Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvostruki kriteriji

Zapad šuti na pokolj u Jemenu

Sirija i Jemen
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
22.10.2016.
u 13:03

Saudijska Arabija, američki saveznik, samo je u zadnjih desetak dana bombama iz zraka ubila više od tri tisuće civila među kojima je više od tisuću djece

Dok je cijeli svijet fokusiran na Alep u Siriji, u krvavom ratu u Jemenu, koji je započela Saudijska Arabija vojnom intervencijom zbog sve veće dominacije Irana nad Jemenom, svakodnevno gine mnogo civila u zračnim udarima arapske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Samo u zadnjih desetak dana u Jemenu je poginulo više od tri tisuće civila, među kojima više od tisuću djece. Naime, Jemen, jedna od najsiromašnijih i najnasilnijih država na Bliskom istoku, koji je podijeljen između šijita i sunita, ima stratešku važnost kako za regionalne sile kao što su Iran i Saudijska Arabija tako i za svjetske sile, ali i najopasnije terorističke organizacije poput Al-Qa’ide i ISIL-a, s obzirom na svoj strateški položaj uz glavni morski put koji vodi od Europe do Azije, u blizini najprometnije linije pomorskog transporta, na obalama Crvenog i Arapskog mora te Adenskog zaljeva, uz uski tjesnac Bab-el-Mandeb. Tim područjem prođe više od pet milijuna barela nafte tjedno.

Saudijska Arabija strahuje da bi Huti, ako zavladaju Jemenom, mogli ugroziti taj slobodan prolaz. Glavna borba u Jemenu vodi se između snaga odanih predsjedniku Abd-Rabu Mansuru Hadiju i šijitskih pobunjenika Huta koji su ga u veljači prošle godine prisilili da pobjegne iz prijestolnice Sane i spas potraži u sunitskom kraljevstvu Saudijskoj Arabiji. Jemenska vojska, koja je bila faktor stabilnosti u toj zemlji, također se podijelila pa jedan dio podržava predsjednika Hadija, a drugi Hute.

Uz Hadija je stao pretežno sunitski jug Jemena, lokalna plemena i milicija zvana Odbori narodnog otpora, a Hute podržavaju pripadnici šijitskog islama sa sjevera. Al-Qa’ida u Jemenu ima najbolje uvježbane i tehnički najopremljenije borce, a 2014. pojavio se i jemenski ogranak ISIL-a.

Bivša država Sjeverni Jemen i na jugu Narodna Demokratska Republika Jemen ponovno su se ujedinili 90. godine, no društvo je ostalo podijeljeno. Na sjeveru zemlje žive šijiti, kojima pripadaju i Huti, dok na jugu žive suniti, što je dovelo i do konflikta na vjerskoj razini. Različita plemena iz sasvim različitih motiva podržavaju jednu ili drugu stranu.

U sukob između Huta i jemenske vlade uključena je i regija podijeljena između šijitskog Irana i sunitske Saudijske Arabije koja ima dugu granicu s Jemenom. Opasno je to što su se u jemenski rat uključile i američke snage koje su izvele napad na položaje Huta krstarećim raketama Tomahawk.

I dok su u Siriji Amerikanci i zapadni saveznici spremni ući i u frontalni rat s Rusijom zbog, kako kažu, obrane civila, na zločine koje čini Saudijska Arabija u Jemenu šute. 

>> Kratkotrajna stanka: Rusija i Sirija prestale s bombardiranjem Alepa

Ključne riječi

Komentara 12

DU
dukidudoje
16:09 22.10.2016.

zapad ili rusija sve ti to isto hasane, sada pises u korist rusije i irana, sutra ces u korist zapada,bilo kako bilo lose ti se pise,jer ne zna se tocno tko je gori rusi ili zapad, zapad to nekako pokusava i da sakrije ,i ne uspjeva u tome, a rusi pokusavaju da ljude ubede da tako treba i mora biti, zar tebi nije zao djece skola i bolnice isto od rusa kazzane

Avatar NeNormalan
NeNormalan
13:55 22.10.2016.

Prava istina je da ameri potiču nemire u sjevernoj africi i bliskom istoku, a sve u cilju destabilizacije EU

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
14:44 22.10.2016.

Samo da za to čuje Merkelica i nobelovac za mir odmah idu ekonomske sankcije 😀😀

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije