Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOSTRUKA POLITIKA

Vučić dvoličan: u Davosu glumi mirotvorca, a u Srbiji potpiruje

Aleksandar Vučić
Foto: Reuters/PIXSELL
19.01.2017.
u 08:49

Srpski premijer u Švicarskoj je uvjeravao Joea Bidena da Srbija samo želi mir, dok je na skupu njegove stranke govorio osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin

U razmaku od nekoliko sati i oko tisuću kilometara, sva dvoličnost politike premijera Srbije Aleksandra Vučića otkrila se prekjučer kad je on osobno u švicarskom Davosu uvjeravao odlazećeg američkog potpredsjednika Joe Bidena da Srbija samo želi mir i stabilnost u regiji, dok je na skupu njegove stranke u selu blizu Novog Sada govorio osuđeni ratni zločina Veselin Šljivančanin, a aktivisti za ljudska prava koji su pokušali spriječiti taj govor bili fizički napadnuti.

Dok je Vučić u Davosu tvrdio da je “dovoljno odgovoran i razumije što je naša obaveza kako bismo sačuvali mir”, njegova stranka u priopćenju nakon fizičkog napada za aktiviste koji su prosvjedovali protiv ratnog zločinca potrudila se da fizičko “cipelarenje” sa skupa bude nastavljeno i verbalno: mirovni aktivisti proglašeni su “grupom huligana” sklonih “fašističkim ispadima”.

Vučićeva Srpska napredna stranka u priopćenju je pozvala “nadležne državne organe da privedu pravdi spomenute fašiste”, dok je Vučić u švicarskom Davosu, gdje je gost na Svjetskom gospodarskom forumu, uživao u osjećaju važnosti nakon susreta s Bidenom i kineskim predsjednikom Xijem.

Vučić u svojoj stranci tolerira uzastopna pojavljivana Šljivančanina na SNS-ovim tribinama, gdje ga predstavljaju kao “borca za pravdu i istinu”, a sudski postupak u Haagu u kojem je pravomoćno osuđen kao ratni zločinac nazivaju “politički montiranim procesom”, iako Srbija u sklopu pregovora s EU ima obvezu poštivati sve presude tribunala u Haagu.

U takvoj atmosferi hrvatski i srpski premijer, Andrej Plenković i Aleksandar Vučić, trebali bi se sutra na uglednoj konferenciji u Davosu susresti, zajedno ručati i sudjelovati na panel diskusiji s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, austrijskim ministrom vanjskih poslova Sebastianom Kurzem i europskim povjerenikom Johannesom Hahnom.

Vučić je javno iskazivao nadu da će u Davosu imati prilike razgovarati s Plenkovićem i bilateralno, ali u Plenkovićevu službenom programu takvog sastanka nema.

No, hrvatski premijer prekjučer je u Saboru rekao da je nekoliko tema “na dnevnom redu” za razgovor sa srpskim kolegom.

– Postoji niz tema iz vremena Miloševićeve velikosrpske agresije: pitanje granice, zaštite manjina, kulturnih dobara, pitanje hibridne jurisdikcije, tj. njihova zakona o nadležnosti državnih organa Srbije kad je riječ o procesuiranju ratnih zločina. Na dnevnom redu su i teme gospodarske suradnje – rekao je Plenković.

Vučić u svojim javnim istupima nije govorio o tome koje teme želi otvarati na prvom bilateralnom sastanku s novim hrvatskim premijerom, no zato je spomenuo 14 događaja u Hrvatskoj u 2016. koje on vidi kao incidente i na koje se požalio europskim i američkim dužnosnicima proteklih tjedana.

– Postrojavanje crnokošuljaša, kontraskup na dan sjećanja u Jadovnu, rehabilitacija Stepinca, ustaško divljanje u Srbu… – nabrajao je Vučić.

Na ponašanje hrvatskih vlasti u nekim od tih događaja Vučić se ljetos požalio i u pismu predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, koji je odgovorio da očekuje i od Hrvatske i od Srbije da se “vrate konstruktivnim bilateralnim odnosima” te da sva međusobna pitanja riješe “uz međusobno poštovanje”.

No, Vučića je u tom pismu zabolilo što ga je Juncker podsjetio da je negiranje genocida kažnjivo po europskim propisima, što je bilo znakovito jer je upravo Vučić, kao i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, najviše rangirani poricatelj genocida u Srebrenici, utvrđenog presudama dvaju međunarodnih sudova, od kojih je jedan onaj čiju presudu Šljivančaninu Vučićeva stranka ovih dana tako besramno ignorira.     

>> Sastaje se s Stoltembergom, Mogherini, Hahnom, no osim na zajedničkom panelu, bez bilaterale s Vučićem

Komentara 12

TW
TWITOIST
09:41 19.01.2017.

To sto radi Vucic je vec vidjeno od Slobodana Milosevica ,prvo prouzrokuje problem a onda se javlja kao mirotvorac i resava ono sto je sam zakuhao.Vucic je zadnjih dana izgovorio svasta,da pas sa maslom ne bi pojeo i on jee sad uvidio da bi mu susret sa Plenkovicem vratio ''ugled'' koji je ovih dana izgubio.Ja na mjestu Plenkovica radije ne bi isao u Davos ,nego ici pa se tamo sresti sa Vucicem i vaditi ga iz blata u koje se Vucic uvalio Milosevicevskom politikom.Mi Hrvati toliko smo naivni ko da smo odrasli negdje u Skandinaviji a ne na Balkanu pa neznamo nista o Srbima,naivni ko'' ceske sobarice''.

Avatar Duško68
Duško68
16:49 19.01.2017.

Srbija,otkad ja znam i pamtim,UVIJEK je vodila dvostruku politiku,uvijek je izazivala i provocirala,a poslije izigravala najveću žrtvu.....

Avatar dobry
dobry
16:23 19.01.2017.

Moj post od 31. 10. 2016. "Po mom skromnom mišljenju, strateški interes serbije je kupovanje vremena kako bi Rusija što više strateški i politički ojačala na ovim prostorima, izjednačavanje agresora i žrtve ratova iz 90-tih, zatim pokušaj da se posvađaju Hrvati i Bosanci i da se Crna Gora zadrži u sferi rusko-velikoserbskoga političkog utjecaja. Obzirom da su provaljenji u pokušaju destabilizacije Crne Gore, mora se prikriti Vučićeva uloga u tomu kako bi on ostao "zbunjujući čimbenik" i nada zapada, a sve u svrhu kupovanja vremena pri čemu ruski utjecaj postaje sve jači i jači..." 21. studenog 2016. "Srpska ekipa koja je aktivno sudjelovala u agresiji na Hrvatsku početkom 90-tih, a koja sada obnaša visoke dužnosti u Srbiji, totalno je preuzela diplomatsku inicijativu u svoje ruke i kako je bilo krenulo, za godinu-dvije, još bi mi ispali agresori na vlastitu državu a agresor nevina žrtva. Treba ih samo tući istinom, a materijala je puno: Vučić, T. Nikolić, Dačić, šešelko-sve potencijalni ratni zločinci..." 18. studenog 2016. " Bizantski je to mentalitet, klesan tisuću godina, Metode se mjenjaju, cilj ostaje isti-pljačka i osvajanje tuđih teritorija. Trenutačno su u fazi izjednačavanja žrtve i agresora, žrtve i ubojice. Njihovi mlađi naraštaji su to već prihvatili zdravo za gotovo i zato se ,nažalost, nadati novom zlu na ovim prostorima..." 13. 11. 2016. "Teritorijalno cjelovita BiH integrirana u EU je upravo garancija i stabilnosti države Hrvatske. Niti više niti manje. Svaki pokušaj podjele Bosne dugoročno je i prijetnja stabilnosti RH. To samo politički slijepac ili zlonamjernik ne vidi." 06. 11. 2016 "Niti Putin, Vučić i Toma grobar nisu znali ništa o ovomu. Ma kakvi, nedaj Bože...Uhićenje branitelja HVO-a Orašje je posljednji pokušaj da se izazovu neredi na Balkanu, posvađaju prirodni saveznici Hrvati i Bosanci i pocijepa BiH, pošto je glavni plan sa Crnom Gorom propao..."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije