Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simbol New Yorka

Waldorf Astoria: Slavni hotel preuređuje se u stanove za bogataše

Foto: arhiva
1/11
24.10.2016.
u 23:45

Kineska osiguravajuća grupa Anbang zatvara hotel na tri godine, koliko če trajati preuređenje nakon kojeg za rentanje ostaje 300 kuna

“Waldorf će uvijek ostati Waldorf, ali više nikad neće biti isti”, vjeruju mnogi Newyorčani koji sa sjetom govore o jednoj od gradskih znamenitosti, hotelu Waldorf Astoria, simbolu luksuza i glamura, u kojem su odsjedale (i živjele) najvažnije ličnosti 20. stoljeća: američki predsjednici, okrunjene glave, filmske i glazbene zvijezde te svjetska društvena krema. Veličanstvena zgrada u stilu art decoa na prestižnoj Park aveniji na Manhattanu s 47 katova, dva tornja, 1413 soba i individualnim apartmanima svojedobno je bila najveći i najviši hotel na svijetu, još od 1931. i njegova otvorenja.

Rasprodaja memorabilija

Novi vlasnici, kineska osiguravajuća grupa Anbang, odlučili su na proljeće zatvoriti hotel na tri godine tijekom kojih će većinu soba pretvoriti u luksuzne stanove, a samo tristotinjak ostaviti za “rentanje”. Bojazan je Newyorčana da će se ponoviti priča s hotelom Plaza iz 2005. kad su se sobe prenamijenile u stanove, a većina memorabilija prodana na aukciji. 

Ako se po zatvaranju rasproda više od 4000 memorabilija iz Waldorf Astorije (od srebrnog jedaćeg pribora i knjige gostiju s upisanim posjetom kraljice Elizabete II. do potpisane ploče Franka Sinatre i klavira Colea Portera), zauvijek će biti izgubljen arm i duh starog New Yorka, rasplinute uspomene na raskošne zabave i glamurozne balove te nepovratno izbrisano vrijeme u kojem su dame imale svoj salon za popravljanje šminke i ženske priče, a gospoda udoban lounge za pušenje cigara i poslovne razgovore.

Svi su predsjednici SAD-a odsjedali ovdje, a J. F. Kennedy ostavio je stolicu za ljuljanje

Jer, Waldorf Astoria po mnogočemu je bila pionir u hotelijerskom biznisu, još otkako je milijunaš William Waldorf Astor 1893. u svojoj zgradi na uglu Pete avenije i 33. ulice otvorio hotel Waldorf. Četiri godine poslije u istoj zgradi njegov rođak John Jacob Astor IV. (kasnije tragično preminuo na Titanicu) otvara hotel Astor, povezan mostom s hotelom Waldorf.

Rođaci odlučuju udružiti snage i rađa se Waldorf Astoria, hotel koji prvi uvodi električnu struju i telefon u svaku sobu, što je odmah privuklo bogatu i razmaženu klijentelu. Društvena krema New Yorka okuplja se u baru i restoranu, uživajući u gastronomskim delicijama, među kojima su bila i jaja Benedict. Hotel se zatvara 1929. zbog ustupanja lokacije Empire State Buildingu, a novi se gradi na Park aveniji te odmah po otvorenju 1931. nastavlja tradiciju izvrsnosti.

Cole Porter tu je živio 30 godina, a u apartmanu od pet sobam s dvije mačke i dva klavira

Prvi u svijetu uvodi room servis, maitre Oscar Tschirky osmišljava slavnu Waldorf salatu (miks jabuka, celera, grožđa i lješnjaka na posteljici od zelene salate s dresingom od majoneze), a važni gosti (nimalo željni publiciteta) mogli su se tajnom podzemnom željeznicom, tzv. trasa 61, prebaciti od Pennsylvanija Stationa ili s glavnog Grand Central Stationa tik ispod hotela. Tu bi se ukrcali u prostrano podrumsko dizalo i potpuno neopaženo dolazili do svojih apartmana, čime se vrlo često koristio predsjednik Theodore Roosevelt.

Svi američki predsjednici, počevši od Herberta Hoovera pa do Baracka Obame, odsjedali su u predsjedničkom apartmanu (tu je tradiciju Obama prekinuo lani kada je zbog kineskih vlasnika i na preporuku pripadnika sigurnosti odsjeo u drugom hotelu). Tradicija je nalagala da svaki predsjednik ostavi neki osobni predmet u apartmanu, pa je tako John F. Kennedy darovao svoju stolicu za ljuljanje.

Hruščov zaglavljen u liftu

Među najluđim hotelskim pričama vezanima uz državnike ona je o posjetu ruskog predsjednika Nikite Hruščova 1959., u doba hladnog rata. U vrlo napetoj atmosferi Hruščov se uputio iz predsjedničkog apartmana na svečanu večeru i – ostao u zaglavljenom dizalu. Nastala je potpuna pomutnja, a pripadnici tajnih službi obje države poludjeli su.

Rusi su mislili da domaćini spremaju atentat na njihova predsjednika, a Amerikanci da Sovjeti planiraju sabotažu. Kada su se otvorila vrata dizala, oružje je bilo repetirano. Na sreću, do pucnjave nije došlo, a Hruščov se nakon sat vremena zakašnjenja napokon pojavio na večeri s više od tisuću uzvanika.

No svoj su trag u prošlosti Waldorf Astorije ostavili i drugi slavni stanari. Cole Porter živio je u peterosobnom apartmanu 33 A, s dva golema klavira i dvije mačke punih trideset godina, do svoje smrti 1964., a nakon toga u njegov dom uselio se Frank Sinatra sa suprugom Barbarom.

Hotelski hodnici i saloni bili su i dječja igraonica, a u hotelu su odrasle sestre Hilton – Paris i Nicky. U kraljevskom apartmanu 28 A od 1941. do 1961. smjestili su se vojvoda i vojvotkinja od Windsora, odnosno engleski kralj Edvard VII. i njegova supruga, dvaput razvedena Amerikanka Wallis Simpson, zbog koje se odrekao prijestolja.

I princ Rainer od Monaca sa suprugom, glumicom Grace Kelly često je boravio u Waldorf Astoriji, a govorka se da je dolazak potencirala upravo sama princeza zbog naklonosti prema naočitom hotelskom banket-menadžeru Claudiusu Charlesu Phillippeu. Mirnu luku i utočiste od problematičnog Hollywooda zajedno s tadašnjim suprugom, piscem Arthurom Millerom, tu je 1955. pronašla i seks-bomba Marilyn Monroe.

A sav će taj sjaj s “okusom” slavne prošlosti nedostajati mnogima koji su imali običaj popiti koktel u Peacock Alleyu u prizemlju, provjeriti točno vrijeme na velikom satu u lobiju, napravljenom 1893. ili za lijepog vremena objedovati na terasi hotela Starlight, koja je 1993., uz Empire State Building i Bruklinski most, proglašena zaštitnim znakom New Yorka.

>> U Zablaću, uz hotele, gradit ću i školu, crkvu, stanove... bit će to 'mali grad'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije