Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Çavuşoğlu:

Ako SAD ne izruči propovjednika Gülena, odnosi s Turskom bit će narušeni

Fetullah Gulen
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/5
25.07.2016.
u 15:36

Fethullaha Gülena turske vlasti optužuju da stoji iza pokušaja vojnog udara.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu izjavio je kako će odnosi Turske i SAD-a biti narušeni ako Amerika ne izruči muslimanskog propovjednika Fethullaha Gülena, kojeg turske vlasti optužuju da stoji iza pokušaja vojnog udara.

Ministar je najavio kako će se tijekom posjeta razgovarati o ovoj temi s američkim dužnosnicima. Gülen je demantirao optužbe, a SAD naglašava kako Turska mora dostaviti jasne dokaze o njegovoj odgovornosti.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan (62) za pokušaj vojnog udara optužio je svog bivšeg učitelja i duhovnog mentora Gülena (75), kojeg već dugo optužuje da preko svojih sljedbenika u sudstvu i vojsci pokušava svrgnuti vladu te zatražio od SAD-a, gdje živi od 1999., njegovo izručenje.

Gülen je jedan od najutjecajnijih muslimanskih intelektualaca na svijetu, zagovornik suvremenog i tolerantnog islama, koji je svojim utjecajem pomogao Erdoğanu i njegovoj Stranci pravde i razvitka (AKP) da osvoje vlast, nakon čega se razišao s Erdoğanom te su postali najljući politički protivnici.

Gülen je duhovni vođa pokreta koji on naziva Hizmet (služenje) i čiji utjecaj daleko prelazi turske granice. Posvuda u muslimanskom svijetu, od Kenije do Kazahstana, pa čak i u BiH, Hizmet osniva škole, medije i ekspertne skupine. Ima milijune pristaša i raspolaže milijardama dolara. Erdoğanu je Gülen uvijek bio prijetnja i noćna mora pa koristi svaku priliku da ga za nešto optuži svjestan toga koliko Gülen ima utjecaja u svim državnim strukturama Turske.

Komentara 4

Avatar Herceg_Bosna
Herceg_Bosna
16:36 25.07.2016.

Na osnovu čega bi vam se nekoga izručilo? Samo zato jer ga veliki vođa ne simpatizira i jer ima neki utjecaj u Turskom društvu? Gdje su dokazi da on ima veze sa tzv. vojnim pučem? Vjerojatno bi odmah po izručenju bio vješan na nekom trgu u Ankari, ili Isambulu.

PA
Pape5
16:24 25.07.2016.

Izručenje bi izgledalo, kao kada bi malo dijete poklonilo nekome najdražu igračku,

BR
Branko102
20:23 25.07.2016.

Izručit će ga sigurno.Turska je preveliki ulog za SAD.Ukoliko Turska izađe iz NATO i krene prema transazijskom zbližavanju,posebno sa Rusijom,SAD će izgubiti utjecaj na Bliskom Istoku i šire.Erdogan je diktator i zločinac koji je sirijskom narodu nanio velike patnje,ali to nije smetalo SAD jer im je obavljao prljave poslove.Kako ga se nisu uspjeli riješiti jer su mu Rusi dojavili što se sprema,morat će mu ponuditi višestruko veću cijenu da im ne okrene leđa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije