Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Walter Palmer

Ubojica lava Cecila morao je pobjeći u strahu za život

Walter J. Palmer (left) with one of his trophies. (man at right is unidentified) photo: facebook.
Foto: Facebook
1/3
31.07.2015.
u 12:05

Veliki dobroćudni lav iz nacionalnog parka bio je miljenik i turista

Zaboravite Putina, zaboravite Al-Baghdadija, zaboravite talibane. Čovjek kojeg Amerikanci danas mrze najviše, kojega preziru jest Walter Palmer, do prije nekoliko dana nepoznati stomatolog iz Bloomingtona u Minnesoti. Njegovo ime dospjelo je u javnost nakon što je vlada Zimbabvea objavila da je upravo Palmer ustrijelio Cecila, velikog dobroćudnog mužjaka lava iz tamošnjeg nacionalnog parka, oderao mu kožu i odrubio glavu.

Namamili ga

Cecil je bio miljenik i ponos nacije, a upravo je njega Palmer, koji je za lov na lavove u Zimbabveu platio 55.000 dolara, odabrao kao svoj cilj. Sa svojim vodičem zavezao je truplo antilope za terenac i vozio ispred Cecila kako bi ga namamio izvan granica nacionalnog parka. Čim je lav izašao iz rezervata, Palmer ga je gađao samostrelom, a pogođena životinja pobjegla je u grmlje.

Palmer, njegov vodič i vlasnik zemljišta na koje su Cecila namamili dva su ga dana tražili te ga na kraju ustrijelili puščanim hicem i oderali mu kožu. Ono što do tada nisu znali jest da Cecil ima uređaj za praćenje na ogrlici ispod grive pa su vlasti uspjele rekonstruirati cijeli događaj. Vodič i vlasnik zemljišta su uhićeni, no Palmer je pobjegao iz Zimbabvea u SAD. Iako je relativno siguran od izručenja, na Palmera se obrušio opravdan bijes američke javnosti. Pred njegovu ordinaciju dolaze stotine Amerikanaca iz cijele države, ostavljajući pred vratima plišane igračke, medvjediće i lavove. Ostavljaju i pogrdne napisane na kartonu, a Palmerov Facebook profil krcat je prijetnjama smrću. Pogotovo zato što se otkrilo da Palmer već godinama lovi veliku divljač samostrelom te da je dosad usmrtio desetke zaštićenih životinja poput nosoroga ili geparda i fotografirao se s njihovim truplima.

– Za probleme kakve Palmer ima ne ide se u lov, nego se uzme viagra. To je puno jeftinije i ne nanosi se patnja nikome – ustvrdio je poznati američki TV voditelj Jimmy Kimmel u svojoj emisiji komentirajući Palmerove postupke. U međuvremenu je otkriven još cijeli niz detalja vezanih uz Palmera. Pokazalo se da je pokušao uništiti uređaj za praćenje nakon što su ga našli na smaknutom lavu, pokazalo se i kako mu je već 2008. prijetio zatvor zbog lova na zaštićenog crnog medvjeda. Usto je bio optužen za seksualno zlostavljanje svoje pomoćnice prije desetak godina.

Poštuje zakone

– Nisam učinio ništa loše. Legalno sam platio za lov, a nisam znao da je riječ o lavu miljeniku, životinji koja je pod prismotrom. Žao mi je, ali ja se lovom bavim godinama i poštujem sve zakone – stoji u priopćenju koje je Palmer poslao posredstvom svog odvjetnika. Trenutačno Palmerovo prebivalište je tajna. Boji se, naime, da bi, ako ga prepoznaju na ulici, mogao završiti baš kao Cecil. Oderane kože i odrubljene glave.

>>Internet poludio zbog ubojstva poznatog lava Cecila: Američki zubar ostao bez posla

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Cro-Wolf
Cro-Wolf
13:49 31.07.2015.

dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja....

Avatar raco
raco
12:56 31.07.2015.

da se barem tako sve američka i svjetska javnost uključila dok su bombardirali Vukovar, Osijek, Dubrovnik, Sarajevo.....

DU
Deleted user
14:20 31.07.2015.

Živimo u Svijetu gdje je veći grijeh ubiti životinju i za to dobiješ veću kaznu nego kada ubiješ čovjeka. Logika visoko obrazovanog čovjeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije