Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan sjećanja

Vučić: Jasenovac je najstrašnije stratište i svojevrsni ponor ljudske vrste

Aleksandar Vučić
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
19.04.2015.
u 22:20

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je iz Donje Gradine da takav zločin nije viđen na ovim prostorima - ni prije, ni poslije

U Memorijalnom centru Donja Gradina u Republici Srpskoj obilježen je Dan sjećanja na žrtve genocida u koncentracijskom logoru Jasenovac, javlja RTS.

 - Jasenovac je najstrašnije stratiše i svojevrsni ponor ljudske vrste, ali je na nama da premostimo taj ponor iskrenim praštanjem, rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić dodavši da je to potez koji zahtijeva svijest, ali i hrabar potez koji moramo učiniti svi zajedno.

Kako je naveo, 'u ovoj plodnoj ravnici, ubrzo po formiranju ustaške Nezavisne države Hrvatske, uspostavljen je najveći logor smrti, koji je ujedno bio i jedan od najvećih u Europi, gdje su se sustavno likvidirali civili, a stradalnici su bili krivi samo zato što su Srbi, Židovi, Romi i oni koji nisu željeli služiti ustaškim i okupacijskim snagama.'

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je iz Donje Gradine da takav zločin nije viđen na ovim prostorima - ni prije, ni poslije.

Zato, dodao je, "Jasenovac ostaje kao svjedok vremena da jedna fašistička tvorevina, NDH svojom ideologijom i nastojanjem da Srbe skloni sa ovih prostora, nije oklijevala da to učini ni prema djeci, kojih je ubijeno preko 20.000".

Kako je rekao, ta djeca nisu znala ni zašto se tu nalaze i vjerovala su da će jednog dana izaći, ali su ubijena samo zato što su pripadala srpskom narodu i što nisu spremna da svoju slobodu tek tako daju.

- Zato je ključna riječ ovdje sloboda, najskuplja riječ koja u srpskom narodu postoji je sloboda, da se živi da se preživi genocid. Sloboda je bila i poruka nama da se borimo za buduće i sve naše generacije, da tu slobodu živimo na pravi način. A sloboda je za nas uviek značila način na koji ćemo preživjeti, sloboda je danas borba za naša prava, poručio je Dodik.

>> Papin dolazak u Jasenovac bio bi kraj SPC-ova mita

Komentara 155

HO
homofob
22:50 19.04.2015.

Opet krkan siri dezinformacije i pokusava natovariti navodni grijeh male manjine cijeloj naciji! Pa ukoliko Srebrenici dodamo i Ilok koli su ocistili od Hrvata u 3 sata, genocidne radnje u zapadnoj Slavoniji, Posavini, Liki da ne zaboravimo zene i djecu zive zazidane u slovenske rudnike, hrvatska sela sravnjena i pobijena u dane "ustanka" u Hrvatsko kada su Srbi ubijali civile Hrvate ili batinasenje i ubijanje s svrhom protjerivanja Hrvata iz Like i Podravije za Kraljevine Jugoslavije... da li mozemo kazati da su svi Srbi geneticki genicidni? Sigurni ne SVI Srbi ali definitivno vecina samo ako im se pruzi prilika pokazati geneticko naslijede smjese turskih i srpskih obicaja. Svoje kraljeve seljake su si ubijali pa kako ne bi nenaoruzane civile narocito ako su Hrvati.

Avatar MOĆ NARODA
MOĆ NARODA
23:27 19.04.2015.

Svakodnevnim isticanjem identičnih izjava, Milošević je digao četnike u njihov krvavi pohod za veliku srbiju. Zna se kako su prošli. Zanime me što sada žele četnički vojvode ovime postići i zašto hrvatska javnost uopće obraća pažnju na te provokacije?

PR
prihvatisemotike
23:06 19.04.2015.

Čudna su stajališta polubraće Srba,Jasenovac nazivaju genocidom,ja se kao Hrvat slažem da jest....iako sudske oddluke o tome nema,mene zbunjuju polubraća Srbi što ne priznaju odluku međunarodnog suda o genocidu u Srebrenici?Nekad im riječ genocid paše,a nekad bogme ne,šta je tu posrijedi?I brate dragi što vole lagati o broju žrtava,nemam riječi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije