Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nosi poruke mira

Unatoč upozorenju francuske obavještajne službe, papa Franjo otputovao u Afriku

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
25.11.2015.
u 11:14

Francuska obavještajna služba upozorila je Vatikan na opasnosti od pohoda pape Franje trima afričkim zemljama, ali, unatoč upozorenjima, papa Franjo će, kao što je novinarima potvrdio Lombardi, biti i u otvorenom papamobilu

Papa Franjo krenuo je danas u osam sati s rimske zračne luke u Fiumicinu zrakoplovom Alitalije airbus A330-200 u pohod Africi. Predviđeno je da će stići u zračnu luku „Jomo Kenyatta“ u Nairobiju, glavnom gradu Kenije, u 15 sati po hrvatskom vremenu. Nakon Nairobija papa Franjo će 27. studenoga biti u Entebbeu, glavnom gradu Ugande, a 29. studenog u Banguiju, glavnom gradu Srednjoafričke Republike, te će se 30. studenog u 18.45 sati vratiti u Rim, na zračnu luku u Ciampinu.

– Ne postoje nikakvi elementi za zabrinutost i prema tome program papina putovanja ostaje neizmijenjen. Papa Franjo nosi poruke mira – izjavio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lompardi prije polaska papina zrakoplova.

Francuska obavještajna služba upozorila je Vatikan na opasnosti od pohoda pape Franje trima afričkim zemljama, ali unatoč upozorenjima papa Franjo će, kao što je novinarima potvrdio Lombardi, biti i u otvorenom papamobilu.

– Dolazim kao glasnik evanđelja navijestiti ljubav Isusa Krista i njegovu poruku pomirenja, praštanja i mira – poručio je Franjo u videoporuci građanima afričkih zemalja. Tim pohodom Papa želi učvrstiti katoličku zajednicu u štovanju Boga i svjedočenju evanđelja, koje „uči dostojanstvu svakog čovjeka i zapovijeda nam da otvorimo srce za bližnje, osobito za siromahe i potrebite“. – Živimo u vremenu kad su vjernici i svi ljudi dobre volje pozvani gajiti međusobno razumijevanje i poštovanje te se međusobno podržavati kao članove jedne ljudske obitelji – poručio je Franjo i naglasio kako će mu osobito drago biti susresti mlade.

To je 11. međunarodno putovanje pape Franje i prvi pohod Africi, a istaknute će biti teme mira, međureligijskog dijaloga i svjedočanstva kršćanskih mučenika. Afrika je za Katoličku crkvu važna; i Ivan Pavao II. posjetio 42 afričke države, gotovo sve na kontinentu. Značajan dio Franjina pohoda Keniji će biti i posjet siromašnoj četvrti Nairobija.

U petak, 27. studenog, Papa će otići u Ugandu, gdje će središnji događaj biti misa za mučenike u toj državi, nakon čega će posjetiti karitativni centar u Nalukolongu, koji vode isusovci. U Ugandi djeluje 288 zdravstvenih ustanova koje vodi Katolička crkva.

Na koncu, 29. studenog papa će posjetiti Srednjoafričku Republiku, gdje će pružiti snažnu poruku mira. Znamo da Papa ide u tu državu kako bi iskazao blizinu narodu koji pati zbog sukoba i napetosti, kazao je Lombardi i naglasio kako unatoč nasilju u toj zemlji, papamobil neće biti prekriven blindiranim staklom jer papa želi imati izravan dodir s narodom, a neće ni tom prigodom nositi pancirku. Papa će tijekom pohoda Africi održati 19 govora.  

>> Svijet u ratu, a šminka se za Božić'

Komentara 2

Avatar d-ano
d-ano
11:24 25.11.2015.

sirenje straha ,panike,,,da bi se svijet svrstao s jednima protiv drugih,,,,,strah kao oruzje i polarizacija,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,bravo Papa Franjo,,,,,

DU
Deleted user
16:13 25.11.2015.

Hmmm...prema Huntingtonu. i sukladno njegovoj procjeni, da ne kazem obavijestenosti, treba doci do sukoba civilizacija (pri cemu podrazumijeva vise vrsta civilizacija tipa zapadna, pravoslavna, islamska, africka...civilizacija). Idealan momenat za sukob zapadne i islamske civilizacije je upravo ubojstvo Pape. Nadam se da lupam...ali postoje i indicije da ovaj Papa ne pashe bas nekim krugovima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije