Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo podrhtavanje

Unutar tri godine do obale SAD-a doplutat će kuće iz Japana

kuca u moru
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
Autori: kh/VLM, IČ/VLM
07.04.2011.
u 17:03

U novom potresu koji je Japan pogodio jučer, poginulo je troje ljudi, a 141 osoba je ozlijeđena. Osim žrtava, potres je uzrokovao i istjecanje radioaktivne vode iz nuklearke Onagawa

Snažan potres magnitude 7,4 po Richteru pogodio je u četvrtak sjeveroistok Japan, točnije područje 118 kilometara sjeverno od nuklearke Fukushime, javila je japanska meteorološka agencija, a prenosi CNN. No prema pisanju BBC-a Američki geološki zavod izvijestio je da je potres bio jačine 7,1 po Richteru.

Tri su osobe poginule i više od stotinu ozlijeđeno. Među žrtvama je 85-godišnjak koji je kolabirao i umro kada je pokušavao naći sklonište sa svojom obitelji dok je 79-godišnji muškarac umro od šoka. U perfekturi Yamagata umrla je pak 63-godišnja žena koja se nalazila u bolnici, a kojoj je zbog potresa isključen aparat koji joj je dovodio kisik.

Prema izvješćima japanske policije , 141 osoba je ozlijeđena, od kojih njih 17 teško.

Tvrtka Tohoku Electric Power Company izvjestila je kako je nakon ovog potresa počela istjecati voda iz reaktora u Onagawa nuklearnoj elektrani u prefekturi Miyagi. Voda curi u sva tri reaktora, a potvrđeno je kako su na pet mjesta u nuklearki uočili istjecanje radioaktivne vode. Iz tvrtke kažu da poduzimaju sve kako bi spriječili curenje vode te da se razina radijacije okolo nuklearke nije promijenila.

Iako je odmah nakon potresa izdano i upozorenje od tsunamija, ono je nakon nekog vremena povučeno. Predviđalo se da će tsunami dosegnuti visinu od jednog metra. Potres je bio dovoljno jak da zatrese zgrade u Tokiju, prenosi BBC.

Epicentar potresa je na 333 kilometara udaljenosti od Tokija i na dubini od 25,6 km. Stanovništvo u ugroženom području savjetuje se da se povuče na sigurno mjesto.

Prema prvim podacima reaktori nuklearke Fukushima Daiichi nisu pretrpjeli nikakvu dodatnu štetu u novom potresu. Ipak, iz TEPCO-a, tvrtke koja upravlja nuklearkom Fukushima, izvijestili su kako provjeravaju je li na nuklearki došlo do novih oštećenja, prenosi BBC. Radnici koji rade na saniranju štete na nuklearki Fukushima su evakuirani.

Podsjetimo, prije nepunih mjesec dana sjeveroistok Japana je pogodio potres jačine 9,0 stupnjeva po Richteru, koji je uzrokovao tsunami. Tada je poginulo ili nestalo oko 28.000 ljudi. Tisuće ljudi je ostalo bez svojih domova.

Automobili i kuće koje je tsunami tada odnio plutaju oceanom i kreću se prema zapadnoj obali SAD-a. Osim kuća, morem plutaju i traktorske prikolice i prevrnuti brodovi. Amerikanci očekuju da će to sve do obale stići unutar tri godine, a upozoravaju da bi mogli vidjeti i stravične prizore ljudskih tijela.

>>Sve o katastrofi u Japanu čitajte u našem specijalu

Ključne riječi

Komentara 57

Avatar Sor@n
Sor@n
20:08 08.04.2011.

Kad im dojde do obale neka ih izvade i daju ih onim beskucnicima kojih ima mali milion u USA. Imat će blagoslov od Japanaca unatoč mržnji amera prema njima i tom harrpu.

OB
-obrisani-
16:08 11.04.2011.

. u 12:08h emac je napisao/la: ...što si ga nadrobil, svaka čast, pa ti si super čovjek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ eto konacno se u necemu slazemo 100% potpisujem .

EM
emac
20:31 09.04.2011.

koja vam je slijedeća šupljoglava opaska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije