navigacija Svijet 8
Prijevremeni izbori

Aleksandar Vučić preuzima svu vlast

Srbijanskom premijeru žuri se jer mu je moć u zenitu te želi osigurati apsolutnu većinu i vladati do 2020., dokad očekuje kraj pregovora s EU

Aleksandar Vučić preuzima svu vlast

Foto: Marijan Murat/DPA/Pixsell

Republika Srbija uskoro će na izvanredne parlamentarne izbore. Rezultat je to dosadašnjih razgovora i pregovora u Srbiji iako konačna odluka, kako je rekao srbijanski premijer Aleksandar Vučić, zapravo još nije donesena. 

– Još uvijek nemamo konačnu odluku. Mislim da je ta opcija moguća. Izvanredni parlamentarni izbori ne bi bili dodatni trošak za državni proračun budući da je ove godine i redoviti ciklus pokrajinskih i lokalnih izbora. Potrebno je očuvanje stabilnosti, mira i novog legitimiteta vlade. O izvanrednim izborima odlučivat će predsjednik države i Središnji odbor Srpske napredne stranke (SNS) – rekao je Aleksandar Vučić.

Objašnjavajući najave o mogućnosti održavanja izvanrednih izbora, Vučić je rekao kako su izbori mogući ako se želi napraviti nešto efikasnije i izaći s planom i programom do 2020. godine, dokad u Srbiji očekuju završetak svih obveza u vezi s članstvom u EU.

Kako o izborima zapravo odlučuje Tomislav Nikolić, koji je do izbora na mjesto predsjednika bio i čelnik vladajućeg SNS-a, gotovo sigurno je da će naši istočni susjedi uskoro na birališta. Razlog je tome prije svega činjenica da SNS i Aleksandar Vučić trenutačno imaju uvjerljivu premoć među biračima tako da Vučić gotovo ne riskira ništa, nego si zapravo osigurava još četiri godine mira na čelu Srbije. Na ruku mu ide i činjenica da srbijanska oporba po istraživanjima stoji prilično loše tako da bi SNS vrlo vjerojatno imao možda i apsolutnu većinu. 

Ugrožavanje reformi

Usto, uskoro se u Srbiji održavaju i redoviti lokalni i pokrajinski izbori pa bi, kako navode politički analitičari, vlast SNS-a i Vučića time bila dodatno ojačana. Tako bi Vučić u iduće četiri godine bio siguran da može provoditi korake koje je zamislio u pregovorima s EU, približavanju Rusiji, pitanju Kosova, odnosima sa susjedima... Ne smije se zaboraviti ni činjenica da vlast u Vojvodini obnaša Demokratska stranka te bi ovo bila prilika da SNS preuzme vlast i u tome dijelu Srbije. 

– Ovo je vjerojatno posljednji trenutak kada izvanredni izbori odgovaraju samo Aleksandru Vučiću. Naime, projekcije govore da je njegov rejting prešao zenit i da počinje padati iako i dalje nema nikoga na suprotnom polu tko bi to mogao kapitalizirati i na tome profitirati. Osvajanjem još jednog mandata, Vučić bi se osigurao do 2020., dokad očekuje završetak pregovora s EU. Ipak, iako i sam kaže da je na listi protiv izbora samo jedan razlog, ugrožavanje i usporavanje ekonomskih reformi, to ne znači da su izbori neizbježni.

Vučić će pažljivo osluškivati što očekuju stranci, a njihova očekivanja da se ispunjava sve dogovoreno, prije svega u pregovorima s Kosovom, mogu biti presudna za konačnu odluku za koju ima još mjesec dana koji će proteći u stalnoj medijskoj tenziji i podgrijavanju predizborne priče – kaže novinar i urednik srbijanske televizije B92 Aleksandar Miladinović.

Moskva je nezadovoljna 

Prema informacijama iz vojvođanske vlade, izvanredni izbori su gotova stvar i gotovo sigurno je da će biti održani 8. svibnja. 

– Toga dana održavaju se lokalni i pokrajinski izbori pa bi se održali i parlamentarni. Jedan od razloga tome su troškovi, da se sve objedini, a drugi želja da SNS preuzme vlast i u Vojvodini. Naime, ako bi se i parlamentarni izbori održali 8. svibnja, tada bi Vučić mogao biti nositelj svih listi, a on je daleko najjači igrač SNS-a. Bez njega na listama SNS u Vojvodini nema nikakve šanse – rečeno nam je u Vladi Vojvodine. 

Prema zadnjim istraživanjima javnoga mišljenja, Vučić je uvjerljivo najpopularniji političar u Srbiji, a njegov SNS vodeća politička stranka s naklonošću većom od 50 posto.  Objava o prijevremenim izborima stiže u vrijeme kada je zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin u Beogradu poručio Srbiji da odbaci EU koja je Vučićev prioritet i okrene se Rusiji. •

>> Vučić: Odustane li Hrvatska od naoružavanja, odustat će i Srbija

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

93
Registracija
 • aristip aristip

  16.01.2016 u 23:45h

  Ako Srbijanci žele da im je još 4 godine na čelu države lik koji je bio Šešeljev potrčko i koji je 90-tih govorio da za jednog Srbina treba ubiti 100 nesrba to će biti njima na sramotu.
  39 89% 5
 • EU MOJCA

  17.01.2016 u 00:09h

  Još 4 godine gledat kako Vučko plače da se HR naoružava ... neprocjenjivo
  33 87% 5
 • ForeignLegion1987 ForeignLegion1987

  17.01.2016 u 01:01h

  Vucic je po cetnik...zajedno sa vojvodicem nikolicem...koji su bili....veliki...ratnici sa seseljem 91....ali im se svima gace tresu na sam spome...hrvat
  30 97% 1
 • Bazooka Bazooka

  18.01.2016 u 13:31h

  Kada će se Šešelj vratiti u Haag? Nije li pušten na kratki oporavak (vrijeme je odavno prošlo!)... Srbadija opet radi sprdačinu sa civiliziranim svijetom, ali će im se o glavu razbiti, s kašnjenjem, ali hoće (kao svojevremeno kažnjavanje bombardiranjem)
  1 100% 0
 • dobry

  17.01.2016 u 19:24h

  "Tako je odlazeći hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović, usred srpsko-hrvatske polemike o naoružavanju, rekao kako su “Vučić, Nikolić i Dačić bili prvaci u vođenju četiri rata na prostoru bivše Jugoslavije, te da su mogli da spreče gubitak desetina hiljada života, samo da su imali miroljubivu politiku pre dvadeset godina”. Imajući u vidu primenu politike matrjoške, Kotromanović je pogodio u centar. Ovakvi otvoreni verbalni sukobi kod predstavnika srbijanske bivše ratne, a današnje proevropske elite, stvaraju konfuziju, koju je ovog puta najjasnije demonstrirala predsednikova savetnica za medije Stanislava Pak. Naime, u nastojanju da demantuje ministra Kotromanovića, savetnica Pak je izjavila da „Nikolić tada (devedesetih) nije mogao da utiče na to da li će rata biti i koliko će on trajati“, te da je „predsednik Srbije Tomislav Nikolić u poslednjem ratu na prostoru Jugoslavije učestvovao kao građanin i to kao predstavnik opozicije“. Ovakve laži, koje su deo strategije kreiranja novog identiteta „bivših“ Šešeljevih radikala, mogu da prođu kao istina samo u Srbiji. Iako je svima jasno da bi „raspakivanje“ predsednikove matrjoške neumitno vodilo ka „skrivenom“ četničkom vojvodi, ovo izmišljanje građanina Nikolića, mirotvorca i opozicionara, funkcioniše u domaćem javnom diskursu kao nepobitni argument. Uostalom, ni „raspakivanje“ premijera ne bi vodilo na neku drugu stranu. Ne bi on danas tako grlio Rogozinovu maketu S 300, za koju je zamenik ruskog premijera s ponosom rekao da jedan takav sistem konačno poseduje i Iran. (Sjajna preporuka!) Takođe, dodao je i to da bi „njegova partija podržala svaku vlast koja bi se odrekla NATO pakta i puta ka Evropskoj uniji i okrenula se ka Rusiji“. Građaninu Nikoliću se sve ovo dopalo. Verujem, i premijeru. Jedino je Zorana Mihajlović morala da reaguje, ali ona je žena, a u patrijarhalno-militarističkoj političkoj zajednici kakva je ova u Srbiji, upravo žene „preuzimaju“ neprijatne uloge, kada se gostu treba spočitati nešto ili kada se potpisuju problematični ugovori poput onog o Beogradu na vodi. Muškarci i građani, Vučić i Nikolić moraju ostati „čisti“, jer oni vode politiku. Čak i dok se igraju ruskim suvenirima, što bi nas jednog dana moglo koštati mnogo više od raketnog sistema S 300." Peščanik.net, 15.01.201
  0 0% 0
 • Zemuncevic Zemuncevic

  17.01.2016 u 18:20h

  Zicu i zid od 10 metara visine !!!! Sa njima ne ide drukcije !!!!!
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare