Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turska srušila ruski avion

Putin kao odgovor na rušenje aviona šalje krstaricu: Uništit ćemo sve što predstavlja prijetnju!

avion
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
24.11.2015.
u 23:20

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je kako je obaranjem njihova aviona Turska Rusiji 'zabila nožu leđa'

Turske vojne snage oborile su ruski vojni zrakoplov SU-24 koji je povrijedio turski zračni prostor, javlja RT. Kako javlja Reuters, navodno je posada aviona prethodno bila upozorena. Dva pilota iskočila su padobranom, a avion se srušio u selu u pokrajini Latakija, gdje često dolazi do sukoba između sirijske vojske i opozicije. Oba pilota navodno su preminula u zraku dok su na njih pucale pobunjeničke snage Turkmena u Siriji, javlja Reuters pozivajući se na izvore iz pobunjeničkih redova. 

Rusko ministarstvo obrane objavilo je kako zrakoplov nije povrijedio turski zračni prostor te je letio na visini od 6.000 metara. Poručuju kako mogu dokazati da njihov avion nije ušao u turski zračni prostor. 

 – Letjelica je letjela unutar granica Sirije, a srušena je sa zemlje, poručili su iz ruskog ministarstva obrane. 

Turski premijer Ahmet Davutoglu održao je sastanak s predstavnicima ministarstva vanjskih poslova te ih uputio na konzultacije s NATO-om i UN-om. Glasnogovornik NATO-a izjavio je kako su "u kontaktu s turskim vlastima". Službena Moskva poručila je kako je obaranje ruskog vojnog aviona u Siriji "veoma ozbiljan incident" te da je još prerano za donošenje zaključaka. 

Turska je vojska pak objavila radarsku snimku koja pokazuje kako je ruski avion ušao u njezin zračni prostor, na koju je rusko Ministarstvo obrane odgovorilo svojom snimkom kojom dokazuju da avion nije napustio sirijski zračni prostor. 

U nastavku pratite tijek događaja:

23.20 sati - Dok vlasti u Ankari tvrde da su srušili ruski borbeni avion koji je ušao u turski zračni prostor, rusko Ministarstvo obrane objavilo je snimku kojom, kako tvrde, dokazuju da zrakoplov niti u jednom trenutku nije napustio sirijski zračni prostor, piše Sputnik News. Turska je u pismu Vijeću sigurnosti UN-a napisala da je ruski zrakoplov 17 sekundi bio u turskom zračnom prostoru.

22.00 sati - Rusija će prekinuti vojnu suradnju s Turskom nakon što im je Turska srušila borbeni zrakoplov SU-24, objavili su predstavnici ruskog Glavnog stožera. Kao odgovor na rušenje aviona, Rusija u sirijsku bazu Latakia šalje krstaricu 'Moskva', opremljenu protuzračnim obranom 'Fort'.

– Upozoravamo da će svaka meta koja predstavlja prijetnju biti uništena – rekao je general pukovnik Sergej Rudskoy.

Krstarica 'Moskva' je vodeći brod ruske crnomorske flote i jedan je od dva najveća broda koje ta flota posjeduje.

20.15 sati – Američki predsjednik Barack Obama i francuski predsjednik Francois Hollande pozvali su Moskvu i Ankaru da smanje napetosti nakon što je Turska srušila ruski borbeni zrakoplov koji je povrijedio njezin zračni prostor.

I dok se još uvijek čekaju pojedinosti tog incidenta, Obama je kazao da je sada njegova glavna zadaća pobrinuti se da cijela stvar ne izmakne kontroli.

– Moj glavni prioritet je da se pobrinem da situacija ne eskalira – rekao je Obama, dodajući da je sada trenutak da obje strane "ustuknu" i odluče što je u njihovom najboljem interesu.

– Moramo spriječiti eskalaciju. Bilo bi jako štetno da stanje eskalira – pridružio se Hollande. Opširnije OVDJE.

19.50 sati – Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg podržao je Tursku i rekao kako je ruski vojni zrakoplov bio u njihovu zračnom prostoru. Kazao je kako su uspostavljeni kontakti između Moskve i Ankare, ali ne i NATO-a i Rusije. Stoltenberg je pozvao na mir i na smirivanje cijele situacije.

19.40 sati – Ruski vojnik ubijen je u helikopteru koji su srušili sirijski pobunjenici nakon što su Rusi krenuli u potragu za pilotima srušenog zrakoplova SU-24. Ostatak posade iz helikoptera je spašen.

19.20 sati  Ruski vojnik ubijen je u potrazi za pilotima vojnog zrakoplova koji je srušila Turska, objavila je ruska vojska.

19.15 sati – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prvi put je komentirao rušenje ruskog zrakoplova. Kazao je kako svatko treba cijeniti tursko pravo da brani svoj teritorij. 

19.05 sati – Ruska vojska demantirala je navode Turske da su oba njihova pilota živa te da su u rukama pobunjenika. Kazali su kako je jedan pilot sigurno mrtav, javila je agencija RIA.

18.50 sati – Zamjenik zapovjednika turkmenskih pobunjenika u Siriji kazao je kako su njihovi vojnici pucali u dvojicu ruskih pilota nakon što su iskočili iz vojnog zrakoplova kojeg su pogodili Turci.

– Oba pilota pronašli smo mrtva. Naši vojnici otvorili su vatru prema pilotima i oni su umrli još u zraku – rekao je  Alpaslan Celik u blizini sirijskog sela  Yamadi dok je u rukama držao, kako je rekao, dio pilotovog padobrana.

18.40 sati – Europska unija pozvala je na mir nakon turskog rušenja ruskog vojnog zrakoplova na granici Sirije i Turske, na razum pozivaju i europski čelnici, a za Siriju je turski čin "očita agresija" i terorizam.

– U ovom opasnom trenutku nakon rušenja ruskog zrakoplova, svi moramo ostati hladne glave i mirni – napisao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru. Ostale reakcije pročitajte OVDJE.

17.45 sati – Unatoč ranijim informacijama da su dvojica ruskih pilota mrtva, neimenovani turski dužnosnik tvrdi kako to nije istina.

– Turska vjeruje kako su dvojica pilota ruskog vojnog aviona koji je srušen blizu granice sa Sirijom još živi i radimo na to me da ih sigurno oslobodimo od sirijskih pobunjenika – rekao je dužnosnik turske vlade.

– Naše jedinice koje su dobile informacije da su piloti još živi rade sve na tome da ih oslobode od pobunjenika – dodao je.

17.25 sati - Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je da su sirijski borci raketom uništili ruski helikopter nedugo nakon što su ga prisilili na prisilno slijetanje na područje koje drže snage sirijske vlade u sirijskoj pokrajini Latakiji. Opširnije OVDJE.

17.20 sati - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otkazao je posjet Turskoj i savjetovao građane da ne putuju u tu zemlju koja je srušila ruski zrakoplov što je Moskva nazvala neprijateljskim činom.

– Odlučili smo otkazati sastanak predviđen za sutra (u srijedu) u Istanbulu s ministrom vanjskih poslova – rekao je Lavrov i kazao da "teroristička prijetnja raste" u Rusiji.

17.05 satiAmerička vojska nije "umiješana" u izgred u kojemu je turska vojska srušila ruski vojni zrakoplov, rekao je dužnosnik američkog ministarstva obrane, a vojni glasnogovornik je potvrdio da se rušenje dogodilo "na granici".

Agencija AFP citira američkog dužnosnika koji je želio ostati neimenovan, a koji je potvrdio da ih je Turska obavijestila o rušenju ruskog zrakoplova.  

– Naši su nas turski saveznici obavijestili da su njihovi vojni zrakoplovi blizu sirijske granice srušili ruski borbeni zrakoplov pošto je ovaj u utorak povrijedio turski zračni prostor – rekao je taj neimenovani dužnosnik i dodao:  – Možemo potvrditi da Sjedinjene Države nisu umiješane u taj izgred.

17.00 sati – Ruska državna turistička agencija Rostourism preporučila je otkazivanje prodaje turističkih paketa za Tursku, javila je ruska agencija RIA.

16.45 sati – Dužnost je Turske zaštititi svoje granice – rekao je premijer Ahmet Davutoglu opravdavajući odluku svoje vlade da sruši ruski borbeni zrakoplov koji je povrijedio njezin zračni prostor, a o incidentu je Ankara obavijestila i glavnog tajnika UN-a i Vijeće sigurnosti.

– Svi moraju znati da je naše međunarodno priznato pravo i naša nacionalna dužnost da poduzmemo sve nužne mjere da se zaštitimo od svakoga tko povrijedi naš zračni prostor ili granice. I nećemo oklijevati ni trenutka – rekao je Davutoglu. Opširnije OVDJE.

Putin: Turska nam je zabila nož u leđa

U listopadu je Turska upozorila Rusija da su njezini borbeni zrakoplovi dvaput povrijedili njezin zračni prostor. Više pročitajte ovdje. 

NATO je najavio hitan sastanak kako bi se raspravilo o srušenom ruskom avionu. Ovo je prvi put da je neka zemlja NATO-a srušila ruski ili sovjetski zrakoplov još od pedesetih godina 20. stoljeća. 

 – Na zahtjev Turske, NATO će održati izvanredni sastanak  u 17.00 sati kako bi Turska mogla iznijeti informacije o padu ruskog aviona – javlja AFP.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je kako je obaranjem njihova aviona Turska Rusiji "zabila nož u leđa", javlja RT. Više pročitajte ovdje. Turski je pak premijer Ahmet Davutoglu poručio kako je njegova zemlja imala pravo reagirati na upadanje u njihov zračni prostor.

 – U ovom opasnom trenutku nakon obaranja ruskog aviona svi trebaju ostati mirni i hladne glave – poručio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Turski ministar vanjskih poslova pozvao je predstavnike pet stalnih članica Vijeća sigurnosti (Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i SAD) kako bi ih izvijestila o incidentu. 

 

>> Putnički avion na letu iz Varšave morao prisilno sletjeti u Bugarskoj zbog prijetnji bombom

Ključne riječi

Komentara 395

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:30 24.11.2015.

Kompletan uvoz i izvoz ISIL-ove pljačke ide preko Turske. Ako ISIL nestane, tada će ojačati Kurdi, Asad u Siriji i nestat će turskog ekstraprofita od udjela u ISIL-ovoj pljački Iraka i Sirije. Turska se odredila, šteta. Napustila je Atataturkovo nasljeđe i prešla na stazu koja vodi prema teokratiji i ultraislamističkom režimu, što joj je apsolutno nepotrebno. Jer svih ovih godina Turska je izrasla u modernu i snažnu europsku ekonomiju. Ovo je korak nazad.Osobno mi je jako žao.

DU
Deleted user
09:39 24.11.2015.

Turska zeli isprovocirati sukob izmedju Rusije i NATO-a zbog vlastitih interesa u Siriji i Iraku ali i zato sto im ne pase da Rusi tamburaju po ISIL-u kojega Turska bezrezervno podrzava i na kojem zaradjuje grdne pare!

DU
Deleted user
09:38 24.11.2015.

Mislim da bi Rusi trebali ozbiljno zaprijeti Turskoj a ako se Turska ogluši na prijetnju početi sa rušenjem Turskih zrakoplova ili uništiti Turske vojne ciljeve a onom Ergdoganu stući papke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije