Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni referendum

Škotska ostaje u V. Britaniji! Britanski premijer: Škoti će dobiti veće ovlasti

Škotska,kolaž
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/28
19.09.2014.
u 10:48

Od ukupno 32 okruga, za neovisnost su glasovali samo stanovnici Dundeeja, Glasgowa, Sjevernog Lanarkshirea i Zapadnog Dunbartonshirea

10.47 – Škotski ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu dao je vjetar u leđa britanskoj funti i euru čije su vrijednosti jutros zabilježile rast. Više pročitajte ovdje.

9.29 – Za ostanak u uniji glasalo je ukupno 55% posto škotskih birača, odnosno njih 2,001.926, javlja BBC konačni rezultat referenduma. Ukupno 1,617.989 birača, što je 45%, glasalo je za neovisnost. Referendumu se odazvalo 84,5% glasača.

Od ukupno 32 okruga, za neovisnost su glasovali samo stanovnici Dundeeja, Glasgowa, Sjevernog Lanarkshirea i Zapadnog Dunbartonshirea.

8.36 – Kao što je u govoru naglasio premijer David Cameron, novi zakon kojim bi Škotska dobila veće ovlasti unutar unije trebao bi već 25. siječnja 2015. biti spreman za izglasavanje u britanskom parlamentu.

Podsjetimo, tijekom kampanje za referendum tri najveće političke stranke u Ujedinjenom Kraljevstvu potpisale su sporazum kojim su se obvezale da će Škotska dobiti veću moć unutar unije. Očekuje se da će se nacrt s prijedlozima objaviti u sljedećih mjesec dana te da bi se do kraja studenoga trebalo pronaći rješenje.

8.13 – Škoti su se izjasnili, očuvali su našu zemlju i zajedništvo četiriju nacija. Čuli smo glas Škotske i sad se moraju čuti i milijuni britanskih glasova – komentirao je premijer David Cameron u obraćanju uživo. Obećao je da će sve četiri nacije u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva imati jednaki tretman.

– Oduševljen sam, kao i milijuni drugih ljudi – komentirao je Cameron rezultat.

Premijer Cameron Škotima je obećao nove ovlasti već u siječnju sljedeće godine te je dodao će zemlja biti ''poštovana u cijelosti''. Kazao je da bi Engleska, Whales i Sjeverna Irska trebale biti u mogućnosti glasati o porezima, potrošnji i socijalnoj skrbi.

8.08AP javlja da je rezultat službeno potvrđen! Prebrojeni su glasovi u sva 32 okruga.

Škotska neće postati neovisna država! Oko 55 posto Škota izjasnilo se protiv izlaska iz Velike Britanije, prognozira BBC. Ideju o neovisnosti podržat će birači iz najvećeg škotskog grada Glasgowa. Ondje se 55,5 posto birača izjasnilo za neovisnost.

Škoti su jučer glasovali na povijesnom referendumu. 4,285.323 birača imalo je priliku izjasniti se žele li ostati u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva ili ga napustiti nakon 307 godina zajedništva. Na referendumsko pitanje ''Treba li Škotska biti neovisna zemlja?'' moglo je odgovoriti 97 posto stanovništva starijeg od 16 godina.

Salmond: Prihvatimo rezultat

Za sada je 31 od ukupno 32 okruga potvrdilo rezultat. BBC javlja da je protiv izlaska iz unije 1,914.187 birača, a za ostanak u njoj 1,539.000. Isti medij predviđa da će nakon prebrojavanja svih glasova 45 % njih biti za neovisnost Škotske.

Trenutni rezultat komentirao je i premijer Škotske Alex Salmond.

– Naš referendum bio je proces do kojeg smo došli sporazumom i pristankom svih strana. Prihvaćam rezultat i demokratsku presudu naroda. Pozivam sve Škote da učine isto. Proces u kojem smo došli do odluke kao nacija služi na čast cijeloj Škotskoj. Izlaznost od 86 posto jedna je od najvećih u demokratskom svijetu – kazao je Salmond i istaknuo da više nema povratka na staro. Dodao je i da je kampanja inspirirala ljude te da je ''Westminster osjetio strah jer je osjetio masovni pokret protiv sebe''.

Darling: Tihi su rekli svoje

Lider kampanje "Bolje nam je zajedno" Alistair Darling koji se zalagao za ostanak u uniji kazao je da je rezultat "značajan za Škotsku, ali i za Ujedinjeno Kraljevstvo u cjelini".

– Uhvatili smo se u koštac i pobijedili. Tihi su rekli svoje – rekao je Darling i zahvalio svima koji su radili na kampanji.

Aktivna kampanja

Uoči referenduma provodila se aktivna kampanja obje strane, a pobuđene su mnoge separatističke nade diljem Europe, pa tako i one u Republici Srpskoj.

Na dan referenduma funta je u odnosu na euro dosegla najvišu razinu u posljednje dvije godine, nakon što su ankete pokazale kako unionisti prednjače nad separatistima.

Birališta su zatvorena u 22 sata (23 po našem vremenu). Glasovi u 32 okruga u Škotskoj odmah su se počela prebrojavati.

U nastavku pratite tijek događanja i objavu rezultata:

02.30 – Objavljeni su prvi rezultati referenduma i to oni za okrug Clackmannanshire. Protiv neovisnosti je glasalo 54% glasača, za neovisnost 46% glasača.

02.00 – Prva neslužbena izvješća pokazuju kako je u Glasgowu 54% birača glasalo za, a 46% protiv neovisnosti, javlja BBC.

01.45Sky News javlja kako policija istražuje optužbe o navodnoj izbornoj prijevari. Navodno su zabilježeni slučajevi dvostrukog glasovanja u Glasgowu.

01.30 – Procjenjuje se kako odaziv prema dosad raspoloživim informacijama iznosi 87,09 posto.

01.00 – Škotski premijer Alex Salmond na Twitteru je objavio kako je budućnost Škotske u škotskim rukama

00.30Telegraph javlja kako se procjenjuje da je izlaznost na referendum iznosila rekordnih 84 posto

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

00.15 – Američka televizija CNN je, izvještavajući o rezultatu, napravila gaf koji se brzinom munje proširio društvenim mrežama. Objavili su grafiku prema kojoj se protiv škotske neovisnosti izjasnilo 52, a za 58 posto birača. Iako je voditeljica primijetila kako nešto nije u redu, nastavila je izvještavati bez isprike gledateljima koja je tek naknadno objavljena.

Foto: Screenshot/reuters

00.06 – Prvi rezultati mogli bi biti objavljeni najranije u 02.00 sata po našem vremenu, javlja BBC.

23.00 – Birališta su zatvorena. Anketa YouGov-a na uzorku od 3.000 ispitanika pokazuje kako je za ostanak u Uniji glasalo 54, a za neovisnost 46 posto.

>> Škotski premijer: 95 posto Škota bit će zadovoljno rezultatom, bez obzira kakav on bio

>> I Hrvati se mogu kladiti na ishod referenduma u Škotskoj

>> Škotski referendum: 'Sigurno slijedi ekstremni udar na tečaj funte'

>>Nisu Škoti svemu krivi - liberalni argument za secesiju

Komentara 288

DU
Deleted user
23:47 18.09.2014.

Na koje se to način može usporediti Republika srpska i Škotska. Ili je to osobno autor ovog teksta osjeća tako.

ZI
ziheras
00:40 19.09.2014.

"Za ostanak u Uniji 56, za neovisnost 46 posto". Znaci glasovalo je 102% Škota? Bravo na matematičkoj pismenosti Vecernji, od vas bolje ni ne očekujemo.

SC
stari.cinober
08:17 19.09.2014.

Imam rodbinu koji su Škoti. I kažem ja njima da 90% Hrvata podržava njihovu samostalnost. Oni nisu glasali na ovom referendumu, ali kažu da su poprilično razmislili i zauzeli stav da bi Škotska trebala ostati u UK. I da shvaćaju to što ih Hrvati podržavaju u nastojanjima da budu samostalni, ali da Englezi nisu kao Srbi i da je korist Škotske od saveza s Englezima ipak opipljiva. Iako sam i dalje za to da Škotska bude samostalna, tko sam ja da sumnjam u njihovu logiku? Ne živim tamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije