Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijena rata

Ukrajina na dnu: BDP 12%, inflacija 46%

Ukrajina
Reuters/PIXSELL
06.10.2015.
u 23:00

Ukrajinski dug penje se na 153 posto BDP-a, a spas se vidi u inflaciji koja stimulira izvoz i iduće godine moguć je rast BDP-a od 1 posto

Rat je Ukrajinu spustio na niske grane, ove godine BDP će pasti 12 posto, procijenila je Svjetska banka. Ukrajinske vlasti vjeruju da pad neće biti veći od 8,9 posto. Ukrajinski dug će ove godine dosegnuti čak 153 posto BDP-a. Za usporedbu, grčki dug je oko 180 posto BDP-a. Iduće godine Ukrajince će mučiti i inflacija od čak 23,4 posto, no inflacija će pomoći, procjenjuje se, rastu izvoza i tako postupnom oporavku privrede, koji bi iduće godine ipak mogao dovesti do rasta BDP-a od 1 posto.

Rekao je to direktor Svjetske banke zadužen za Bjelorusiju, Moldaviju i Ukrajinu Qimiao Fan, dodajući kako bi rast poreznih stopa i bolja fiskalna disciplina mogli osloboditi vladine mogućnosti ulaganja. Rastu bi moglo pridonijeti i sređivanje bankovnog sustava i postupni oporavak kreditnog sustava. Ove godine inflacija će biti 44 do 46 posto, objavio je nedavno zamjenik guvernera ukrajinske narodne banke Vladislav Raškovan. U rujnu je agencija Standard&Poor’s snizila kreditni rejting Ukrajine sa ‘CC’ na ‘SD’. Tada je, naime, vlada u Kijevu objavila da restrukturira dug i obustavila plaćanja koja će biti restrukturirana.

>> Isporučuje li Rusija Siriji protuzračne sisteme dugog dometa S-300?

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar Arsendiklic
Arsendiklic
07:06 07.10.2015.

Iduće godine moguć je rast BDP-a od 1 posto ?? Spremiti ću ovu stranicu, i usporediti je sa stanjem u Ukrajini za godinu dana.

DA
damocles
00:00 07.10.2015.

al imaju jenkije i jacenjuka sto ce im drugo

IN
incogrito
06:46 07.10.2015.

Bravo Amerika, Porosenko i Jacenjuk. Uspjeli ste u godinu dana unazaditi drzavu za ravno 12 godina pod uvijetom da vam sljedece godine rast doista bude 1%, sto nece.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije