Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Richard von Weizsaecker

Umro bivši njemački predsjednik: Poticao je suočavanje sa nacističkom prošlošću

Richard von Weizsaecker
Reuters/PIXSELL
31.01.2015.
u 16:14

- Svi mi, bili krivi ili ne, mladi ili stari, moramo prihvatiti prošlost - rekao je Weizsaecker u parlamentu.

Bivši njemački predsjednik Richard von Weizsaecker umro je u 94 godini.

Na čelu Njemačke Weizsaecker je bio 10 godina, od 1984. do 1994., a tijekom njegova mandata zemlja se ponovno ujedinila. U Drugom svjetskom ratu borio se u Njemačkoj vojsci, a široka javnost ga je hvalila zbog njegovih nastojanja u uvjeravanju Nijemaca da se moraju suočiti sa svojom nacističkom prošlošću, piše BBC.

Oni koji zatvaraju oči na prošlost su slijepi u sadašnjosti

Posebno je bio zapažen njegov govor u njemačkom parlamentu 1985. godine, na 40. godišnjicu poraza nacista u Drugom svjetskom ratu. - Svi mi, bili krivi ili ne, mladi ili stari, moramo prihvatiti prošlost - rekao je Weizsaecker te dodao da svi oni koji "zatvaraju oči na prošlost su slijepi u sadašnjosti".

- 8. svibnja je dan oslobođenja. Tada smo svi oslobođeni od nacionalsocijalističke tiranije - rekao je Weizsaecker. Bio je prvi njemački predsjednik koji je posjetio Izrael.

>>Croatia ummit 2005. u brojkama

Komentara 14

BF
brkonja fra brkati
10:54 01.02.2015.

Kad će se cionisti suočiti sa svojim fašističkim zločinima i genocidima nad drugim narodima ??

MX
Mister X
11:39 01.02.2015.

Umro bivši njemački predsjednik: Koji je jako to radio analize .... Poticao je suočavanje sa nacističkom prošlošću; To se sa veseljem jako dobro radilo analiziralo da bi se vidjelo gdje se je pogriješilo; da se uče na tim greškama daama da se to više ne ponavlja jer su svjesni da su samo iz toga razloga i izgubili rat -zbog neoprostivih grešaka kao napad na Staljina -Rusiju Barbarosa ..... Znaju da su tu jako pogriješili i samo za to rat izgubili. Da su Njemci još uvjek porobljeni narod sada samo od amera to svi znaju i vide a tako če i ostati i nakon 99 prođenih godina ... Zato sam protiv monetizacije ako nam sada novac i autoputevi ne trebaju zašto bi nekim budućim Hrvatima trebali poslje 100 godina kada se bude letjelo samo zrakom ???

DH
dalibor.hren
14:13 01.02.2015.

Od 1994. za njega nisam ni čuo, a Stipica iskače i iz paštete!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije