Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAKO OSIGURANJE

Vučić: Neka Srbi ljetuju u Albaniji

Alex Vučić
Foto: HINA/POOL/Lana Slivar Dominic/PIXSELL
27.05.2015.
u 19:43

Neimenovani izvor iz srpske vlade za Blic je rekao da će srpska delegacija napustiti ekonomski skup ako Isa Mustafa bude najavljen kao kosovski premijer

Prvi posjet jednog srbijanskog premijera Albaniji protekao je, očekivano, u znaku Kosova. Beogradski mediji ističu da je premijer Aleksandar Vučić nakon razgovora s albanskim premijerom Edijem Ramom u Tirani odlučno izjavio: “Kosovo je Srbija.”

– Srbija Kosovo tretira i nastavit će ga tretirati kao svoj sastavni dio – rekao je Vučić, koji uskoro ide u posjet Sjedinjenim Državama.

Ovih dana političku scenu uzburkao je prijedlog predsjednika Tomislava Nikolića, tzv. platforma za Kosovo, koja bi vodila podjeli Kosova.

Platforma spoticanja

Prema beogradskim medijima, Nikolić predlaže da se na sjeveru Kosova, u srpskim općinama, primjenjuju srbijanski zakoni te da Zajednica srpskih općina postane pokrajina u pokrajini Kosovo. Iz Bruxellesa su odmah stigli opominjući signali kako bi se Srbija mogla spotaknuti na putu u EU ako Nikolićeva platforma postane dokument za pregovore. Ipak, u Europskoj komisiji imaju razumijevanja za srbijanske običaje pa bi, rekli su, sve bilo u redu ako bi i Nikolićeva platforma ostala na razini neke neobavezujuće deklaracije kakve prihvaća Narodna skupština u Beogradu.

Osim što će Vučić za koji dan o tome što je dogovorio u Tirani razgovarati u SAD-u, valja postići i napredak u dogovoru o velikim infrastrukturnim projektima koji povezuju zemlje jugoistočne Europe na kojima inzistira njemačka kancelarka Angela Merkel, a Vučić je predstavio projekte u Berlinu.

– Pred nama su deseci i stotine kilometara koje trebamo zajedno graditi – rekao je Vučić dodajući kako je iznimna važnost autoceste koja će povezivati Beograd i Tiranu.

– Nismo razgovarali samo o diplomaciji, govorili smo o razvoju turizma i kako da motiviramo građane Srbije da dođu u Tiranu i obrnuto. Na dobrom smo putu, na tome moramo raditi. Činjenica je da nismo suglasni po pitanju Kosova i Metohije – rekao je Vučić.

Dakle, osim autoceste Niš – Priština – Tirana, u planu je i rekonstrukcija pruge Beograd – Bar koja bi imala odvojak prema Albaniji, prema lukama u toj zemlji, što bi zajedno stajalo oko dvije milijarde eura. U Tirani je s premijerom Vučićem zato bila i ministrica graditeljstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Dvojica premijera govorila su i o incidentu koji je obilježio njihov prošli sastanak kad je Rama u listopadu bio u posjetu u Beogradu, a na stadionu na utakmici reprezentacija Srbija i Albanije se uz pomoć drona zalepršala zastava velike Albanije.

Zastava nije šaljiva

– Mi se ne bismo ljutili da nam se zastava velike Srbije pojavi na utakmici – rekao je Rama ističući da je incident sa zastavom u Beogradu shvatio kao šalu. Ali Vučiću to i nije bilo smiješno.

– Sa zastavom velike Albanije nije se šaliti. Bila je to provokacija koja se nesumnjivo loše odrazila za odnose dviju država. Znam ime. Gospodin se zove Ismail, riječ je o osobi koja je došla iz Italije tri-četiri dana prije utakmice – otkrio je Vučić. Rama se pak izjasnio o velikoj Albaniji.

– Velika Albanija za Albance nije ni vizija ni projekt ni program. Ne ostavlja dojam na Albance bilo gdje da se pojavi. Ne shvaćam zašto se Srbi toliko ljute zbog zastave – rekao je Rama ističući da je incident s dronom ovim sastankom prevladan.

 

 

>> Velika Albanija nema političku podršku u Tirani, kao ni u Prištini

>> 'Džihad i 'velika Albanija' stoje iza pokolja u Kumanovu'

Komentara 83

JA
jasno
15:29 27.05.2015.

rama odgovori o "znam to ste rekli i za vukovar"

IV
ivaba
15:43 27.05.2015.

Vecernji ...gdje vam je vijest o tribini o Lustraciji?.....

DO
doktor1
15:13 27.05.2015.

Osobno Srbiju ne priznam kao državu, za mene je to dio turskog carstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije