je tužitelj. – Mnogi pripadnici paravojnih jedinica inkorporirani su u postrojbe Vojske Republike Srpske – kazao je Tieger i izlaganje nastavio s pričom o Vojsci Republike Srpske zato što je Karadžić često isticao da je bio vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srpske.

12.47 sati Tužitelj je potom govorio o paravojnim snagama. – Paravojne snage došle su na poziv općinskih vlasti da bi osvojile i etnički očistile te općine – rekao je Tieger.

12.43 sati Etničko čišćenje bilo je razlog za razaranje džamija. Kada su Muslimani jednom bili uklonjeni, nisu im željeli dati razloga da se vrate – naveo je citat jednog dužnosnika tužitelj.

– Sustavno razaranje džamija, kao i svjedočenje svjedoka koji su naveli svrhu toga razaranja, a i postupanje s džamijama nakon razaranja, dokazuju da to nije bila posljedica legitimnih vojnih akcija – kazao je Tieger.

12.40 sati – Tieger je dalje govorio o provođenju preseljenja nesrpskog stanovništva u mnogim mjestima u BiH. – Iskaz Božidara Vučurevića dokazao je da se provodio plan preseljenja muslimanskog stanovništva u Trebinju – kazao je tužitelj.

– Prema posebnom statusu, Muslimanima u Čelincu je bilo zabranjeno da rade subverzivne stvari, kao što su lov i ribolov te se nisu smjeli javno okupljati – rekao je tužitelj dokazujući kako su se tretirali pripadnici drugih etničkih skupina u Republici Srpskoj.

– Radić je svjedočio da ga je Karadžić kritizirao zato što nije protjerao nesrpsko stanovništvo i zato što džamije još uvijek tamo stoje – rekao je tužitelj.

Potom je kazao da su lažni navodi obrane da se nisu rušili vjerski objekti nesrpskog stanovništva. – Na mnogim mjestima džamije i crkve nisu samo uništene već su sravnjene sa zemljom – kazao je Tieger te dodao da postoje i izjave dužnosnika zašto su rušili vjerske objekte.  

12.30 sati – Tužitelj Alan Tieger nakon stanke je govorio o skupštini i vladi za koju je Karadžić tvrdio da je skupština bila nezavisna tijelo, a ne tijelo SDS–a, Karadžićeve stranke.

– Pokoravanje Karadžiću bilo je očito na svakoj skupštini – rekao je tužitelj i dodao da je u skupštini bilo samo šest zastupnika koji nisu bili iz SDS–a. Navodio je dokaze i da je vlada bila nezavisna od Karadžića.

– Karadžić je rekao: Vjerujte mi, vlada je moja, ja sam odgovoran za njezino funkcioniranje – citirao je tužitelj Karadžićeve riječi.

11.57 sati – Tužitelj je nastavio s iznošenjem tvrdnji koje dokazuju da je Karadžić s vrha koordinirao akcije razdvajanja etničkih skupina. – Organizirana je i agencija za preseljavanje stanovništva u regiji Krajina – rekao je tužitelj.

– Dokazi su jasni da nikada nije postojao sporazum o Coutileirovu planu. Skupštini je Karadžić rekao da nikada nisu prihvatili taj dokument. Taj plan nikada nije potpisan i Karadžić je to kazao u skupštini – kazao je tužitelj na pitanje suca nakon čega je određena pauza od 20 minuta.

11.45 sati – Karadžić je pohvalio dužnosnike SDS-a koji su provodili nacionalno razdvajanje Srba s Hrvatima i Bošnjacima – kazao je tužitelj Alan Tieger te dodao kako Karadžić tvrdi da nije bilo koordinacije s lokalnim vlastima.

11.40 sati – Karadžić tvrdi da su krizni štabovi formirani jer nije bilo vlasti i zakona. To je još jedan odraz lažne obrane da su krizni štabovi organizirani tek kada je počeo rat. U vrijeme kada su osnovani krizni štabovi, sistem nije kolabirao i nije točno da nije bilo sistema vlasti, nego je Karadžić osnovao tijela da se dogodi nacionalno razdvajanje u BiH – rekao je tužitelj te objasnio da su krizni štabovi bili podređeni Karadžiću.

– Kada bi ljudi na terenu zanemarili ili ne poslušali naredbe s Pala, odmah bi bili uklonjeni ili bi uslijedilo "peglanje" nakon čega bi promijenili stavove – kazao je tužitelj te nastavio navoditi primjere Karadžićevih citata kojima dokazuje da su lokalne vlasti bile podređene Karadžiću.  – Od početka sukoba koordinacija između općina i Karadžića bili su jasni – kazao je Tieger.

11.30 sati – Tužitelj Alan Tieger nastavio je pobijati navode iz Karadžićeve obrane. – I prije rata je govorio da će ih Muslimani brojčano nadjačati putem prirodnog priraštaja – citirao je tužitelj Karadžićeve navode.

– Karadžićeve teritorijalne ambicije bile su ogromne. Tvrdio je da područja gdje su Srbi bili većinski narod prije 2. svjetskog rata treba pripasti njima – citirao je Tieger te dodao da je tvrdio da Srbi imaju pravo na oko 65 posto zemlje "čemu se podsmjehivao čak i Slobodan Milošević". – Spominju se mjesta koja smo zgrabili za sebe gdje su Srbi činili samo 30 posto stanovništva – citirao je Tieger. Karadžića.

11.25 sati – Tužitelj Alan Tieger nastavio je pobijati navode iz Karadžićeve obrane. – Strane i strane njegova podneska pune su različitih tvrdnji u kojima stoji da se on u svakoj prilici neumorno zalagao za mir. Ne tvrdimo da je Karadžić želio rat zbog rata, ali je bio spreman krenuti u rat da BiH ne bude neovisna. Želio je stvoriti etnički čisti srpski entitet u BiH – objasnio je tužitelj.

– Karadžić je jasno kao neprijatelje označio bosanske Muslimane i Hrvate. Često je govorio da se s Muslimanima ne može živjeti. Muslimani i Srbi su kao ulje i voda, kao pas i mačka, ako ih stavite u isti lonac, juha se neće skuhati – navodio je Karadžićeve citate tužitelj i dokazivao da se Karadžić nije zalagao za mir.

11.19 sati – Tužitelj Alan Tieger je kazao da su Karadžićevi svjedoci prihvatili njegova instruktivna pitanja i da je od početka nadgledao uništavanje dokaza protiv njega, kada su ih tužitelji počeli prikupljati. Prikazao je dokaze da je Karadžić navodio ljude da prikrivaju dokaze protiv njega .–  Lažna tvrdnja je da se pokuša odgovornost prebaciti na one koji su razbili Jugoslaviju. Karadžić je kazao: Ne možete da sjebete cijelu Jugoslaviju, a da Bosna ostane djevica – tužitelj je citirao Karadžićeve riječi.

11.09 sati – Tužitelj Alan Tiegera dalje je iznio neke Karadžićeve navode iz suđenja koje Tužiteljstvo smatra lažnima. – On navodi dokaze koji proturječe njegovim tvrdnjama – kazao je Tieger i dodao da je Karadžić imao mnogo nevjerodostojnih svjedoka. – Korišteni su lažni dokumenti, a iskazi nisu imali dovoljno težine i smisla kod nekih svjedoka – rekao je tužitelj.

11.03 sati – Tužitelj Alan Tieger je kazao da genocid ne mora značiti ubojstvo i uništenje etničkih grupa nego to može biti i uništavanje "osnova za život neke etničke grupe". – U ovom predmetu može se zaključiti da je Karadžić odgovoran za djelo genocida – rekao je Tieger.

– Karadžić lažno tvrdi da odgovornost za žrtve leži na onima koji su razbili Jugoslaviju, a ne na njemu – rekao je tužitelj.

10.59 sati – Nakon stanke tužitelj Alan Tieger nastavio je dokazivati zašto je Karadžić kriv za genocid govoreći o primjeru Prijedora "koji je bio simbol bratstva i jedinstva u Jugoslaviji". – Kada je Prijedor razoren na početku rata, to je pokazalo Muslimanima koliko su ranjivi. Potpuno su izloženi volji moćne snage koja djeluje protiv njih – kazao je Tieger.

10.30 sati – Prisilno premještanje samo po sebi ne predstavlja genocid, ali to može biti vrlo snažan način da se razori osnovni način života etničke grupe. Kada je došlo do više masakara pripadnika grupe, kada su svi pripadnici zlostavljani, kada su im kuće sravnjene sa zemljom, kada su odvedeni njihovi vođe, onda je neizbježan zaključak da se žele uništiti nesrpske zajednice – rekao je tužitelj Alan Tieger.

– 68 bosanskih Hrvata ubijeno je tijekom napada na Briševo – spomenuo je tužitelj i dodao kako su mnogi vođe Bošnjaka i Hrvata ubijeni i odvedeni u logore. – Kako bi se osiguralo da se nitko ne vrati njihove kuće i džamije i drugi vjerski objekti su sravnjeni sa zemljom. Tu je riječ o jasnoj namjeri da se uništi hrvatska i muslimanska zajednica u Prijedoru – rekao je tužitelj i dodao da se radilo o namjeri da se uništi ta zajednica.

– U izjavama je Karadžić govorio što će se dogoditi Hrvatima i Muslimanima, ako budu inzistirali na neovisnosti. Prijetio im je prstom i govorio da idu u istrebljenje. Karadžić je mafijaš koji dođe i  kaže: "Nemoj tu graditi jer ću biti prisiljen srušiti ti to što ćeš sagraditi." Bespomoćnoj Europi rekao je "da se može jebati" – rekao je tužitelj.

10.20 sati – Paravojne formacije iz Srbija primljene su raširenih ruku od lokalnih vlasti u Zvorniku. Zajedno s policijom, TO i JNA brutalno preuzeli su vlast pri čemu su ubijeni deseci ljudi, a potom je provedena i akcija čišćenja – rekao je tužitelj Alan Tieger koji dokazuje da su lokalne vlast znale za zločine koje su vršile paravojne formacije i sudjelovali u tim zločinima.

– Zločini nisu bili upereni protiv žrtava kao pojedinaca, nego protiv etničkih zajednice. Pravilno ime za taj zločin je genocid. Karadžićev plan bio je uništiti bošnjačke i hrvatske zajednice u BiH – kazao je Tieger.

8.00 sati – Nakon iznošenja završnih riječi, obje strane u postupku imat će priliku za replike i opovrgavajuće argumente. Karadžić se brani sam i odgovorit će u srijedu. Zatim će suci vijećati o presudi i kazni.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tijekom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine.

Završne riječi možete pratiti OVDJE

>>Reuters objavio video o Karadžiću: 'Nemojte misliti da nećete odvesti BiH u pakao'

Komentara 91

L0
luena 01
08:58 29.09.2014.

Netko tko nije kriv ne skriva se godinama pod laznim imenom... Kriv je i nek trune u zatvoru,junk....

Avatar Idler 3
Idler 3
09:36 29.09.2014.

Doživotna....jer smrtna u Haagu ne postoji !!!

SE
sestrićna
10:46 29.09.2014.

za ovakve koji su imali plan za uništenje hr naroda trenutna vlast u hr ima razumjevanja..ali nema razumjevanja za one koji su im se suprostavili.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije