Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ESKALACIJA SUKOBA

UN od Irana, Rusije i Turske traži da hitno interveniraju kako bi se prekinuli sukobi u Siriji

Staffan de Mistura
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.03.2017.
u 07:30

Islamističke pobunjeničke skupine su pokrenule iznenadnu ofenzivu u sektoru blizu glavnog grada, ali sirijska vojska tvrdi da je uspjela vratiti izgubljeni teren.

UN-ov specijalni izaslanik za Siriju Staffan de Mistura tražio je u subotu od zemalja koje podržavaju zaraćene strane da poštuju prekid vatre nakon nedavne eskalacije sukoba koja bi mogla potkopati pregovore u Ženevi.

"Sve veća kršenja posljednjih dana potkapaju prekid vatre i velike su negativne posljedice po sigurnost civila, humanitarni pristup i politički proces", istaknuo je Staffan de Mistura u priopćenju medijima.

UN-ov posrednik je uputio pisma ministrima vanjskih poslova Irana, Rusije i Turske, triju zemlja jamaca prekida vatre koji je stupio na snagu 30. prosinca 2016. kojim od njih traži da hitro interveniraju kako bi se prekinuli sukobi.

Moskva i Teheran politički i vojno podržavaju režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok je Turska bliska oporbi.

 Sukobi su nastavljeni prošlog tjedna na istoku Damaska i u središtu zemlje, uoči petog kruga mirovnih pregovora koje je u Ženevi organizirao de Mistura.

Islamističke pobunjeničke skupine su pokrenule iznenadnu ofenzivu u sektoru blizu glavnog grada, ali sirijska vojska tvrdi da je uspjela vratiti izgubljeni teren.

Najmanje 16 civila ubijeno je, a više desetaka osoba je ranjeno u subotu u zračnom napadu na područje koje drže pobunjenici blizu Damaska, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). 

>> 'Ako Sirijci opet upotrijebe protuzračnu obranu protiv nas, uništit ćemo ih bez trunke oklijevanja'

>> Prvi put postigli smo napredak s režimom oko budućnosti Sirije

Komentara 1

MX
Mister X
10:11 26.03.2017.

Super su dečki da bi skrenuli pozornost što se masovno događa u Iraku i sa civilima; sad odjednom ovo na zahtjev terorista, koji se eto drže primirja jer njih se ne spominje moraju Rusi pustiti ih na miru.. Naravno omrznutanuta Turska na meti eu i jakog saveznika ne smije se braniti od super naoružanih Kurda ..A Iran se naponene radi sankcija i želje Izraela da ih uništi poput Iraka Libije i Sirije !!! To se zove s svjetska politika nad teroristima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije