navigacija Svijet 5
Zastoj srca

Umrla Jovanka Broz!

Vlada Srbije sutra će održati sjednicu na kojoj će formirati organizacijski odbor za pogreb Jovanke te će se odrediti mjesto i datum pogreba. Najvjerojatnije će biti pokopana u Kući cvijeća

Umrla Jovanka Broz!

Foto: Reuters/Pixsell

U osamdeset devetoj godini, zbog zastoja srca jutros u u 11.45 sati umrla je Jovanka Broz, supruga nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita koji je preminuo  1980. godine, javljaju srpski mediji.

Primljena je krajem kolovoza u Urgentni centar 23. kolovoza u lošem zdravstvenom stanju. Nakon prvih liječničkih intervencija počela se oporavljati, ali joj se stanje ponovno pogoršalo. Iako se činilo da će se Jovanka broz izvući, njeno zdravstveno stanje se naglo pogoršalo mjesec dana kasnije i ona je krajem rujna pala u komu. Probudila se par dana kasnije, ali nije bila u stanju govoriti.

Bila je mlađa od Tita 32 godine

Jovanka Budisavljević, mlada lička partizanka srpskoga podrijetla, postala je u travnju 1952. nova supruga jugoslavenskoga partijskog i državnog vođe Josipa Broza Tita. Od njega je bila mlađa čak 32 godine! Kаo neposredаn svjedok cijele turbulentne epohe u povijesti Bаlkаnа, bila je predmet velikog medijskog zanimanja.

Jovаnkа je posljednje godine živjela u ekstremnoj izolaciji. Većinа misli dа su razlog bile posljedice velikih problemа kroz koje je prošlа od smrti suprugа kаdа je cijelа njenа imovinа nаcionаlizirana i kаdа je stаvljenа u kućni pritvor.

Sutra odluka o mjestu pokopa

Vlada Srbije sutra će održati sjednicu na kojoj će formirati organizacijski odbor za pogreb Jovanke te će se odrediti mjesto i datum pogreba, potvrdio je za Novosti Rasim Ljajić, potpredsjednik srpske Vlade.

>>Život Jovanke Broz: Od idile do potpune izoliranosti

>>Za Jovankin pokop uz Tita treba podići mramornu ploču od 9 tona

>>Jovankina želja: Pokopajte me uz Tita u Kući cvijeća!

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Ključne riječi

Komentari

Registracija