Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARTIJSKA STEGA

Sastanak daleko od očiju javnosti: Što donosi skup 400 najmoćnijih političara u Kini?

Xi Jinping
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
23.10.2016.
u 18:45

Čelnici najmoćnije političke partije okupit će se u ponedjeljak u Pekingu na sjednici koja bi mogla izmijeniti tijek kineske povijesti

Na sastancima koji će se održavati u hotelu Jingxi, daleko od očiju znatiželjne javnosti, gotovo 400 glavnih čelnika Kineska komunističke partije zasjedat će četiri dana i raspravljati o izmjenama u tome kako upravljati divovskom partijom.

Sjednica će se, kako javlja službena novinska agencija Xinhua, fokusirati na pitanje 'partijske stege'.

Šturo priopćenje možda skriva žestoku i unosnu borbu za kontrolu nad drugim po veličini svjetskim gospodarstvom, smatraju strani analitičari. 

Šesti plenum partije, kako se zasjedanje naziva, u koju je učlanjeno više od 88 milijuna Kineza, suočen je razdobljem 'tektonskih promjena".

Od preuzimanja vlasti glavni tajnik partije Xi Jinping njezin rad je prilagodio vlastitoj volji te preuzeo kontrolu nad više područja od bilo kojeg kineskog čelnika nakon Mao Zedonga. 

Njegov pohod protiv korupcije opustošio je partijske strukture sasjekavši naizgled nepobjedive utvrde moći poput bivšeg čelnika za sigurnost Zhou Yongkanga i strahom paralizirao niže birokrate diljem zemlje.

Xi je stranku opisao kao "magično oružje" koje se može upotrijebiti u primjeni reformi potrebnih kako bi se postigao cilj "velikoga pomlađivanja kineske nacije", zamisli koja se često opisuje i kao "kineski san". 

No pokušaji da se ovlada tvrtkama u vlasti države koje su u propadanju, a kontroliraju strateške ekonomske sektore u zemlji i pod nadzorom su moćnih kineskih političara, nailaze na otpor. 

"Ove reforme u posljednje tri godine nisu s mrdnule s mjesta", smatra stručnjak za kinesku politiku sveučilišta Harvard, Anthony Saich

"Jasno da Xi vidi partiju kao jedino oruđe kojim može pokrenuti reforme. Ne vjeruje državi ni društvu", kazao je Saich, dodavši da će na sjednici sigurno biti "manevriranja između onih koji imaju Xijevu potporu i drugih na koje je kampanja protiv korupcije negativno utjecala, kao i potencijalne daljnje reforme gospodarskog sektora u vlasništvu države".

Za Xija jačanje partijske stege znači više nego smanjivanje lošeg ponašanja kadrova.

"On je vrlo ambiciozan u grabljenju moći, u dodjeljivanju ovlasti samom sebi", rekao je Willy Lam, stručnjak za Kinu na Kineskom sveučilištu u Hong Kongu.

Glavni motiv za bilo kakve nove propise koji bi se mogli usvojiti na plenumu bit će "učvršćivanje (Xijeve) pozicije velikog šefa", rekao je.

Nekoliko mjera je već usvojeno kako bi se osiguralo da članovi partije slijede Xijevu liniju, dodao je, među kojima i zabrana dužnosnicima da "neutemeljeno kritiziraju".

"Samo jedna osoba u partiji, naime Xi Jinping, ima pravo određivati što su politička pravila", dodao je Lam.

>> Kineski nogomet je slabašan, ali kineska kupovna moć je velika

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
07:40 24.10.2016.

svakih par godina se ovo događa u kini, i ne treba se ničemu čuditi. svakih 10 godina kinezi mijenjaju cijeli politički vrh, i to prolazi u miru, bez nekih trzavica. dobiva se kontinuitet vlasti, nitko ne postaje prevelik i premoćan,n, svi imaju svoje mjesto prije i poslije. to je kineska mudrost. koja ih je i očuvala kroz stoljeća. i kad su bili prisiljeni na nešto, snašli su se i na dulji rok bez velikih problema riješili problem. i još zaradili, što je u cilju starih mandarinskih trgovaca, što kinezi i jesu. kinez gleda svoj interes. njih je puno, sve su jači, moćniji, i traže nova područja. njihov cilj je amerika, zapadna europ,a istočna, rusija, afrika...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije