Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DELOŽACIJA U BEČU

Tisuću policajaca, helikopter i oklopno vozilo protiv ratobornih pankera

deložacija
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/6
29.07.2014.
u 15:17

Devetnaestero deložiranih, među kojima i tri žene privedeni su u policijsku postaju i saslušani te tijekom noći pušteni na slobodu

Deložacija 19 pankera koji u ponedjeljak nisu htjeli ispoštovati sudsku odluku i napustiti zaposjednutu zgradu „Pizzeria Anarchia“ u Mühlfeldgasse 12 u Beču  i šesnaestosatna policijska akcija u kojoj je sudjelovalo više od 500 teško naoružanih policajaca plus njih 1.200 u rezervi te specijalci, kao i policijski helikopter i  borbeno oklopno vozilo, središnja su tema, u utorak, gotovo svih austrijskih medija.

Mediji izvještavaju o pravoj uličnoj borbi i  zabarikadiranim aktivistima, koji su s trećeg kata zgrade na policiju  bacali jaja, izmet i boje te ih polijevali mliječnom kiselinom, na što je policija uzvratila bacačima vode.

Zavarili ulazna vrata

Unatoč helikopteru, oklopnom vozilu i bacačima vode, policiji nije satima uspjelo ući u zgradu, jer su pankeri, znajući da će biti deložirani, ulazna vrata s unutarnje strane zavarili čeličnim pločama. Nakon što su policajci uspjeli provaliti vrata čekale su ih na stubištu nove opasnosti, stare mašine za pranje rublja i metalna kolica iz samoposluživanja postavljena na daske koje su pri dodiru, kao domino, prijetile da se sruše policajcima na glavu. Akciju su otežavali i na ulici okupljeni prosvjednici, koji su se solidarizirali s pankerima, a neki su od njih zbog agresivnosti također uhićeni.

Tragična bilanca spektakularne bečke deložacije, koja je trajala gotovo cijeli dan i okončana je tek u 20,45 sati su 31 uhićena osoba, uključujući 19 pankera koje je policija prisilno iznijela iz zgrade, jer je nisu htjeli dobrovoljno napustiti, te tri lakše ozlijeđena policajca.

Privedeni i saslušani

Devetnaestero deložiranih, među kojima i tri žene privedeni su u policijsku postaju i saslušani, te tijekom noći pušteni na slobodu. Izgrednicima zbog počinjenih teških tjelesnih ozljeda i materijalne štete te pružanja otpora organima reda i sigurnosti prijeti do pet godina zatvora. Glasnogovornik policije Roman Hahslinger je izjavio da su polovica od 19 izgrednika njemački državljani.

Medije zanima tko će snositi troškove ove mega-policijske akcije u kojoj je sudjelovalo 1.700 policajaca. Ističu kako je sigurno riječ o više stotina tisuća eura. List Österreich piše o gotovo milijun eura.  Hahslinger je potvrdio da je u akciji sudjelovalo više od tisuću policajaca, no nije se htio izjasniti o troškovima, istaknuvši da će nadležni Odbor austrijskog parlamenta dati točne podatke.
U međuvremenu su se o deložaciji oglasili i brojni političari i javni djelatnici. Jedni s kritikama zbog tako velikog broja angažiranih policajaca, drugi s pohvalama za pomoć u provedbi Odluke nadležnog suda.

Sve više je onih koji ističu da deložacija ne smije pasti na leđa austrijskih poreznih obveznika nego vlasnika zgrade koji je špekulacijski objekt tvrtke Castella GmbH. Oni su, kako pišu mediji, uz napomenu da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja, navodno  2011. godine ponudili pankerima da u zgradi stanuju za izuzetno malu stanarinu kako bi preostala tri od prethodno već iseljenih 20 stanara, indirektno prisiliti da zbog pankerskog susjedstva odu i tako isprazne zgradu. Obzirom da se to nije dogodilo, vlasnici zgrade otkazali su pankerima daljnje stanovanje, a kako su se oni na to oglušili, sud je donio odluku o deložaciji. 

>> Nogometaš Zoran Brlenić: 'Ostao sam bez posla, a supruga ima rak'

Ključne riječi

Komentara 14

IS
istri
17:57 29.07.2014.

kod njih :pankere a kod nas jadne obitelji. DALI JE TO ISTO?

Avatar oneworld
oneworld
16:04 29.07.2014.

PUNKS NOT DEAD

ĆA
ćaćaća
15:39 29.07.2014.

ovi policajci imaju odličnu opremu..kvaliteta je vrhunska...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije