Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba protiv terorizma

Washington želi brzo opipljiv napredak protiv Islamske države

islamska država
Foto: Reuters/PIXSELL
11.02.2016.
u 23:14

Sjedinjene Države traže od partnera da naoružanjem, opremom, postrojbama i financiranjem sudjeluju u ubrzanju kampanje protiv džihadističke organizacije koja želi ponovo osvojiti Mosul

 Američki ministar obrane Ashton Carter je u četvrtak u Bruxellesu rekao da želi da koalicija protiv militantne skupine Islamska država povećanjem vojnih doprinosa partnera brzo ostvari opipljive napretke.

"Taj ministarski sastanak obilježava početak nove etape u kampanji koalicije za pobjedu IS", rekao je Ashton Carter u Bruxellesu kolegama iz 49 zemalja, među kojima su Irak i Saudijska Arabija.

Sjedinjene Države traže od partnera da naoružanjem, opremom, postrojbama i financiranjem sudjeluju u ubrzanju kampanje protiv te džihadističke organizacije koja želi ponovo osvojiti Mosul, drugi grad Iraka i sirijsko uporište Raqqu, objasnio je Carter.

Nakon tog sastanka ministara obrane koalicije, prvim tog formata nakon pokretanja kampanje prije više od 18 mjeseci, šefovi stožera koalicije će se sastati za nekoliko tjedana prije konferencije američkog središnjeg zapovjedništva, podsjetio je.

"Najkasnije do tada moramo početi primjećivati opipljiv napredak ostvaren zahvaljujući tim dodatnim kapacitetima", rekao je Carter i podsjetio da "IS ne prijeti samo životima Iračana i Sirijaca, već i sigurnosti građana svih naših zemalja". 

Glasnogovornik saudijskog ministra obrane, zamjenik princa nasljednika Mohammed ben Salman je potvrdio da je "nepovratna" odluka kraljevstva da rasporedi snage na tlu u Siriji.

Kraljevstvo je spremno voditi zračne i kopnene operacije u sklopu koalicije i pod zapovjedništvom Sjedinjenih Država, objasnio je glasnogovornik. U pogledu NATO-ovog pridruživanja koaliciji, Carter je bio neodređen.

U 18 mjeseci koalicija je izvela više od 10.000 zračnih napada. Pentagon smatra da je IS izgubila oko 40 posto teritorija u Iraku, među kojima i grad Ramadi i oko 10 posto teritorija koje je kontrolirala u Siriji. Ali ponovno osvajanje Mosula i Raqqe predviđa se tek za nekoliko mjeseci.

Kanada će utrostručiti broj specijalnih snaga koji obučavajau kurdske milicije na sjeveru Iraka i sada će ih biti 210. Slovenija je obećala poslati vojne instruktore. Nizozemski parlament je u srijedu dao zeleno svjetlo za proširenje zračnih napada nizozemskim lovcima-bombarderima u Siriji.  

Belgija koja će u srpnju na godinu dana poslati svoje F-16 u Irak treba konzultirati svoj parlament prije djelovanja u Siriji, rekao je u četvrtak ministar Steven Vandeput.

NATO se u četvrtak načelno složio u pogledu raspoređivanja svojih zrakoplova Awacs iznad SAD-a kako bi omogućio američkoj vojsci da oslobodi svoje zrakoplove za operacije iznad Iraka i Sirije.

NATO, koji je dosada odbijao sudjelovati izravno u koaliciji protiv IS, razmatra mogućnost pridruživanja kao punopravnog člana, rekao je Carter na kraju sastanka.

Njegova će uloga biti ograničena na zadatke stabilizacije nakon sukoba, savjetovanja institucija i obuku postrojba.

>>Trump djeci iz Sirije: odlazite iz SAD-a!

>>Supruga vođe ISIL-a optužena za smrt američke humanitarke

Ključne riječi

Komentara 8

JE
jelancic
23:21 11.02.2016.

rusia i iran nikada nisu od povjerenja, dobro je da ce Nato biti sada glavni akter, izgleda da se rusi i iran pribojavaju toga

ZA
zajec
01:35 12.02.2016.

iran u sankcijama rusija u sankcijama

Avatar zagondzija
zagondzija
23:29 11.02.2016.

Hahahaha,vic godine.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije