Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politički potres u Austriji

Ustavni sud: Ponovite izbore za predsjednika, neregularni su!

Alexander Van der Bellen
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
01.07.2016.
u 22:45

Glasovi pristigli poštom otvarali su se izvan sjednice biračkog odbora – tako je otvoreno 77.926 glasova, a o pobjedi su odlučila samo 30.863 glasa

Samo tjedan dana prije nego što je Alexander Van der Bellen, kandidat Zelenih koji je vrlo tijesno pobijedio na predsjedničkim izborima 22. svibnja, trebao položiti prisegu za novog austrijskog predsjednika Ustavni sud Austrije poništio je jučer rezultate izbora i Austrija mora ponovno u drugi krug predsjedničkih izbora! Predsjednik Ustavnog suda Austrije Gerhart Holzinger objavio je u petak u podne odluku, u cijeloj Austriji se mora ponoviti drugi krug izbora.

Sporno u 14 okruga

To daje novu šansu Norbertu Hoferu, kandidatu radikalno desne Slobodarske stranke, koji bi bio prvi radikalni desničar na čelu neke zemlje u Europskoj uniji. Hofer je od Van der Bellena izgubio za samo 30.863 glasa, što je manje od jedan posto. Van der Bellen je imao 50,3 posto glasova, Hofer 49,7. Presuđujuća prednost za kandidata Zelenih došla je glasovima poštom (tako je glasalo 740.339 ljudi) i upravo to je na Ustavnom sudu osporila Slobodarska stranka i uspjela. Jučer je Ustavni sud objavio svoju odluku prema kojoj su se u 14 okruga glasovi pristigli poštom otvarali izvan sjednice biračkog odbora. Ukupno je tako otvoreno 77.926 glasova, što je teoretski moglo promijeniti rezultat.

Slobodarska stranka tvrdila je da je bilo nepravilnosti u 94 od 117 okruga te da su tisuće glasova otvorene prije nego što je to dopušteno po izbornim propisima kao i da su glasovali i neki 16-godišnjaci i stranci.

Sud je utvrdio da su izborna pravila bila prekršena na način koji je mogao utjecati na rezultat, ali da nema dokaza o manipulaciji.  

Dakle, Ustavni sud nije utvrdio manipulacije glasovima, nego je izbore poništio zato što propisani postupak nije bio potpuno poštovan, glasovi pristigli poštom morali su se otvarati na sjednici biračkog odbora. To je u svojoj reakciji istaknuo i savezni kancelar, socijaldemokrat Christian Kern.

– Izbor nije poništen zbog manipulacije, nego zbog povrede postupka. To je bilo odlučujuće – rekao je Kern. Ponovljeni izbori održat će se u rujnu ili listopadu.

Hoferova izborna kampanja bila je antiimigrantska, pa je kandidat nosio i pištolj, objasnivši da je to zbog useljenika. Nakon što je Velika Britanija odlučila izići iz EU, Hofer je izjavio da bi takav referendum trebalo održati i u Austriji, ako u roku od godinu dana EU ne zaustavi centralizaciju.

– Ako EU ide u pogrešnom pravcu, vrijeme je da pitamo Austrijance žele li biti dio toga – rekao je nedavno u intervjuu.

Prijelazna trojka

Van der Bellen, veliki pobornik zaštite okoliša, govori potpuno suprotno, o svom snu ostvarivanja Sjedinjenih država Europe, bez granica. Van der Bellen je umirovljeni profesor ekonomije i bivši lider austrijske Zelene stranke, a prisegu je trebao dati u petak 8. srpnja. Zeleni su u svojoj reakciji izjavili da je važna pravna država i povjerenje građana u nju.

– Odluka nikoga nije pretvorila ni u pobjednika ni u gubitnika. Ali, izbori su najvažniji temelj naše demokracije i moraju biti potpuno funkcionalni – izjavio je predsjednik Ustavnog suda Holzinger.

Do sada nije bilo takve odluke u Austriji, Ustavni sud je naredio ponovljene izbore 1970. i 1995., ali samo u pojedinim dijelovima, ne i u cijeloj zemlji.

Dosadašnjeg predsjednika Heinza Fischera zamijenit će do izbora trojica parlamentaraca, među njima i Hofer.

>>U Austriji se ponavljaju predsjednički izbori, još jedna šansa za kandidata ekstremno desne stranke

Komentara 5

BL
Blekpanther
23:47 01.07.2016.

Svima je bilo jasno da Höfer nesmije dobiti, a ustavni sud nije ni istrazivao prevare jer bi i oni istjerali Hong Konga!!!

B2
bokida 2
07:52 02.07.2016.

I Austrijanci imaju majstore za izbore kao SDP kod nas.

Avatar @proma_trač
@proma_trač
02:56 02.07.2016.

Taj tvoj Kongo neki Kinez.. a ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije