Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slabi potpora

Vladajuća koalicija Angele Merkel po prvi put pala ispod 50 posto podrške birača

German Chancellor Angela Merkel arrives at the donors Conference for Syria in London, Britain February 4, 2016.
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
31.05.2016.
u 12:51

Na pitanje koga bi birali da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, 30 posto ispitanih je zaokružilo Uniju CDU/CSU, 19 posto Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) tako da su stranke vladajuće koalicije po prvi put od parlamentarnih izbora u rujnu 2013. pale na vrijednost ispod 50 posto

Vladajuća demokršćansko-socijaldemokratska koalicija kancelarke Angele Merkel pala je u ispitivanjima javnog mnijenja po prvi put od dolaska na vlast 2013. ispod 50 posto podrške birača, javlja dnevnik Bild.

Na pitanje koga bi birali da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, 30 posto ispitanih je zaokružilo Uniju CDU/CSU, 19 posto Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) tako da su stranke vladajuće koalicije po prvi put od parlamentarnih izbora u rujnu 2013. pale na vrijednost ispod 50 posto.

Na posljednjim parlamentarnim izborima, stranke vladajuće koalicije su zajedno dobile podršku 67,2 birača od čega 41,5 posto za Uniju CDU/CSU te 25,7 za SPD.

Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja što ga je za dnevnik Bild proveo institut Insa, desno-populistička stranka Alternetiva za Njemačku (AfD) dobila bi podršku 15 posto birača te tako postala treća po redu najjača politička opcija u Njemačkoj. Stranka Zeleni bi osvojila 13 a stranka Ljevica 9,5 posto glasova. Na posljednjim parlamentarnim izborima AfD-u nije pošao za rukom prelazak izbornog praga.

Stranka je naglo dobila na popularnosti u jeku izbjegličke krize kada se, suprotstavljajući se politici Angele Merkel, zauzela za drastično ograničenje broja izbjeglica i strožu useljeničku politiku.

Iseljenička politika unijela je i razdor unutar demokršćanske Unije CDU/CSU zbog toga jer bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU) od Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel traži promjenu smjernica izbjegličke politike.

Ova tema uzrokovala je brojne nesuglasice među sestrinskim strankama CDU i CSU koje bi trebale biti izglađene na sastanku koji je najavljen za danas poslijepodne.

>>Angela Merkel razmišlja o komunikaciji s desničarskom populističkom strankom AfD

Komentara 3

ST
stomugromova
17:38 31.05.2016.

Retardirana i zla lezbača koja radi genocid nad njemačkim narodom i ne namjerava stati.Nabosti na vile i baciti na đubrište povijesti

ZI
zimerman
17:44 31.05.2016.

Nema veze sto baba I Nena stranka gube na popularnosti, Njemacka nikad vise nece biti ista jedino revolucija moze ispraviti greske Europski politicara

Avatar Ohjooj
Ohjooj
15:55 31.05.2016.

Tako joj i treba... Treba nestati s političke scene što prije i zbog Njemačke i cijele Europe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije