Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČEVI I DJECA

Vrhovni sud: Sin se mora brinuti o ocu koga nije vidio od 18. godine

sud
Foto: Pixsell
12.02.2014.
u 22:03

Sud tvrdi da je presudno to što se otac brinuo o sinu u vrijeme kad mu je to najviše trebalo, do punoljetnosti

Čak 43 godine nije razgovarao s ocem, od svoje osamnaeste, a sad će ipak morati podmiriti račun za boravak oca u domu! Presudio je tako njemački vrhovni sud pa će 61-godišnji umirovljeni Nijemac morat će podmiriti 9022,75 eura troška smještaja u domu za umirovljenike za svog oca, koji je umro prije dvije godine.

Sve više starih

Troškove je za oca platio grad Bremen, a sin oca nije vidio otkad su se roditelji razveli, kad je imao 18 godina. Sud priznaje da je, doduše, otac svoje obiteljske veze s punoljetnim sinom prekinuo, ali se, ističe sud, do tada za sina brinuo, sve do punoljetnosti. Dakle, otac se brinuo za sina dok je on bio u dobi u kojoj je intenzivna briga roditelja nužna, napominje sud. Sud je tako promijenio dotadašnje stavove prema kojima roditelji koji ne kontaktiraju s djecom nemaju pravo da se ona za njih brinu. Valja to gledati i u svjetlu demografskih kretanja u Njemačkoj, jer 2008. godine na stotinu radno sposobnih Nijemaca dolazile su 34 starije osobe, a do 2060. godine to bi moglo narasti na čak 65 umirovljenika na 100 radnika.

Süddeutsche Zeitung nedavno je pisao o ovom slučaju, pitajući može li otac koji je cijelog života ignorirao sina na kraju života očekivati financijsku pomoć od njega. Ili je to pravo proigrao time što obitelj za njega nije imala nikakvo značenje jer nikad nije pokazao ni ljubav ni simpatiju? Pitali su tako novinari, no sud je odlučio drugačije i međusobne obiteljske obveze bit će ubuduće jače, barem financijske, tako da olakšaju brigu obitelji. Kako bilo, u ovom slučaju otac je bio frizer u Bremenu i svom je sinu od razvoda s majkom tek povremeno slao razglednicu.

Rat odvjetnika

Čak je i nasljedstvo sina ograničio na zakonski minimum, a ostalo je ostavio znancima. Međutim, odvjetnik koji je zastupao Bremen tvrdio je da je otac plaćao alimentaciju.

– To je tragičan, ali klasičan slučaj tadašnjih razvoda, očevi u sedamdesetim godinama nakon razvoda nisu uspijevali održati kontakte s djecom – tvrdi odvjetnik. Sinov odvjetnik, pak, tvrdio je da to što ga je otac izbacio iz nasljedstva pokazuje manjak obiteljskih veza i osjećaja.

Sličan slučaj presuđen je 2010. godine i sin je morao platiti 40 tisuća eura troškova za majku koja se nije brinula za njega ni kad je bio mali, ali majka je bila mentalno bolesna i sud je odlučio da se za takve osobe djeca moraju brinuti, a oni za djecu nisu mogli.

Komentara 5

MA
marlboro69
10:47 13.02.2014.

U njemačkoj 35 umirovljenika na 100 radno sposobnih a kod nas je obratno, 100 umirovljenika na 35 radno sposobnih!

CR
crocro
08:26 13.02.2014.

Poštovana autorice naslova! Nisam zlonamjeran ali provjerite da li je ispravno napisano slijedeće: 1. U kontekstu vaše rečenice riječi "koga oca". 2. U kontekstu vaše rečenice slijedeći niz: "presudio je tako njemački vrhovni sud pa će 61-godišnji umirovljeni Nijemac morat će podmiriti 9022,75 eura". 3. U kontekstu vaše rečenice: "Ili je to pravo proigrao". Vjerujem da bi uz sitne korekcije kod čitača sadržaj naslova ostavio dobar dojam. Moje primjedbe su dobre namjere.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
08:45 13.02.2014.

Hm, ružno. Jadan je to čovjek iza kojeg ništa ne ostane, pa nekome država treba otimati da bi se namirila. Kod nas je zemlja Dembelija. Tata radi cijeli život, država mu na kraju života, budući da je nesposoban brinuti se se za sebe, dodijeli socijalu i dom. Kad ovaj umre, sin sve rasproda, kupi mercedes, obloče se i spizdi se u prvu banderu. Svi rade na slučaju. Socijalni centri, odvjetnici, agenti za nekretnine, poreznici, birtaši, policajci, limari, grobari, a sve plate punitelji državnog proračuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije