Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA

Ukrajina zabranila nadlijetanje svog teritorija ruskim zrakoplovima

Arsenij Jacenjuk
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
25.11.2015.
u 14:41

Jacenjuk: Rusija bi mogla koristiti ukrajinski zračni prostor za provokacije

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u srijedu je najavio zabranu nadlijetanja ukrajinskog teritorija ruskim zrakoplovima kako bi se izbjegle "provokacije", što je nova faza u krizi nastaloj između dviju susjednih zemalja.

– Ukrajinska vlada odlučila je zabraniti prelijetanje ukrajinskoga zračnog prostora zrakoplovima svih ruskih aviokompanija – rekao je Jacenjuk na sastanku vlade. – Rusija bi mogla koristiti ukrajinski zračni prostor za provokacije – ocijenio je.

Informacija je uslijedila nekoliko tjedana nakon napada i rušenja ruskoga zrakoplova krajem listopada u Egiptu, za što je odgovornost preuzeo ISIL.  

Promatrači su tada ocijenili da bi u slučaju sličnog incidenta – rušenja ruskoga zrakoplova nad Ukrajinom, Moskva mogla posumnjati u ukrajinske vlasti i poslati svoju vojsku u tu bivšu sovjetsku republiku.  

Ukrajina i Rusija već su zabranile sve izravne zračne veze između dviju zemalja još krajem listopada. I ruske su vlasti zatvorile svoj zračni promet za ukrajinske zrakoplove, no ruskim komercijalnim letovima dosad je bilo dopušteno nadlijetati Ukrajinu.   

Kriza između Moskve i Kijeva bez presedana počela je nakon ruske aneksije ukrajinskog Krima u ožujku 2014., nakon čega je uslijedio krvavi sukob na separatističkom proruskom istoku zemlje.

>> Rusija prekinula isporuku plina Ukrajini

>> Ukrajina obustavila dopremu robe Krimu

Komentara 13

Avatar moravica
moravica
14:45 25.11.2015.

vid malog plaćenika kako je digao prstić....uči dečko..zato je i plaćen...samo utekla mu ona sa pletenicama i onaj bokser

Avatar moravica
moravica
14:44 25.11.2015.

hehe..ovo je za rubriku ...šala,dokolica i idiotarije

PE
pessimus
15:43 25.11.2015.

"povjesničar" jacenjuk je ustvrdio da je sssr na kraju drgog svjetskog rata napao njemačku i ukrajinu. toliko o vjerodostojnosti ovog tipa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije