Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukrajinski parlament:

'Vodstvo Ruske Federacije prešlo je na organizaciju terorističkog rata protiv Ukrajine'

tenk, Ukrajinske snage
Foto: Reuters/PIXSELL
25.07.2014.
u 11:49

Veleposlanstvo Ukrajine oglasilo se priopćenjem u kojem prenosi izjavu Verhovne Rade odnosno parlamenta Ukrajine

Veleposlanstvo Ukrajine oglasilo se priopćenjem u kojem prenosi izjavu Verhovne Rade odnosno parlamenta Ukrajine pod naslovom 'O otporu širenju međunarodnog terorizma koji podržava Ruska Federacija'.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Ukrajina je suočena s jednim od najtežih i žestokih oblika terorizma – terorizma koji eksportira susjedna država.

Ukrajina od početka obnavljanja nezavisnosti u 1991. godini vlastitim primjerom poticala demilitarizaciju Europskog kontinenta, odustavši od nuklearnog naoružanja, sustavno smanjujući svoje Oružane snage. Za cijelo vrijeme obnavljanja nezavisnosti Ukrajina nikad nije provodila agresivnu djelatnost prema svojim susjedima, dosljedno je vodila mirnu vanjsku politiku. Garancijom svoje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajina je smatrala međunarodno pravo koje je bilo formirano nakon Drugog svjetskog rata na lekcijama borbe s agresivnim nacizmom. 

Ali kako se pokazalo, greške povijesti nisu svi usvojili. 3. veljače 2014. godine Ukrajina se suočila s agresijom od strane države koja je bila jedan od garanata njezine nezavisnosti i teritorijalnog integriteta. Ruska Federacija je okupirala dvije ukrajinske regije - Autonomnu Republiku Krim i grad Sevastopolj – te je počela aktivno destabilizirati situaciju u južnim i istočnim regijama Ukrajine. 
Kad Rusija nije naišla na podršku svog djelovanja od strane građana na istoku i jugu države, vodstvo Ruske Federacije je prešlo na organizaciju terorističkog rata protiv Ukrajine. 

Za ovaj rat karakterističnim je potpuno zanemarivanje međunarodnog prava i poštivanja ljudskih života. Ukrajina i cijeli svijet već su mogli vidjeti da za podržavane od strane Rusije plaćenike običnom stvari je postalo ubijanje mirnog stanovništva, mučenje, otmica ljudi radi dobivanja otkupa ili njihovo prebacivanje u Rusiju i nezakonito pritvaranje, kao što je slučaj Nadije Savčenko.

Teroristi se ne zaustavljaju kada je riječ o masovnom ubojstvu mirnih ukrajinskih državljana, organiziraju lov na ljude koji govore ukrajinski jezik, koji pripadaju židovskoj ili romskoj nacionalnosti. 17. srpnja ove godine sponzorirani od strane Ruske Federacije terorizam prešao je granicu Ukrajine. Teroristi koje podržava Ruska Federacija ubili su 298 stranih državljana koji su letjeli avionom Malezijskih aviolinija. Ovaj zločin uklapa se u niz zlodjela kao što su rušenje civilnog aviona iznad Lokerbi, napadi 11. rujna 2001. godine te drugi zločini protiv čovječanstva. Ako na vrijeme ne zaustaviti one tko nosi ideologiju mržnje ove nevine žrtve neće biti posljednje. Teroristi i diktatori ne znaju stati. Teroristi su brutalno prekršili režim prekida vatre koji je predložio Predsjednik Ukrajine, nastavili napadati predstavnike ukrajinske vojske i mirno stanovništvo.

Ukrajinski narod, Oružane snage Ukrajine, Nacionalna garda Ukrajine, odredi teritorijalne obrane, svi rodoljubi Ukrajine koji govore različitim jezicima, koji posjećuju različite crkve, pod okriljem Ukrajinske zastave daju otpor agresiji terorista. Ali potpora terorista od strane Ruske Federacije – plaćenicima, tehnikom, a u zadnje vrijeme i direktnim korištenjem oružja ruskih jedinica protiv ukrajinskih vojnika – usmjerena je na nastavak rata i sprječava uspostavljanje mira. To ugrožava sigurnost i stabilnost cijelog Europskog kontinenta i svijeta. Verhovna Rada Ukrajine poziva sve narode svijeta stati jedinih frontom protiv terorizma koji podržava Ruska Federacija.

Verhovna Rada Ukrajine poziva parlamente i vlade zemalja svijeta priznati takozvane „Donecku narodnu republiku“ i „Lugansku narodnu republiku“ te druge slične formacije terorističkim organizacijama, uložiti za to napore na nacionalnom kao i na međunarodnom nivou.

Verhovna Rada Ukrajine poziva zemlje EU-a, SAD, druge narode koji grade svijet mira, demokracije i općeljudskih vrijednosti poduzeti operativne i djelotvorne mjere gospodarskog, političkog i diplomatskog pritiska na Rusku Federaciju kao državu koja nosi prijetnju sigurnosti moderne Europe i svijeta glede povlačenja s teritorija Ukrajine ruskih trupa, zaustavljanja opskrbe terorista plaćenicima, naoružanjem, tehnikom i drugom municijom, oslobađanja privremeno okupiranog teritorija Ukrajine.

>> 'Situacija u Ukrajini podsjeća na Hrvatsku 1991. godine'

Komentara 33

RM
rmd3
13:28 25.07.2014.

Ovo je tolko smiješno i žalosno što ovaj govori očito da mu Amer piše šta da govori Amer je izazvo gradjanski rat u Iraku,Libiji,Siriji oce Iran zaratit kojeg je išo oslobadjat tako ce bit i u Ukrajni gradjanski rat koji pase Ameru ali ne Evropi.Ako neko provodi svijetski Terorizam to mogu bit samo AMER I IZRAEL a EVropa i Pusicka samo klimaju glavama.A mediji huskaju na sve strane protiv rusa što kad se pogleda uredništvo nije niš čudno zapadnjaćka huškanja mediji samo provode a ovce vjeruju svemo što se govori nek mi neko kaze kad je Amer rekao istinu laze i mulja cak svojim saveznicima kad je Amer srusio civilni zrakoplov Iran air 8.2.1988 sa 290 putnika i 66 djece jos je reko da se ne zele ispricat ma kakve dokaze imali di su sankcije onda bile ?

Avatar softmoby
softmoby
12:25 25.07.2014.

Ja nisam vidio ni čuo da je ukrajna ikada osudila ili bila protiv miloševićeve politike 90-tih, zapravo su uz ruse, rumunje, grke i ukrajinci (bilo je i još nekih pravoslavnih) ratovali na strani srbočetnika protiv BiH, dakle i protiv Hrvata, a vjerojatno ih je bilo i u Hrvatsko,j naravno isto na srbočetničkoj strani...tuku se dakle braća međusobno

JO
jorge78
12:23 25.07.2014.

Da se odreknu neonacističkog desnog sektora, te granatiranja i ubijanja civila u svojoj državi možda bi im i držao stranu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije