Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eksplozije u Tianjinu

Uhićeno 12 osoba među kojima su vlasnik skladišta, zamjenik i prvi čovjek države za zaštitu na radu

tianjin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.08.2015.
u 08:40

Poginulo je najmanje 139 ljudi, a tianjinski ured za zaštitu okoliša prošli tjedan obavijestio je da su rezultati testiranja pokazali rapidno povišenu razine cijanida u rijeci, moru i otpadnim vodama u evakuiranome području oko zone nakon eksplozija

Uhićeno je 12 osoba nakon dva napada otprije dva tjedna koji su uzdrmali kineski grad Tianjin. Yu Xuewei, direktor kompanije koja je vlasnik skladišta što je eksplodiralo 12. kolovoza – Tianjin International Ruihai Logistics C. Ltd – jedan je od uhićenih, objavili su državni mediji citirajući policiju. Potpredsjednik kompanije Dong Shexcuan i troje zamjenika glavnih menadžera također su među uhićenima. Usporedo s istragom jučer u srijedu, otpušten je i glavni i odgovorni kineski direktor zaštite na radu koji je osumnjičen za korupciju, odnosno "teško kršenje discipline i zakona", Yang Dongliang (61). Nikakve druge informacije policija nije dala, piše NBC.

Dvije snažne eksplozije uništile su široki dio luke Tianjina, grada s oko 15 milijuna stanovnika koji je smješten 120 kilometara jugoistočno od Pekinga. Koliko su snažne eksplozije bile, svjedoči da su nekoliko kilometara dalje prozori zgrada bili izbijeni. Poginulo je najmanje 139 ljudi.

Kineska vlada potvrdila je prošlog tjedna da je u skladištu bilo oko 700 tona natrijeva cijanida prije nego što su se eksplozije dogodilo, oko 11.30 sati po lokalnom vremenu. Osim natrijeva cijanida, u skladištu je bilo i drugih kemikalija – ukupno 1300 tona potencijalno eksplozivnih oksidirajućih kemikalija među kojima su amonijev nitrat i kalijev nitrat, 500 tona zapaljivih tvari među kojima su natrij i magnezij te još ukupno 700 tona smrtonosnih otrova, uglavnom natrijeva cijanida, izvijestio je Reuters.

Tianjinski ured za zaštitu okoliša prošli tjedan obavijestio je da su rezultati testiranja pokazali rapidno povišenu razine cijanida u rijeci, moru i otpadnim vodama u evakuiranome području oko zone nakon eksplozija.

Jedno testiranje vode s oluka uz skladišta pokazalo je 356 puta višu razinu cijanida od prihvatljive, obavijestio je Ured. Međutim, službene vlasti navode da je voda za piće sigurna (treba li im vjerovati, drugo je pitanje).

> Masovne eksplozije zatresle kineski grad Tianjin: Najmanje 44 osobe poginule

>> Naređena evakuacija u Tianjinu: Smrtonosna kemikalija prijeti stanovništvu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije