Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervencija alijanse

Vojni analitičari: ISIL se ne može pobijediti samo udarima iz zraka

isil
Foto: Reuters/PIXSELL
24.09.2014.
u 08:10

Pomagat ćemo oružjem i obukom, vojnike zasad nećemo slati

Borbeni napori protiv vojske Islamske države u Iraku i Levantu (IS ili ISIL) ulaze u novu fazu – Pentagon je izvijestio da se “vojna akciju protiv terorista IS-a vodi uz pomoć lovaca, bombardera i raketa Tomahawk”, a u akciji uz snage SAD-a sudjeluju i partneri s Arapskog poluotoka.

Već smo slali oružje

Bombardiranje položaja ISIL-a u Siriji pomažu Saudijska Arabija, Katar, UAE, Jordan i Bahrein. U borbu protiv islamista vojne zrakoplove poslat će i Australija... Sve to događa se samo dan nakon što je Hrvatsku posjetio čelnik oružanih snaga SAD-a general Martin E. Dempsey. Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je da Hrvatska neće odmah poslati svoje vojnike u Irak kako bi ratovali protiv ISIL-a, ali i “kako nećemo bježati od svojih zadaća i obaveza kao članice NATO-a”. Kako će konkretno Hrvatska sudjelovati u međunarodnoj koaliciji protiv ISIL-a, u Vladi je nemoguće doznati jer tome ne žele govoriti.

Vojni analitičari s kojima smo razgovarali kažu da će Hrvatska sudjelovati tako što će iračkoj vojsci i kurdskim snagama koje se bore protiv boraca ISIL-a slati znatne količine oružja i vojne opreme iz naših zaliha – od pješačkog oružja preko protuoklopnog oružja do minobacača, mina, streljiva... Može se očekivati, kažu, kako će naša vojska sudjelovati i u obuci boraca koji se bore protiv ISIL-a.

Što SAD od Hrvatske kao saveznice uopće očekuje, pitali smo analitičara portala Obris.org Igora Tabaka.

– Kako je naše zrakoplovstvo, kao i mornarica, tehnološki jako zastarjelo, ostaje naša kopnena vojska. No, budući da SAD kaže kako kopnenu vojsku neće slati u Irak i Siriju, kao mogućnost našeg angažmana ostaje obuka iračkih, kurdskih i sirijskih vojnika koji se bore protiv ISIL-a. Obuka se može događati i u inozemstvu i u Hrvatskoj. Uostalom, mi smo već u Hrvatskoj obučavali iračku vojsku – govori Tabak i dodaje kako je realno očekivati da će Hrvatska međunarodnoj koaliciji protiv ISIL-a pomagati i isporukom oružja i vojne opreme. Kurdima smo već isporučili pošiljku vojne tehnike, a prije dvije godine oružje smo, preko posrednika, slali i sirijskoj oporbi koja se borila protiv snaga Bashara al-Assada.

Vojni analitičar Fran Višnar sluti da će apetiti SAD-a prema saveznicima s vremenom biti sve veći, pogotovo ako zračni udari ne budu dali željene rezultate.

– Ne znam hoće li Hrvatska moći samo jednom nogom stajati u toj operaciji. Dakle, slanjem oružja i vojne opreme kurdskim i iračkim snagama koje se bore protiv ISIL-a te obukom vojnika. Naime, ISIL stalno jača i vrag je odnio šalu jer u Iraku su ozbiljno ugroženi američki geostrateški interesi. SAD nipošto ne može prihvatiti situaciju u kojoj bi ISIL kontrolirao iračku naftu. Takva sila kao što je ISIL ne može se pobijediti udarima iz zraka. Mora ih se poraziti kopnenom vojskom, i to najsuvremenijim snagama. SAD će morati okupiti koaliciju zemalja koje su spremne u Irak poslati svoje vojnike. Čak i ako udari iz zraka budu uspješni, to će SAD-u dati samo predah. Amerikanci jednostavno moraju imati snage spremne za kopnenu intervenciju – rekao je Višnar. Dodaje kako sve to ne znači da će Hrvatska svoje vojnike poslati u Irak i Siriju jer je raspoloženje javnosti takvo da Vlada, čak i kad bi tražila, za takvu akciju ne bi dobila podršku.

Sigurnosni rizici

Analitičar portala Obris.org Igor Tabak objašnjava da svaki angažman, pa tako i sudjelovanje Hrvatske u međunarodnoj koaliciji protiv ISIL-a predvođenoj SAD-om za sobom, naravno, povlači i određene sigurnosne rizike – ali kako je zasad fokus djelovanja pripadnika ISIL-a ponajprije usmjeren na Irak i Siriju, odnosno na stabiliziranje situacije u područjima koje su nakon vojnih akcija stavili pod svoju kontrolu.

>> 'Opasnost od Islamske države ne smije nas odvesti u islamofobiju'

>> F-22 u akciji: Krstarećim raketama po islamistima

Ključne riječi

Komentara 23

HO
homofob
08:42 24.09.2014.

Tko i kada je promovirao Frana Visnjara pisca bajki i prica za nedorasle pubertetlije u vojnog analiticara? Dok se pojavljivao u "Organu socijalistickog saveza" bio je najbolja saljiva razonoda. Ti "analiticari niti su registrirali niti pogodili da su u napadima na ISIL osim Amerikanaca sudjelovale ISKLJUCIVO arapske zemlje! To je bila i namjera pruziti Arapima priliku dokazati se u direktnoj borbi protiv militanata koje i sami Arapi nazivaju teroristima. Amerikanci nece slati borbene jedinice na teren osim specijalnih grupa koji imaju svrhu odrediti ciljeve bombardiranja i osvjetliti cilj laserima kada se koristi takovo oruzje. Arapske drzave ce pruziti vojsku na tlu a Ameri ce MOZDA biti tamo kao koordinatori i jer Iracani cjene njihove instruktore. Domaci hrvatski "vojni analiticari" bi ispali puno pametniji kada bi malo procitali stranu stampu prije nego blebnu !

ZA
zagabria1
09:44 24.09.2014.

A št ste navalili sa tim Isilom. Nit nas diraju nit ih diramo. Kakve veze imaju ovi bombastični članci sa nama. Nekome se žuri da nas uvali u rat koji nije naš. Nadam se da će narod biti pametan. Savezništvotvo je jedno ali glupost je nedopustiva u državnim poslovima. Gledajmo svoja posla kako da izgradimo Hrvatsku a ne da ratujemo tuđe ratove. Ako netko napadne Nato zemlju imamo obavezu da je branimo. Ali nemamo obavezu da sudjelujemo u profitu vojnog establišmenta druge države, od kojega nemamo nikakve koristi

GV
golub Vaso
09:04 24.09.2014.

tko želi biti jenkijevsko topovsko meso neka se sam javi, dok RH neće i ne smije ugrožavati jedinu ekonomsku granu koja nije uništena - turizam, jedna bomba na jadranu i svi smo gladni, želi li to ova vlada američkih poltrona i beskicmenjaka???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije