Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlučno 'ne'

Tsipras: Grčka je dokazala da se demokracija ne može ucjenjivati!

Atenjani slave
Foto: Reuters/PIXSELL
1/17
05.07.2015.
u 23:04

Najnovija procjena Grčke vlade kaže da su Grci sa 61% odlučili reći NE!

Više od 61% Grka na referendumu je odlučilo reći NE! 

Ovaj rezultat i odluku grčkog naroda pozdravio je i američki senator Bernie Sanders naglasivši kako Europa mora podržati Grčku da izgradi ekonomiju u kojoj će se otvoriti više radnih mjesta i poboljšati standard, a ne biti zemlja patnje i siromaštva.

Sve je izgledniji scenarij da će Grčka odbaciti euro, a analitičari iz JP Morgana upozoravaju da Grci moraju što prije pronaći rješenje s kreditorima prije nego što se u ovoj utrci s vremenom uruši cijeli bankarski sustav.

Grčki premijer Alexis Tsipras obratio se večeras svjetskim i domaćim medijima. Danas, rekao je Tsipras, Grčka je dokazala da se demokracija ne može ucjenjivati. Grci su učinili hrabar odabir, onaj koji će izmijeniti razgovore u Europi. 

"Svjestan sam da mi birači nisu dali mandat protiv Europe, nego mandat za održivo rješenje. Zamolio sam grčkog predsjednika da okupi sve stranačke vođe na razgovorima kako bismo čuli njihovo mišljenje."

Pregovori između Atene i njezinih kreditora počet će odmah sutra, rekao je grčki premijer. Spremni smo nastaviti pregovarati o planu reformi i cilj nam je vrlo brzo vratiti bankarski sustav u normalu.

"Znamo da ne postoje lagana rješenja, no samo rješenja postoje. Danas slavimo pobjedu demokracije, sutra počinje težak posao", poručio je Tsipras svom narodu. 

Grčki ministar financija Yanis Varoufakis dao je izjavu medijima u Ateni. Kazao je da su Grci dali jasnu poruku – ''ne'' daljnjim rezovima, ''da'' stvarnim reformama. Tvrdi da su Grci danas rekli ''ne'' licemjerju dugom pet godina. Već sutra ćemo nazvati partnere kako bismo našli zajedničko stajalište, poručio je Varoufakis.

Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel rekao je za novine Tagesspiel da ova pobjeda opcije NE čini teško zamislivim razgovore o trećem programu za spašavanje Grčke od bankrota. Optužio je Tsiprasa da je spalio posljednje mostove koji su mogli dovesti do kompromisa. 

''Tsipras i njegova vlada vode Grke na put gorke napuštenosti i osjećaja nemoći'', poručio je Gabriel.

Grčke televizije javljaju da je grčki premijer Tsipras već razgovarao s nekoliko europskih vođa, počevši s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, prenosi Guardian. Postoje naznake da je kontaktirao s čelnikom Europske središnje banke Marijom Draghijem.

Glavni grčki pregovarač Euklid Tsakalotos predviđa da će vlada sada moći vrlo brzo sklopiti dogovor s kreditorima.

Ministri financija eurozone ipak su odlučili da će se sastati u utorak iako su prema prvim informacija to odbijali napraviti. Jedan dužnosnik rekao je reporteru Reutersa da ne zna o čemu bi trebali raspravljati. Europski analitičari već najavljuju veliki pad londonske burze sutra ujutro jer se očekuju velika komešanja u eurozoni.

 

Prema istraživanjima javnog mnijenja, posljednji podaci dali su naslutiti da je većina građana zaokružila NE na svojim listićima, a u slučaju i službene potvrde takvih rezultata, Grčka bi mogla u roku od 24 sata postići dogovor s vjerovnicima, najavio je to grčki financijski ministar Yanis Varoufakis za CNBC. Na službene rezultate potrebno je još pričekati.

Grčke TV postaje nakon izlaznih anketa prenosile su da su građani u tijesnoj utrci zaokružili ''ohi'', odnosno ''ne'' na svojim glasačkim listićima i na taj način odbili biti "dužnička kolonija". Ubrzo se ispostavilo da je bilo sve samo ne tijesno.

Nakon prvih neslužbenih rezultata, glasnogovornik grčke Vlade Nikos Filis za nacionalnu je televiziju izjavio da je ovo pokazatelj Vladi da je potrebno hitno krenuti naprijed, djelovati već unutar 48 sati, i pronaći rješenje za normalizaciju bankarskog sustava u zemlji.

Gradonačelnik Soluna, Yannis Boutaris, pozvao je grčke političare da se ujedine i idući tjedan odu u Bruxelles potpisati sporazum koji će zadržati postojeće mjere štednje.

Ovo je i pokazatelj da Grci žele ostati u Europi kao ravnopravne članice, a ne kao "dužnička kolonija", izjavio je grčki europarlamentarac i predstavnik ljevičarske Syrizine stranke Dimitris Papadimoulis. Pozvao je svoje sunarodnjake da ostanu mirni i pričekaju službene rezultate referenduma, dok tri izlazne ankete pokazuju tijesnu prevlast u korist odluci NE.

"Pred nama su novi napori", dodao je.

Merkel i Hollande u ponedjeljak o Grčkoj

Predsjednici europskih zemalja sa strepnjom dočekuju rezultate grčkog referenduma, a iz Njemačke i Francuske stiže vijest da će se njemačka kancelarka Angela Merkel sastati s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u ponedjeljak navečer u Parizu kako bi razgovarali o rezultatima referenduma.

 

>>Tsipras: Nitko ne može ignorirati odlučnost naroda koji uzima sudbinu u svoje ruke

>>Siromašni uz Tsiprasa, oporba plaši Grke da će ih napasti Turska zaokruže li ohi (ne)

Ključne riječi

Komentara 409

AB
abendblatt
18:38 05.07.2015.

Sudbina Grcke je u rukama Grka, kako odluce tako ce imati.

R0
R00kie
18:30 05.07.2015.

hehe i dalje ne zele stedit. i dalje zele na dug zivjet...

Avatar bok
bok
18:26 05.07.2015.

Oxi ! =>Grexit=> dosta te agonije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije