Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri razloga

Zašto je Kim Jong-un ubio ujaka i što mu je idući korak?

Jang Song Thaek
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
13.12.2013.
u 13:43

Bivši britanski veleposlanik u Sjevernoj Koreji Jon Everard kaže da je Jong-un imao tri cilja s egzekucijom i javnom objavom informacije.

Šokantna vijest o smaknuću Jang Song-thaeka, ujaka sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, zbog veleizdaje odjeknula je cijelim svijetom. Svi se pitaju zašto je to učinio i koji mu je sljedeći potez.

Iako se inače ovakve stvari u toj zemlji rade tajno, ova je informacija objavljena i na državnoj televiziji gdje su ga nazvali "ljudskim šljamom vrijednim prijezira", piše The Telegraph.

Bivši britanski veleposlanik u Sjevernoj Koreji Jon Everard kaže da je Jong-un imao tri cilja s egzekucijom i javnom objavom informacije. – U Sjevernoj Koreji sada nema dvojbe tko je glavni, nema sumnje da će nemilosrdno maknuti svakoga tko pomisli drukčije. Drugo, Jong-un je poručio svojoj zemlji i svijetu kako su "očišćeni", ne samo Jang, nego i vizija koju je on imao. Jang Song-thaek se zalagao za manje zatvorenu Sjevernu Koreju koja se otvara trgovini i investicijama – tvrdi Everard.

Jang je bio odgovoran za planirane sjevernokorejske ekonomske zone i poznat po zalaganju za ekonomsku reformu. Everard smatra da je Jang vjerojatno htio da Sjeverna Koreja radije trguje svojim prirodnim resursima kako bi osigurala osnovni materijal koji joj je potreban nego da pokuša proizvoditi sama. Takva ideja zasigurno je razbjesnila Kim Jong-una.

– Treći razlog, ovo je pljuska Kini. Kina se često definirala jedinim saveznikom Sjeverne Koreje, no sa svakim nuklearnim testom i lansiranjem rakete njihovi odnosi postajali su sve zategnutiji – dodaje.

I priča se zasigurno ovdje ne završava, tvrdi Everard. – Kim sada mora odlučiti što će s Jangovom suprugom Kim Kyung-hi.

>> Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pogubio ujaka zbog veleizdaje

Komentara 13

JU
juma
19:02 13.12.2013.

Ne može on ništa protiv Toga. To je poznati komunistički zločinački gen. Kada im se aktivira ovi zaludjeni komunisti prije ili poslije osude i likvidiraju dojučerašnje suradnike i članove obitelji.

PA
patria
20:57 13.12.2013.

Tako je to kada režim funkcionira kao jedna velika mafijaška obitelj. Među takvim ljudima nema milosti.

LO
lojtra1
13:56 13.12.2013.

Nakon ujaka obično na red dolazi stric.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije