Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'cilj je dominacija srba'

Vučić ‘posrbio’ Vojvodinu

17.09.2016.
u 23:04

Naprednjaci dovršili posao koji su počeli još Slobodan Milošević, Tadićevi i Đinđićevi demokrati – srbijanska pokrajina ima dva grba i dvije zastave

Kad ubuduće u Vojvodinu u službeni posjet dođe neki visoki gost, mogao bi ostati zbunjen jer će u službenim prostorijama visjeti dvije zastave i biti izložena dva grba! Vojvođanska pokrajinska skupština u kojoj je većinu u travnju osvojila lista “Aleksandar Vučić – Srbija pobjeđuje”, naime, uvela je “tradicionalni grb i zastavu Vojvodine”, a uz njih ostaju vrijediti i službeni grb i zastava!

– Bilo bi idealno da Vojvodina ima jedan grb, ali o tome možemo razgovarati u budućnosti – komentirao je predsjednik pokrajinske vlade Igor Mirović, nekadašnji Šešeljev sljedbenik.

Grb koji je usvojen vezan je u prvom redu za srpski narod, što postaje sporno u multikulturnoj Vojvodini, nikad nije bio u službenoj upotrebi, osim kratko i neslužbeno 1848., kad su predstavnici Srba u Ugarskoj tražili autonomiju i odlučili proglasiti Srpsku Vojvodinu.

– Želi se pokazati da je Vojvodina Srbija, samo malo iskvarena europskim utjecajem. Suludo je što imamo dvije zastave i dva grba. Bizarno je i to što tradicionalni grb nikad u povijesti nije korišten. O tom grbu govorilo se na Svibanjskoj skupštini 1848., ali tada je bilo govora i o vojvođanskom ustavu i o vojvođanskoj putovnici. Sad, odjednom, tradicionalan je samo grb. A zastava i nije ona koja je bila na toj skupštini, pa je to potpuni falsifikat – kaže Čanak.

Ističe da je najvažnije što je sad usvojen samo način uporabe ovih simbola, a da je dizajn i sve ostalo usvojila još Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara! Dakle, dojam da Vučićevi naprednjaci sad idu tragom Slobodana Miloševića, čiji je pohod prema ratu i počeo udarom na autonomiju Vojvodine i Kosova, nije posve točan, jer su na tom tragu bili i oni koji su Miloševiću bili oporba.

Jer, još od Zorana Đinđića preko Borisa Tadića i Bojana Pajtića, kaže Čanak, Demokratska stranka igrala je jednu ulogu prema van, socijaldemokratsku, a drugu ulogu, na tragu velikosrpskih ambicija, prema unutra.

– Umjesto da imate zastavu koja bi izmirila sve stare nesporazume, inzistirate na toj navodno tradicionalnoj zastavi da biste nametnuli po svaku cijenu dominaciju jedne nacionalne zajednice. Takav koncept koristi isključivo ekstremnoj desnici i profesionalnim Srbima – ističe Čanak.

Za odluku nije glasovala zastupnica Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Vesna Prćić koja je navela da ni povjesničari ni heraldičari ne prihvaćaju taj grb.

– Ovakvim grbom niječu se sva prava bilo kojeg Hrvata u povijesti na teritoriju Vojvodine – kazala je Prćić. Lider vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov ističe da je neobično da jedna regija kao što je Vojvodina, koja ima minimalnu autonomiju, ima dvije skupine simbola. Zabrinjavajuće je, kaže, i to što je pri donošenju odluke u skupštini bilo retorike koja je podsjetila na devedesete.  

>> Vučić: Srbija ne može biti prva i posljednja obrana Europe od migranata

Komentara 178

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
23:16 17.09.2016.

Gdje su sada borci za ljudska prava: teršelići, pusići, matule i ostali?!

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
23:28 17.09.2016.

super je to a nama će manjinski narod uvjetovat ministra kulture

AR
aristip
23:26 17.09.2016.

A što reći Šešeljev učenik ostvaruje snove svoga mentora: Srbija konclogor za nesrbe i politički nepodobne Srbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije