Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na kijev!

Ukrajina: Rusija 
je počela invaziju

ukrajina rat
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
28.08.2014.
u 18:40

Angela Merkel pitala Putina što rade ruski tenkovi i vojnici u Ukrajini

Ruska invazija na Ukrajinu je počela, objavio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i otkazao sve sastanke izvan zemlje.

Do Krima tenkovima

NATO je objavio da je u Ukrajini oko tisuću ruskih vojnika, nalaze se na jugu i imaju teško oružje. Uz takvu pomoć pobunjenicima ukrajinska vojska izgubila je nadzor nad Novoazovskom, lukom na Azovskom moru, koja se nalazi 20 kilometara od ruske granice.

Procjenjuje se da Rusi žele da kopnom mogu doći iz Rusije na već oteti Krim koji su planirali, kako je pisano, povezati s “majčicom Rusijom” mostom kod Kerča.

Je li Rusima jeftinije ovako umjesto da grade most? Kako bilo, žarište sukoba u Ukrajini idućih dana moglo bi biti na obali Azovskog mora, borbe bi se ponovo mogle rasplamsati u Mariupolju, većoj luci na Azovskom moru, odakle su proruski pobunjenici već izbačeni.

Ukrajinsko vijeće nacionalne obrane i sigurnosti objavilo je da su ruske snage potpuno preuzele kontrolu na Novoazovskom. Ruska vojska najprije je na Novoazovsk bacala rakete Grad, a onda su dvije kolone tenkova i oklopnih transportera ušle u grad.

Ukrajinska vojska dobila je zapovijed za povlačenje kako bi spasili živote vojnika, a sad pokušavaju učvrstiti obranu Mariupolja, priopćilo je ukrajinsko vijeće. Velik broj sela u okolici također je okupiran. Nakon što je ukrajinska vojska tjednima uspijevala oslobađati mjesta u okolici okupiranog Donjecka i Luhanska, došla već na prilaze tim gradovima i činilo se da je pitanje dana kad će Ukrajina biti slobodna, s ruske granice stigle su dvije naoružane kolone ruske vojske i pao je Novoazovsk.

Nije pomogao ni sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Porošenka u Minsku.

Pitanje je hoće li Putin ići dalje bez obzira na negodovanje na Zapadu, no čini se da prosvjed Zapada zbog agresije s istoka zasad nije dovoljno oštar, a postoji i latentan strah od zime koji je verbalizirao odlazeći ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk: Rusi će obustaviti isporuku plina ne samo Ukrajini, u kojoj je stanje u energetici teško, nego i Europi.

– Znamo da Rusi imaju planove o zaustavljanju isporuke – kaže Jacenjuk koji je usto pozvao SAD, EU i zemlje G7 da zamrznu rusku imovinu sve dok Rusija ne povuče vojsku, opremu i agente s teritorija Ukrajine.

Merkel zvala Putina

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je Putina zbog ruskih vojnih konvoja u Ukrajini, ali, kako izvještavaju na web-stranici Kremlja, bilo je riječi i o tome kako je važno da njih dvoje razgovaraju i o “tranzitu plina kroz Ukrajinu za Europu”. Američki veleposlanik u Ukrajini Geoffrey Pyatt izjavio je da je Rusija “izravno umiješana” u borbe na istoku Ukrajine te da je poslala i svoje sustave protuzračne obrane, između ostaloga i Pancir S1, mobilni topnički protuzračni sustav zemlja-zrak, s raketama kratkog i srednjeg dometa.

Kako se čini, zapadni su vođe ponovo “iznenađeni i uvrijeđeni”, dok Putin sad već otvoreno šalje vojsku preko granice i zaokružuje osvojeni teritorij. Ukrajinci očekuju da će rusko-separatistički protunapad nakon Novoazovska uslijediti i na potezu Šahtarsk – Ilovajsk. U Rusiji, pak, majke vojnika su zabrinute, jer su sprovodi vojnika sve češći, puno je i ranjenih, lijesovi stižu, a nitko ne objašnjava što se vojnicima dogodilo. Humanitarne organizacije posjetit će zato vojne bolnice na jugu zemlje.

>>Putin: Ako Ukrajina ide u EU, prisiljeni smo na protumjere

>>Ruski konvoj ušao u Ukrajinu: 'Ovo je izravna invazija'

Komentara 180

Avatar viki_nuland
viki_nuland
19:04 28.08.2014.

Je li to neka nova Rusija ili ista ona koja je po zapadnim medijima izvrsila invaziju na Ukrajinu prije 5 mjeseci, odnosno svaki dan vec zadnjih 4 mjeseca.

MO
mozdaznam
20:50 28.08.2014.

Dobar večer. Znate i sami pod čijom "šapom" je vođen raspad Jugoslavije tj. agresija na Hrvatsku. Laički postoje tri vrste rata: 1) extremistički poput rata na Bliskom istoku 2) Sadašnji u Ukrajini koji po svim elementima nalikuje na Domovinski rat pun lažne propagande itd. 3) i infiltracija poput ove u Hrvatskoj u kojem neprijatelj iza leđa u ovčjoj koži sjeda na vlast, oslabljuje državu i baca na koljena. Gospodo strane se opet biraju. Merkelicin sastanak za jonsku vezu je paravan. Samo pogledajte koji čelnici iz regije nisu pozvani na sastanak. Strane se doista biraju. Dida mi ne prošao rat, otac također, vrlo vjerojatno da cu ga i ja ovaj put stariji, doživjeti. pozz

RA
rasimcanaj
19:02 28.08.2014.

Nije li ZZZZ Porosenko jos nedavno tvrdio kako se nece zaustaviti sve dok ne oslobodi Krim?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije