Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRGOVINSKI SPORAZUM

Preko 100.000 ljudi na velikom prosvjedu protiv TTIP-a u Berlinu

berlin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
10.10.2015.
u 18:22

Dosta je, naš se glas mora čuti! - uzviču prosvjednici u Berlinu

Prosvjednici iz brojnih aktivističkih i političkih skupina okupili su se u Berlinu kako bi prosvjedovalo protiv Trgovinskog sporazuma između Amerike i Europske unije. 

U Berlinu se okupilo preko 100.000 prosvjednika. Sindikati, aktivisti, borci za zaštitu okolišta, te opozicijske stranke organizirali su prosvjednu kolonu od glavnog željezničkog kolodvora u Berlinu pa sve do Bundestaga

Prosvjednici tvrde da bi trgovinski sporazum trebao više pogodovati velikim korporacijama, nego Europljanima, te da će dovesti do snižavanja kriterija. 

- Već godinama nismo vidjeli ovako velik prosvjed u Njemačkoj - izjavio je Christoph Bautz, direktor građanskog pokreta Campact. 

Policija procjenjuje da se okupilo oko 100.000 prosvjednika, no aktivisti tvrde da ih se okupilo čak 250.000. 

Reuters javlja da je brojnost prosvjednika iznenadila kancelarku Angelu Merkel i njenu vladu. U više njemačkih novina njemačka vlada je danas objavila pismo javnosti u kojem upozorava protiv zastrašivanja. 

- Imamo priliku postaviti nove dobre standarde za rastuću globalnu trgovinu. Uključujući ambiciozne zahtjeve, te standarde za okoliš i za potrošače, te pravedne uvjete za investicije i radnike. Ovo mora biti naš cilj, piše u tekstu koje je potpisao njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel. 

No, zamjenik šefa ujedinjene ljevice Dieter Bartsch je kontrirao: 

- Moramo znati više o tome što se točno dogovara. 

Pratite prijenos prosvjeda uživo:

 

Komentara 27

Avatar superhik74
superhik74
19:16 10.10.2015.

Umuknite Njemacka "stoko sitnog zuba", sutite, trpite i radite za kikiriki. 0.01 % izabranih dogovara ono sto njima pase da postanu triljuneri, milijarde im vise nisu dovoljne.

LI
lipnjak
19:13 10.10.2015.

Kara Marko Milanovića

KA
KaraMarko
20:04 10.10.2015.

Pocetak Europske propasti je blizu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije