Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret na summitu

Putin i Obama 90 minuta razgovarali iza zatvorenih vrata

Vladimir Putin i Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
30.11.2015.
u 17:12

Predsjednik Putin se danas nije htio sastati s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom

Predsjednici Rusije i SAD-a, Vladimir Putin i Barack Obama, razgovarali su danas na rubu summita o klimi u predgrađu Pariza Bourgetu o sukobima u Siriji i Ukrajini pri čemu su se zauzeli za političko rješenje, a da nisu prevladali svoje razlike.

Susret koji je trajao oko sat i pol održao se "iza zatvorenih vrata", navodi se u priopćenju iz ureda ruskog predsjednika. Dvojica predsjednika su se "očitovala za početak političkog rješenja" u Siriji, dodao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenijela je agencija Interfaks.

Razgovarali su o "prijekoj potrebi da se ostvari napredak u vezi s bečkim procesom", potvrdio je dužnosnik Bijele kuće.

Međunarodna zajednica je ponovno pokrenula dinamiku radi pronalaženja političkog rješenja u Siriji, s dvjema međunarodnim konferencijama u Beču, u listopadu i u studenome. Prihvaćene su smjernice koje će za 18 mjeseci omogućiti organiziranje izbora.

Moskva i Washington ipak imaju različite stavove u vezi sa sudbinom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada kojeg Rusija podupire, a Sjedinjene Države žele njegov odlazak.

Danas je "predsjednik Obama opetovao svoje stajalište da je odlazak Bashara al-Assada nužan i naglasio je važnost usmjeravanja vojnih napora na skupinu Islamsku državu, a ne na umjerenu oporbu", rekao je izvor u Bijeloj kući.

SAD koji predvodi međunarodnu koaliciju već više od godinu dana bombardira ISIL u Iraku i u Siriji. Rusija od rujna bombardira Siriju, ali se sumnja da gađa ponajprije umjerene oporbene skupine.

Usto, američki i ruski predsjednici su "razgovarali o Ukrajini i istaknuli potrebu brže provedbe dogovora iz Minska", kazao je glasnogovornik Kremlja.

Cilj tog dogovora je zaustaviti sukob proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske u kojemu je od travnja 2014. na istoku Ukrajine poginulo više od 8000 vojnika.  Ukrajinski sukob je prouzročio izolaciju Rusije, koju optužuju da je vojnike i oružje poslala kao pomoć pobunjenicima. Moskva je od tada pod teškim zapadnim sankcijama.

Obama je na susretu ponovio Putinu da bi se "sankcije mogle ukinuti" bude li Rusija poštovala sve odredbe Minskog dogovora, rekao je izvor u Bijeloj kući.

Napokon, Obama je izrazio "žaljenje" zbog smrti ruskog pilota čiji je zrakoplov Turska srušila na svojoj granici sa Sirijom i ponovio je pozive na "smirivanje stanja" između Ankare i Moskve, navodi taj izvor.

Predsjednik Putin se danas nije htio sastati s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom koji je s njim htio razgovarati prigodom konferencije o klimi.

>> Putin kao odgovor na rušenje aviona šalje krstaricu: Uništit ćemo sve što predstavlja prijetnju!

>> Obama poziva Rusiju da se u Siriji fokusira na rat protiv IS-a

Komentara 18

Avatar lvan12
lvan12
17:48 30.11.2015.

Dajte naporni ste vise s tom umjerenom pozicijom u koju trpate al qaidu odnosno al nusru... Stvarno podcjenjujete citatelje...

Avatar superhik74
superhik74
19:07 30.11.2015.

Razgovarali su o tome kako je Rusija unistila zapadnu kreaciju ISIL i time naljutila njihove tvorce, jedan od kojih je na slici. Nikakve umjerene opozicije u Siriji nema. To je Pentagon vec i priznao, da su potrosili 500 miljuna $ na 54 (pedeset i cetiri) "umjerena oporbenjaka" koji su odmah svi osim cetvorice (brojkom : 4) pobjegli zajedno s oruzjem I pridruzili se ISIL-u. Znaci u Siriji postoji 4 umjerena oporbenjaka. Njih cetvorica su ta famozna alternative legalnoj vladi Sirije I Sirijskoj regularnoj armiji koji se vec skoro punih 5 godina bore protiv terorista koje obucava, financira I oprema zapad s svojim vazalima Turskom, Saudijskom Arabijom, Katarom I Izraelom. Sve cinjenice su nedavno izasle na vidjelo ukljucujuci kradju I preprodaju ukradene nafte na crnom trzistu te izvoz preko turske luke Ceyhen, koju vodi Erdoganov sin Bilal.

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
19:25 30.11.2015.

Otkrivena državna tajna: Turska uhapsila generale koji su zaustavili oružje za teroriste Islamske države

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije