Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
egzodus migranata

'Zatvorili smo oči pred Srebrenicom. Ne možemo ih ponovo zatvarati'

migranti,Sredozemlje,brod
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
22.04.2015.
u 12:45

Još se ne zna hoće li nekim imigrantima biti ponuđen azil u Hrvatskoj

Između pola milijuna i milijun Sirijaca i državljana zemalja supsaharske Afrike čeka u Libiji da bude prokrijumčareno preko Sredozemnog mora u države EU, upozorio je talijanski tužitelj Maurizio Scalia dok premijeri i predsjednici 28 država EU razmišljaju što da na sutrašnjem hitno sazvanom summitu EU učine kako bi spriječili tragedije migranata na Mediteranu. Njihovi ministri vanjskih i unutarnjih poslova dogovorili su 10 hitnih mjera, no nije još jasno koliko hitno će se te mjere provoditi u praksi.

– Prije 20 godina zatvorili smo oči kad smo bili suočeni sa Srebrenicom. Ne možemo ponovo zatvarati oči – apelirao je talijanski premijer Matteo Renzi na veću europsku solidarnost u rješavanju problema koji najviše osjećaju Italija, Malta i Grčka.

Tarifa – 4000 eura

Talijanska policija uhitila je dvoje ljudi osumnjičenih da su organizirali plovidbu broda koji je u nedjelju potonuo između Libije i Italije, pri čemu se utopilo između 700 i 900 migranata. Neki od 27 preživjelih putnika s tog broda identificirali su jednog Tunižanina kao kapetana i jednog Sirijca kao člana posade pa su obojica uhićena kao dio krijumčarske mreže. UN je priopćio da je nedjeljna havarija najveće dosad zabilježeno stradanje migranata na Sredozemlju. Oko 350 putnika na brodu bili su Eritrejci, a ostali iz Sirije, Etiopije, Bangladeša, Somalije...

Talijanski tužitelj Maurizio Scalia, koji je iznio procjenu o možda čak i milijun migranata koji čekaju u Libiji, naglasio je kako je svaki taj čovjek spreman platiti čak do 4000 eura da bude prokrijumčaren preko Sredozemnog mora te da to dovodi do “neiscrpnog izvora prihoda” za kriminalne skupine koje se bave ovim poslom.

Hrvatski ministri Vesna Pusić i Ranko Ostojić na kriznom sastanku Vijeća EU u ponedjeljak u Luksemburgu rekli su da Hrvatska nema posebne brodove koji bi sudjelovali u operacijama spašavanja na Sredozemnom moru, no obećali su da je Hrvatska za prvu ruku spremna poslati 47 službenika koji se u Italiji mogu uključiti u procesuiranje migranata koji traže azil u Europskoj uniji.

Na summitu EU u četvrtak u Bruxellesu mogao bi biti dogovoren novi sustav premještanja azilanata iz Italije, Malte i Grčke u druge države EU. No diplomati koji su sudjelovali na pripremnim sastancima kažu da se dogovara dobrovoljno sudjelovanje država u toj ideji, što znači da preuzimanje azilanata neće biti obvezno za sve države EU. Hrvatska se još nije ni na što obvezala, tako da je nepoznato hoće li nekima od migranata koji doplove do Italije biti ponuđeno da azil ostvare u Hrvatskoj, no ministrica Vesna Pusić rekla je novinarima da na Hrvatsku nije pritisak jer čak i tražitelji azila koji se zateknu u Hrvatskoj nemaju želju ostati, nego su u prolazu prema sjeverozapadnijim članicama EU.

Širenje područja potrage

Na sutrašnjem summitu EU, međutim, mogla bi biti donesena politička odluka koja bi išla u smjeru poketanja vojne akcije na Sredozemnom moru slične operaciji Mare Nostrum, u kojoj je talijanska mornarica od kraja 2013. do kraja 2014. godine patrolirala ne samo talijanskim teritorijalnim vodama nego i međunarodnim vodama Sredozemlja u potrazi za migrantima u životnoj opasnosti.

Ipak, među nekim državama EU i dalje prevladava stav koji je i doveo do ukidanja operacije Mare Nostrum, a to je da takve operacije zapravo privlače migrante.

>>Izbjeglice su na margini razmišljanja europskih političara

>>Uhitili kapetana i člana posade prevrnutog broda s migrantima

Komentara 20

ZK
zik.ki.9
13:21 22.04.2015.

Za što je Europa kriva? Mučno je gledati na HRT-u proljeve voditelja kako je Europa kriva što su se oni utopili. Zašto bi Europa bila kriva? Kad netko nešto napravi uvijek su Europljani ili Hrvati krivi, kao i ono rasističko oduzimanje identita Romima za poduhvate u Španjolskoj. Da su bili Hrvati odmah bi pisalo velikim slovima KATOLICI opljačkali jadne Španjolce. Levica i drugi nikad ne mogu biti krivi. Rasistički je imigrantima osigurati hranu i posao, a domaćima ne. Plaćamo da svoju djecu tjeramo van, a zapošljavamo druge. I onda smo mi krivi?

US
Ustasa
13:08 22.04.2015.

Ovi lideri Evrope jesu najvechi gusani I glupani na svitu . Nije chudo sto se cijela Amerika I Australija , Canada sprdaju sa Evropom , nezna se ko pije a ko placa , samo se brine o puftarima I lesbians

FR
franjo
15:31 22.04.2015.

To je sve politika i islamizacija EU. Sve to neko koordinira i upravlja. Čudi me da svi ti izbjeglice , većinom muslimani ne idu u saudijsku arabiju i emirate koji su bogati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije