Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojvodina u rukama SNS-a

Vojvodinu vodi vojvoda, šešeljevac Igor Mirović

27.05.2016.
u 22:50

Mirović je kao 20-godišnjak bio i sudionik jogurt-revolucije, kojom je Milošević rušio autonomiju Vojvodine, što je bio i uvod u ratove

Slika Vojvodine kao dijela Srbije s najviše europskog štiha nakon izvanrednih izbora 24. travnja promijenjena je, a Aleksandar Vučić sa svojim naprednjacima i tamo je preuzeo vlast od koalicije okupljene oko Demokratske stranke koja je vladala nešto manje od 15 godina. Prije 28 godina upravo u Vojvodini odigrao se uvod u ratove kojima je Slobodan Milošević razorio susjedne zemlje, bila je to tzv. jogurt-revolucija, navodna antibirokratska revolucija s glavnim ciljem rušenja autonomije pokrajine Vojvodine.

Od radikala do naprednjaka

Autonomija je ukinuta, ali Vojvodina je zadržala imidž dijela Srbije koji se nije u tolikoj mjeri dao navući na velikosrpske mitove i u velikosrpske ratove. Zanimljivo da bi upravo jedan od sudionika jogurt-revolucije uskoro mogao, zasjesti na čelo vojvođanske vlade, postat će pokrajinski premijer. To je 47-godišnji Igor Mirović koji je prošao sličan put kao i Aleksandar Vučić, prvo je bio u radikalima četničkog vojvode Vojislava Šešelja, a onda se i on priključio naprednjacima Tomislava Nikolića. Kao član Šešeljevih radikala bio je 14 godina na čelu novosadskog odbora te stranke, kad su prvaci stranke tjerali iz Vojvodine Hrvate, Mađare, Slovake, kad ih je po Vojvodini osobno četnički vojvoda Šešelj tjerao van.

Iza Mirovića je duga politička karijera u kojoj je bio na različitim dužnostima, više puta je bio zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije, kao i u vojvođanskoj skupštini, bio je i zamjenik ministra financija. Bio je sudionik još jednog mitinga sličnog onom iz 1988., bilo je to 2013., kad je Vučić već bio na vlasti i kad je počeo novi pohod na Vojvodinu pod egidom ‘Stop razbijanju Srbije’

– Mirović i nije po volji Aleksandru Vučiću jer Vučić želi ljude koji ovise samo o njemu – kaže novinar i publicist Dimitrije Boarov.

– Ipak, čini se da Mirović prolazi jer Vučić sebi ne može dopustiti otvaranje još jedne fronte, u jednom krilu vlastite stranke – kaže Boarov, dodajući kako se predstava o Vojvodini stvarana još u Jugoslaviji mora mijenjati.

Halabuka iz Beograda

– U Vojvodinu je doseljeno 400 tisuća ljudi iz Hrvatske i BiH. Osim toga, koalicija oko Demokratske stranke na vlasti je u toj pokrajini već gotovo 15 godina i nije se proslavila. U Vojvodini i inače vlada pragmatičan pristup. Beograd drži sve poluge vlasti, ekonomske, financijske, a i vlada Srbije dala je do znanja da neće dati jedan dinar dok se ne promijeni vlast – kaže Boarov, dodajući kako je medijska halabuka iz Beograda, uz pomoć nekih lokalnih medija, bila zaglušujuća. U Srpskoj naprednoj stranci, koja se i ne može pohvaliti kadrovima, Mirović je jedan od civiliziranih tehnokrata, a razumije se i u financije, kaže Boarov, dodajući kako se Vučić boji da bi Mirović mogao ozbiljno shvatiti funkciju i zaista pokušati privući novac u Novi Sad. 

>>Srpska stranka traži hitnu tužbu protiv Hrvatske zbog genocida

Komentara 16

Avatar cera
cera
00:25 28.05.2016.

E moj novinar od tolikog svijeta ti neznaš dalje od vojvode. Hahahaha ima li još vijesti iz srbije hahahaha hahahaha

Avatar Nesvrstani
Nesvrstani
07:33 28.05.2016.

Antisrpsko lupetanje. Ali ko nam je kriv, devedesetih smo u Srbiji trpeli predsednika koji bi i dve ovce izgubio. Kako bilo, najsmešniji argument protiv Srba na balkanu su reč mitomanija i onih par reči o laganju od Ćosića koje nepismeni pljuvači nauče i vrte do besvesti.

IQ
iqqo
23:04 27.05.2016.

Pa neće valjda žuti lopovi? A šta to vas briga? Ma, neka, i onako sam tražio temu ,gda da vam mećem.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije