Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajno izvješće

Vojnici UNPROFOR-a tvrdili 
da su pripadnici Armije RBiH upotrebljavali bojne otrove iz Sirije

UN
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.01.2015.
u 20:23

Izvješća kazuju kako su ispitani uzorci tla koji potvrđuju da je došlo do upotrebe kemijskog naoružanja

Na službenim internetskim stranicama haaškog optuženika Slobodna Praljka još prije nekoliko godina osvanula je preslika dokumenta s oznakom “tajno” u kojem se spominje kako su zapovjednici Armije RBiH tijekom sukoba u središnjoj Bosni koristili granate punjenje kemijskim otrovima u napadima na položaje HVO-a.

Dokument datira od 1. listopada 1993. godine i služio je kao dokaz na Haaškom sudu u postupku protiv zapovjednika Armije RBiH. U njemu se podrobno opisuje kako su bosanski muslimani početkom ljeta 1993. godine preko “islamske mreže” od arapskih država nabavili 30-ak zrakoplovnih bombi punjenih nepoznatom vrstom nervnih bojnih otrova. Sporne bombe iz Sirije stigle su u kamionima kojima je humanitarnu pomoć prevozio Crveni križ. Sporna pošiljka prevezena je u vojno skladište u zrakoplovnoj bazi Dubrave kod Tuzle, a s bombama je došlo i pet stručnjaka za kemijsko oružje koji su tamo obučavali pripadnike Armije RBiH. Prema vojnom planu, bombe su namjeravali upotrijebiti s tzv. vremenskim upaljačem “time bomb” u svrhu defenzivnog djelovanja na ratištu. Prvi put je te bombe upotrijebila Armija RBiH kod općine Zvornik, koju su kontrolirale vojne postrojbe Republike Srpske. Napad 2. kolovoza 1993. godine nije uspio. Utvrđeno je kako su se bombe s kemijskim otrovima upotrebljavale u granatama od 120 milimetara, a tadašnji vojnici UNPROFOR-a uzeli su uzorke zemljišta.

Napad na Busovaču i Vitez

Oni su u svom izvješću naveli kako su najmanje u tri navrata granate s bojnim otvorima korištene u ljeto 1993. prilikom napada Armije RBiH na položaje vojske RS-a oko sela Boškovići, sjeverno od Zvornika. Nakon Zvornika, poslije su granate u kojima su se nalazili bojni otrovi upotrijebljene u središnjoj Bosni u vojnim akcijama Armije RBiH protiv pripadnika HVO-a. U dokumentu piše kako su se kemijskim oružjem ekstremističke postrojbe Armije RBiH koristile i, kako se to vidi iz tajnog obavještajnog izvješća iz 1993. godine, prilikom napada na hrvatske postrojbe u Vitezu i Busovači.

“U nedavnim napadima na Vitez i Busovaču muslimani su u više navrata upotrijebili kemijsko oružje. Riječ je opet o minobacačima 120 mm i minama punjenim bojnim otrovima...” U jednom novinarskom izvješću novinske agencije HABNA napisano je kako se upotrijebilo kemijsko oružje, a potvrdio je to i UNPROFOR”, zaključuje obavještajno izvješće od 1. listopada 1993. godine. U dokumentima Interpola vidljivo je kako su radikalne islamističke postrojbe krajem 1993. godine raspolagale sa znatno većom i ozbiljnijom količinom kemijskog oružja i bojnih otrova.

>>UNPROFOR naredio: Ne pomažite muslimanima od 15 do 60 godina

>>Michael Rose: Ništa se nije moglo dogoditi bez Mladićeva znanja

Komentara 27

XA
xaron
20:06 28.01.2015.

To je općepoznata stvar, ali se u medijima izbjegava kako bi se od muslimana napravili nevine žrtve .

DU
Deleted user
21:33 28.01.2015.

---također postoje čvrsti dokazi da su te jedinice izravno raportirale aliji izetbegoviću, što je izravnija veza zapovjedne odgovornosti nego što su ikad našli protiv onih hrvatskih dužnosnika koje su optužili (a zločinka del ponte je blokirala optužnicu protiv izetbegovića). postoje još izravniji i javni dokazi kako je mesić na svaki način pružao zaštitu i podršku izetbegoviću, dok je koristio sve političke mogućnosti funkcije na koju je izabran da djeluje protiv cjelokupne populacije hrvata iz bih. postoje svi elementi za kazneni progon mesića, ali naše pravosuđe - zna se - ne funkcionira po pravnim osnovama, nego po naredbama političara. tek mogu zamisliti kako će mesiću suditi kad - ako -njegov ađutant karamarko dođe na vlast.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
21:12 28.01.2015.

nije to sve ima tu i jos ruznijih stvari....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije