Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzbuna

Vođa ISIL-a Abu Bakr Al-Baghdadi postao novi Osama bin Laden

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
22.08.2014.
u 19:41

Američki je Pentagon digao veliku uzbunu nakon što je pogubljen novinar James Foley...

Američki je Pentagon digao veliku uzbunu nakon što je pogubljen novinar James Foley.

Apokaliptični ISIL

ISIL i njezin vođa Abu Bakr Al-Baghdadi preuzimaju mjesto neprijatelja broj jedan Sjedinjenih Država koje su dugo držali Al-Qa’ida i Osama bin Laden. Apokaliptični ISIL gori je od bilo čega što smo do sada vidjeli, kažu šefovi američke obrane, no ipak su uvjereni da će biti dovoljni ograničeni udari na položaje i područja koje drže ti radikalni ekstremisti. Predsjednik Barack Obama za Islamsku državu kaže da je karcinom, državni tajnik John Kerry kaže da ISIL mora biti uništen, a general Martin Dempsey, zapovjednik vojske, novinarima je Pentagonu rekao kako je ISIL organizacija s apokaliptičnom vizijom kraja svijeta i kako na kraju mora biti poražena. Te su ocjene stvorile očekivanja da se američka vlast priprema za širi rat kojim bi se ISIL izbrisao, umjesto da se samo zaustavi napredovanje i širenje samoproglašenog kalifata. S mnogih strana pozivaju Baracka Obamu da pokrene jači napad protiv Islamske države, među njima i nekadašnji zapovjednik snaga u Afganistanu John Allen. U komentaru koji je umirovljeni general napisao za DefenseOne poziva Obamu da krene brzo kako bi “pritisnuo cijeli nervni sustav ISIL-a, slomio ga i rastrgao na komadiće”. I britanski bivši dužnosnici potiču vlast na akciju, Velika Britanija trebala bi se pridružiti bombardiranju militanata Islamske države, pozvao je Richard Dannatt, bivši zapovjednik vojske, koji je premijera Davida Camerona savjetovao o vojnim pitanjima prije izbora. Lord Dannatt poziva i na suradnju zapada sa sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom, jer se i “sa zlim ljudima mora surađivati kako bi se pobijedio netko još gori”, kaže. Suradnja između sirijskog predsjednika, zbog čije su strahovlade počeli nemiri još prije tri i pol godine, i Amerike, koja je zamalo intervenirala protiv njega, sad je već u jeku, tvrde libanonske dnevne novine Assafir. Kako pišu, pozivajući se na izvor u sirijskoj obavještajnoj službi, američka obavještajna služba Siriji je dala podatke o koncentraciji ISIL-ovih snaga u Siriji, duž granice s Irakom, na području Raka, Der Zore i Alepa, pa su sirijski zrakoplovi raketirali te položaje ISIL-a.

Al-Baghdadi je mozak

U jednom danu, što je rekord, sirijski su zrakoplovi raketirali 122 puta, ubijeno je desetak militanata. Član vijeća za nacionalnu sigurnost Sirije, Ahmad Munir, potvrdio je za Večernji list suradnju između američke i sirijske obavještajne službe protiv ISIL-a naglasivši da se ISIL mora uništiti jer je prijetnja za čitav svijet. – Uz lociranje ISIL-ovih snaga surađuje se i na otkrivanju gdje se krije Al-Baghdadi. Likvidacija Al-Baghdadija je nužna jer je on mozak svih nevolja i krvoločnosti koje su počinili njegovi borci stoga bi njegova likvidacija značila paraliziranje organizacije, kao što je i Al-Qa’ida paralizirana nakon likvidacije Bin Ladena – ističe Munir. Sve upućuje na stvaranje velikog saveza protiv kalifata, u kojem bi bila i Britanija, ali i mnogi dosad nespojivi saveznici. Kalifat je očito prestravio sve umiješane u bliskoistočnu politiku i natjerao ih u savez, piše Immanuel Wallerstein iz Centra Fernand Braudel, američkog instituta, ističući kako je jedan od kratkoročnih pobjednika dosadašnjeg razvoja događaja upravo sam kalifat, jer se prikazuje kao najveća sila koja prkosi “utjelovljenju vraga, SAD-u”.

>>Papa Franjo telefonirao roditeljima ubijenog Jamesa Foleyja

Komentara 13

OR
orao10
03:42 23.08.2014.

A vjerovatno ce i zavrsiti kao Osama bin Laden

MX
Mister X
09:27 23.08.2014.

Vođa ISIL-a Abu Bakr Al-Baghdadi postao novi Osama bin Laden ; po čemu ? Suražuje i radi za SAD ratuje protiv Afganistana ,Sirije, Libije a gle ga sada hoče Irak da oslobodi od neprijatelja a to nije dogovoreno nije uu redu . Naravno Ameri moraju štiti svoje osvojeno pa su i Kurdi dobri dok slušaju zašto trebaju da ginu ! A ako ne znamo kako su prošli sa Sadamom i zapadnim oružjem... Koje je sve potrošio na njima zaločestima dok nije i on postao zločesti iako je bio i dobar dok je ratovao protiv Aja Tole Kuhmenija ! I tako se to tamo uvjek mora ratovati . A Iran čeka samo da dodje na red ! Ili Rusija ?

GV
golub Vaso
17:01 23.08.2014.

Obojica iz naslova su agenti CIA-e.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije