Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomoć ukrajini

Ukidaju im vize i otpisuju 20% duga

Porošenko
Foto: Reuters/PIXSELL
30.08.2015.
u 09:55

Od 1. siječnja 2016. stupit će na snagu i Sporazum o slobodnoj trgovini

Europska komisija predložit će do kraja godine ukidanje viznog režima za ukrajinske državljane koji putuju u EU, najavio je predsjednik EK Jean-Claude Juncker nakon susreta s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u Bruxellesu. Iako odluku o ukidanju viza ne donosi Komisija, već same države članice EU, Juncker je naglasio kako će države to sigurno podržati ako im Komisija predstavi takav prijedlog.

Predsjednik Poljske Andrzej Duda izjavio je u intervjuu za njemački Bild da nekoliko stotina tisuća ukrajinskih izbjeglica želi pobjeći u Poljsku. – Ako ratni sukobi ponovo eskaliraju, puno njih će doći k nama – rekao je Duda, čija je zemlja jedan od najvećih zagovornika pomoći Ukrajini i kažnjavanja Rusije zbog ilegalne aneksije Krima. Želja država članica da pomognu Ukrajini prevladava nad strahom da će ukidanje viznog režima potaknuti mnoge Ukrajince da emigriraju u EU, pa se očekuje da će vizni režim biti ukinut ako Kijev ispuni 10 uvjeta. Od 1. siječnja trebao bi stupiti na snagu i Sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine. Moskva i dalje inzistira na tome da se primjena sporazuma dodatno odgodi, no Juncker je izjavio kako neće biti odgode. Dok je Porošenko bio u Bruxellesu, ukrajinska vlada ispregovarala je s međunarodnim vjerovnicima otpis 20 posto ukrajinskog duga.

To bi trebalo pomoći Ukrajini da ne bankrotira u sljedećih nekoliko mjeseci. Smanjenje duga bio je preduvjet za novi paket pomoći MMF-a, Amerike i drugih zapadnih država. No Rusija nije bila zastupljena među vjerovnicima s kojima je dogovoren otpis duga i ruski ministar financija Anton Siluanov izjavio je kako očekuje da Ukrajina u cijelosti otplati svoj dug Rusiji.

>> Kijev sanja vlastitu 'Oluju'

Komentara 14

ST
stomugromova
10:59 30.08.2015.

To znači da će EU preplaviti milijuni Ukrajinaca.Sve po naredbi fašističke centrale preko bare.EU treba raspustiti jer ta korporativna tvorevina je opravdala naziv "tamnica naroda" !!

DA
Danijel
10:34 30.08.2015.

Sada je gotovo. Ovaj problem je trebalo na dnevni red staviti u vrijeme kada su njihove zemlje uništavane. Obzirom da to nije učinjeno, sada treba praviti plan zbrinjavanja, stalnog ili privremenog. Ograde ne mogu spriječiti ništa, jer je to već sada stihija. Sada idu i oni koji trebaju i oni koji ne trebaju. Europu, zna se koju, čeka uz ovo i veliki priliv Rumunja, Mađara, Poljaka, Bugara, sada i Ukrainaca. Nitko ne zna kako će se to riješiti, a pokazala se i nesposobnost EU dužnosnika za rješavanje bilikakvih problema. Sila i ucjena mogu samo kratkoročno riješiti problem.

RA
rafaell
12:02 30.08.2015.

s obzirom da USrajina priprema veliku ofanzivu,na koju Novorusija neće imati dovoljno snage za protunapad i poraziti napadače više neće trebati primirja,te ćemo tek sada vidjeti teška razaranja i desetke tisuća mrtvih,veliki val izbjeglica i imigranata je realnost pogotovo ako se i Rusija aktivnije uključi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije