Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Zahvaljujući smilju BiH u vrhu zemalja po izvozu eteričnog ulja, dobivat će se i poticaj za sadnju

smilje
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/3
10.03.2017.
u 14:37

Tražit će se zaštitu kvalitete proizvoda koji je osnovna pretpostavka za brendiranje hercegovačkoga eteričnog ulja od smilja

Zahvaljujući ekspanziji sadnje smilja u Hercegovini, BiH je, prema analizama Vanjskotrgovinske komore BiH, u prošloj godini zabilježila rekordan izvoz eteričnih ulja koji je dosegnuo vrijednost od osam milijuna maraka sa stalnom tendencijom rasta.

Rast izvoza

Usporedbe radi, izvoz eteričnih ulja, ponajviše od smilja, u 2015. godini zabilježio je stagnaciju i iznosio je svega 3,2 milijuna maraka. Promatrano po kategorijama, najbolju pokrivenost uvoza izvozom u 2016. godini bilježe eterična ulja, i to 1347 posto, potom slijede gljive s 494, nakon njih šumski plodovi s 224 i začini s 211 posto. Pokrivenost je zadovoljavajuća za ljekovito bilje - 103 posto, dok je zabilježen pad izvoza meda iz BiH.

“S obzirom na to da se očekuje daljnji rast u proizvodnji eteričnog ulja smilja, 2017. će donijeti nove izazove za plasman većih količina ulja”, procjenjuju iz Vanjskotrgovinske komore BiH. Porast broja plantaža smilja u Hercegovini očekuje se i idućih nekoliko mjeseci zbog isplativosti, a priča se i o tome kako će vlasnici plantaža tražiti poticaje i za ovu vrstu djelatnosti. Takva mogućnost je nedavno spomenuta na prvom radnom sastanku Grupacije proizvođača i prerađivača smilja, koji je organiziran pod okriljem Gospodarske komore FBiH, te je poručeno kako će se uputiti zahtjev federalnom ministru poljoprivrede da u program novčanih potpora obvezno uključi i kapitalna ulaganja u ruralni razvoj, konkretno za podizanje nasada smilja, nabavu destilerija, rekultivaciju i okrupnjavanje zemljišnih kompleksa.

Dostupnost otkupa

Spomenimo da je na istom sastanku zaključeno kako je najniža zaštitna cijene za kilogram svježeg smilja utvrđena na iznos od 2,5 KM po kg svježe mase. Grupacija je također zaključila kako će onemogućiti nekorektne proizvođače koji ne poštuju sljedivost proizvodnje i prerade da utječu na tržište. Tražit će zaštitu kvalitete proizvoda koji je osnovna pretpostavka za brendiranje hercegovačkoga eteričnog ulja od smilja. U idućem razdoblju radit će se intenzivno na postizanju nužne sinergije između destilerija i poljoprivrednih proizvođača u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje, kvalitete, zaštite cijena, kao i smanjenja rizika u lancu proizvodnje i osiguravanja dostupnosti otkupa eteričnog ulja po zaštitnoj cijeni tijekom cijele godine. U lipnju ove godine bit će organizirani info-dani aromatičnoga i ljekovitog bilja.

>> 'Angažirali smo i zaštitare da nam čuvaju smilje od lopova'

>> Ilegalno nabrano smilje nije se trudio sakriti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije