Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građanski rat

Putin: Amerika i EU nemaju pojma što se to zapravo događa u Siriji

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
13.10.2015.
u 22:57

Čelnici Al-Qa’idina ogranka u Siriji fronte Al-Nusre raspisali su nagradu od tri milijuna eura za ubojstvo predsjednika Al-Assada

Aktivnim uključivanjem Rusije u sirijski sukob na terenu situacija polako prerasta u konačni obračun u kojem sukobljene strane sve žešće udaraju po svojim protivnicima. Mjesto i sredstva napada sve se manje biraju, što dokazuje i posljednji napad na veleposlanstvo Rusije u Damasku. U utorak ujutro sirijski su pobunjenici dvjema su raketama pogodili su veleposlanstvo, a napad je izveden dok je ispred zgrade bilo nekoliko stotina pristaša režima Bashara al-Assada koji su se okupili kako bi mimohodom izrazili zahvalnost Moskvi zbog intervencije u Siriji. Prema podacima s terena, u napadu nije bilo smrtno stradalih i ranjenih.

Nema suradnje velesila

Istovremeno na svim linijama bojišnice sukobi eskaliraju, dok je suradnja među velikim silama sve samo ne učinkovita. Posebno se to vidi u odnosima dviju najvećih svjetskih sila Sjedinjenih Američkih Država i Rusije koje, ako je suditi prema izjavama čelnika obiju strana i izvješćima s terena, ometaju jedna drugu u akcijama.

– Suradnja s Washingtonom u ratu u Siriji je nezadovoljavajuća. Zapadne sile uopće nemaju pojma što se događa na teritoriji Sirije, njihove dosadašnje akcije nisu urodile plodom i njihovi su ciljevi potpuno nejasni – izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon izvješća o gospodarskom stanju u Rusiji.

Dodao je i kako u Siriji na vlasti može biti samo jedna opcija, samo jedan lider, a to je sirijski narod.

– Ako želimo učinkovito djelovati, moramo taj posao prebaciti na višu, ozbiljniju razinu. Podjednako je važna suradnja između nas i zapadnih saveznika, ali i s državama iz okruženja koje su najzahvaćenije sukobom u Siriji, Turskom, Jordanom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Irakom – kazao je Putin.

Na njega se nadovezao i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, koji je naglasio kako oružje i streljivo koje Amerikanci bacaju pobunjenicima iz Sirijske slobodne vojske u većini slučajeva završava u rukama ekstremista iz takozvane Islamske države. Istovremeno oglasile su se i ostale ekstremističke skupine koje ratuju protiv snaga Assadova režima, ali i protiv terorista ISIL-a, pozvavši na zajednički napad na režimska uporišta, što je jasan pokazatelj kako su ruski udari postigli rezultat u borbi s tim frakcijama. Najglasniji su bili čelni ljudi Al-Nusre, sirijskog ogranka Al-Qa’ide, koji su u audioporuci pozvali na pojačane napade na alavitske gradove i sela u znak odmazde zbog režimskih udara na sunite.

– Napadajte ih svim silama jednako kao i njihove ruske saveznike. Ruska vojna intervencija, koja je započela u Siriji, usmjerena na spašavanje Assadove vladavine od propasti, ali joj je suđeno da propadne – poručili su u audioporuci.

Tenzije se šire

No tu nije bio kraj poruke Al-Nusrinih vođa. Oni su ponudili i konkretne novčane nagrade za ubojstvo Bashara al-Assada, i to tri milijuna eura onome tko ga smakne i “konačno završi njegovu tiraniju” te dva milijuna eura za vrhovnog zapovjednika Hezbollaha u Siriji Hassana Nashralu.

Dok se novom eskalacijom sukoba Sirija pretvara u još veći pakao na zemlji, tenzije se polako šire i na ostale države u okruženju. Ponajviše je na udaru Turska, koja je prije nekoliko dana bila metom terorističkog napada bombaša samoubojica koji su se raznijeli na trgu u Ankari, a sukobi s Kurdima u pograničnom pojasu sa Sirijom i dalje ne jenjavaju. Istovremeno i Izrael je ispalio dvije rakete na ciljeve u Siriji kao odgovor na napade s te strane Golanske visoravni. U cijelu priču uključila se i Europska unija, koja je u svom priopćenju objavila kako Bashar al-Assad ne može biti u budućoj vlasti u Siriji, ali predstavnici režima u Damasku mogu sjesti za pregovarački stol o prijelaznoj vladi i rješenju za sirijsku krizu i građanski rat. Bruxelles je time objasnio poruku šefova diplomacija Europske unije kako “ne može biti trajnog mira u Siriji ako tamo opstane na vlasti sadašnje vodstvo na čelu s predsjednikom Basharom al-Assadom”.

>> Putin: Što god da se dogodi, Rusija neće slati kopnenu vojsku u Siriju

>> Vladimir Putin: Ruski je zadatak stabilizirati legitimnu vladu u Siriji

Komentara 146

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
17:19 13.10.2015.

EU si inače daje za pravo skidati sa vlasti legalno izabrane predsjednike.... koliko su bili legalisti o tom potom.... ali su bili LEGALNO izabrani. Vidjeli smo kako je to bilo sa Janukovičem u Ukrajini..... pa 'arapskim proljećem' i kaosom izbjeglica koji se sada Europi vraća kao bumerang (preko naših leđa). Srećom, sa Assadom u Siriji to nije prošlo i iskreno me veseli Putinovo izrugivanje amerima i EU, i nadam se da će do kraja riješiti probleme 'oporbe'.

CI
cicibela
17:37 13.10.2015.

Putin je terorističku zapadnu imperiju stavio pred zid. Ovo je povijesna blamaža amerike i njenih zapadnih priljepaka. Ovo je Big Brother kojeg treba gledati! Bravo za Putina!

GV
golub Vaso
18:22 13.10.2015.

zapadni sotonisti neće da sirijski narod odluči koga želi na vlasti, nego se usuđuju reći da netko ima ili nema legitimitet, kao da su oni neki bogovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije