Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Uhićeno 10 osoba zbog sumnje da su bile spremne otići u Siriju i boriti se na strani ISIS-a

lisice
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
01.07.2015.
u 15:58

Istraga je pokrenuta 2014. godine, a odvijala se oko talijanske djevojke koja se preobratila na muslimansku vjeru.

Talijanska policija uhitila je danas 10 osoba iz dvije obitelji pod sumnjom da su bile spremne otići u Siriju boriti se na strani ISIS-a. Osobe su uhićene u Grossetu, Milanu i Bergamu. Od 10 uhićenih osoba 4 su talijanskog državljanstva, 5 albanskog i jedna kanadskog državljanstva i optužene su za udruživanje radi počinjanja terorističkih djela i organiziranja putovanja s terorističkim ciljevima.

Istraga je pokrenuta 2014. godine, a odvijala se oko talijanske djevojke koja se preobratila na muslimansku vjeru. Maria Giulia Sergio (28), rođena u mjestu Torre del Greco, pokraj Napulja, prešla je na islamsku vjeru 2009. godine i prozvala se Fatima nakon što se udala za marokanskog državljanina. Djevojka se s obitelji preselila 2012. pokraj Milana, gdje se, u mjestu Inzago, po drugi puta udala sada za albanskog državljanina Alda Kobuzija (27). S njime se preselila u Grosseto gdje je živjela obitelj Kobuzija te je između 2012. i 2013. bila s albanskim radikalnim skupinama koje su u regiji Toskani ugošćivale osobe koje su regrutirale buduće teroriste. Među tim osobama je bio i bosanski državljanin Bilal Bosnić, koji je regrutirao i poslao boriti se u Siriju Ismara Mesimovića, koji je u mjestu Longarone radio kao soboslikar. Mesimović je poginuo u Siriji boreći se na strani ISIS-a.

Istraga je, dakle, vođena oko dvije obitelji. Jedne talijanske, Marije Giulije Sergio, koja se preobratila na muslimansku vjeru i albanske, Alda Kobuzija. Povezale su se poslije vjenčanja Marije Giulije i Alda. Dvije obitelji pripremale su odlazak u Siriju gdje bi se borile na strani ISIS-a. Talijanska džihadistica Maria Giulia Sergio i njezin suprug Aldo Kobuzi otišli su 2014. ratovati u Siriju za ISIS, a danas je talijanska policija uhitila članove njihovih obitelji koji su se također spremali na put u Siriju.

>> Počela je utrka Al-Qa'ide i ISIL-a tko će ubiti više

Komentara 5

MI
mirr
16:20 01.07.2015.

ne kuzim ih, pustite ih da se odu boriti i zabranite im povratak u italiju. ovako imate tempiranu bombu u dvoristu, halo

RI
rikavac
17:02 01.07.2015.

Mirr apsolutno se slazem nek ih posalju ubace ih u avion uzmu putovnice i posalju u jednom smjeru i izbrisu ih kao drzavljane italije.

CB
Cro-BiH
00:29 02.07.2015.

i avionsku kartu im platiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije