Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje balkanskom krvniku

Tužitelj: Mladić je bio središnja figura masakra ‘95. u Srebrenici

Ratko Mladić
Foto: ICTY
1/3
05.12.2016.
u 21:48

Ratko Mladić bježao je od pravde. Napokon je uhićen 26. svibnja 2011. godine u kući svog rođaka u sjevernoj Srbiji.

Ratko Mladić bio je središnja, nipošto “marginalizirana” figura masakra tisuća Muslimana u Srebrenici, kako to žele prikazati njegovi odvjetnici. Pomogao je orkestrirano ubijanje: ušao je u Srebrenicu i pred televizijskim kamerama rekao kako je “došlo vrijeme za osvetu Turcima”, a nakon 11. srpnja 1995. oko 8000 Srebreničana, među kojima i dječaci od 12 godina, bili su sustavno ubijani – ustvrdio je jučer u sudnici Haaškog tribunala tužitelj Alan Tieger na početku iznošenja završnih argumenata strana na suđenju Ratku Mladiću – posljednjem prvostupanjskom postupku pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

‘Granice se crtaju krvlju’

Ilustrirajući svoje navode, citirao je nekadašnjeg izvjestitelja UN-a, Poljaka Tadeusza Mazowieckog, da “etničko čišćenje nije posljedica rata, nego njegov cilj, koji se postiže ubojstvima, prebijanjima, silovanjima i uništavanjem”.

– Tvrdnja obrane da je general Mladić bio dobročinitelj i zaštitnik nesrpskog stanovništva ne može izdržati pred dokazima – istaknuo je tužitelj. Dokazujući da je bilo upravo suprotno, Tieger je prikazao snimku razgovora generala Mladića s jednim srpskim iseljenikom iz Kanade u kojem Mladić kaže: “U Podrinju smo sve Turke pomlatili... Davno bi njih nestalo na ovom prostoru da ih ne čuvaju (vojnici UNPROFOR-a)”. Tužitelj je citirao i Mladićevu izjavu tijekom istog razgovora: “Kad god dođem u Sarajevo, ja nekog ubijem usput.” Jednom prilikom hladno je rekao da se “granice crtaju krvlju, a države označavaju grobovima.”

Bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, odjeven u sivo odijelo, njegovo je izlaganje pratio ispod velikih naočala, bez emocija. Optužen je za sudjelovanje u četiri udružena zločinačka pothvata tijekom rata u BiH između 1992. i 1995. godine.

Prvi, sveobuhvatni zločinački pothvat je, prema optužnici, bilo etničko čišćenje dijelova BiH, koje u nekoliko općina doseglo razmjere genocida. Drugi je bila “kampanja” artiljerijskog i snajperskog terora nad Sarajevom: tijekom opsade grada, koja je trajala 44 mjeseca, ubijeno je oko 10.000 ljudi. Tereti ga se i za uzimanje osoblja UN-a za taoce i njihovo korištenje za živi štit, dok se četvrtim zločinačkim pothvatom klasificiraju ubojstva i deportacije srebreničkih Muslimana u srpnju 1995. godine, što je također kvalificirano kao genocid.

Nakon što je 16 godina bježao od pravde, negdašnji zapovjednik pobunjenih srpskih snaga u Hrvatskoj, potom i bosanskih Srba, uhićen je u svibnju 2011. u kući svog rođaka u sjevernoj Srbiji i izručen Haagu pet dana kasnije. Suđenje je počelo dogodine u svibnju: dokazni postupak optužbe trajao je 20 mjeseci tijekom kojih su saslušani iskazi 169 svjedoka, dok je dokazni postupak obrane trajao 27 mjeseci, a u tom razdoblju Mladićevi branitelji izveli su 208 svjedoka.

Presuđuju tri suca

Među njima i bivši glasnogovornik JNA Ljubodrag Stojadinović koji je Mladića opisao kao “narcisoidnog, taštog i arogantnog čovjeka”, umirovljeni pukovnik Gaja Petković koji ga je nazvao “cinikom i sadistom”, dok su u Mladićevu obranu svjedočili njegovi časnici i vojnici, pa i bivši i aktualni političari iz redova bosanskih Srba. Iznošenje završnih argumenata trajat će sedam radnih dana, a potom će se suci OrieMoloto Floege povući na vijećanje o presudi koja se očekuje koncem 2017. godine.     

Komentara 5

OL
olrajt
15:09 05.12.2016.

..gospođa pravda kuca na prava vrata!

Avatar cera
cera
22:20 05.12.2016.

Neće taj dočekat presudu

CE
centirion
03:59 06.12.2016.

Od sve njegove arogancije i bahatosti ostade ko "ispuhani balon"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije