Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tvrde mi5 i mi6

Ubojica američkog novinara je bivši reper L Jinny

Abdul Majeed Abdul Bari
Foto: Alarabya.net
24.08.2014.
u 22:45

Osvetit ćemo se nevjernicima na Zapadu. Nećemo se smiriti dok Islam ne pobijedi i dok se džihadska zastava ne zavijori u svim zemljama, zadnje je što je napisao na svojoj Twitter-stranici Abdul Majeed Abdul Bari

„Osvetit ćemo se nevjernicima na Zapadu. Nećemo se smiriti dok islam ne pobijedi i dok se džihadska zastava ne zavijori u svim zemljama“, zadnje je što je na svojoj stranici na Twitteru, prije nego što ju je početkom 2013. zatvorio i otišao na sirijsko ratište, napisao Abdul Majeed Abdul Bari, britanski državljanin egipatskog podrijetla.

Član brigade The Beatles

Prema podacima britanskih obavještajnih službi MI5 i MI6, 23-godišnji Abdul Majeed Abdul Bari je zamaskirani ubojica koji je prošli utorak američkom novinaru Jamesu Foleyu, dok je klečao negdje na sjeveru sirijske pustinje, prerezao grlo i odrubio glavu.

Abdul Majeed Abdul Bari član je brigade britanskih militanata u ISIL-u koja je naziv The Beatles dobila upravo po njemu. Naime, prije nego što se pridružio snagama ISIL-a Abdul Majeed Abdul Bari bio je poznati londonski reper s umjetničkim imenom L Jinny. Rođen je u Londonu, gdje je završio osnovnu i srednju te muzičku školu. Bio je izuzetno talentiran glazbenik i nitko osim njega ne zna zašto je krenuo putem radikalizma.

Njegovi prijatelji u velikoj su nevjerici i pitaju se kako je moguće da je čovjek koji je bio potpuno integriran u britansko društvo i čiji je moto života bio zapadni stil življenja, postao terorist i ubojica. Njegovi prijatelji tvrde da je volio noćni život, izlaske, djevojke i dobru zabavu uz škotski viski. Islam ga nije zanimao, živio je kao i svaki mladić na zapadu. Njegov okrutni i bezosjećajni čin zaprepastio je sve. 

Mnogi nagađaju da je to zapravo osveta za zatvaranje njegova oca koji se nalazi u zatvoru u SAD-u, nakon što ga je Velika Britanija izručila.

Otac bombaš Al-Qa’ide

Njegov otac Adel Abdul Bari bio je poznat kao visoki dužnosnik u Al-Qa’idi odgovoran za bombaške napade na američka veleposlanstva 1998. godine u Nairobiju i Dar-es-Salaamu. Iako je Adel bio intelektualac koji je završio pravo, bio je poznati islamski radikalist koji je u šest godina bio 10 puta uhićen i zatvaran u Egiptu. U Egiptu je imao odvjetničku tvrtku koja je branila islamiste i političke zatvorenike. Nakon toga je 1990. godine otišao u Veliku Britaniju gdje je dobio politički azil i osnovao svoje novine “Dalil” (Vodič).

Međutim, 1999. je uhićen na zahtjev SAD-a zbog umiješanosti u bombaške napade na američka veleposlanstva u Nairobiju i Dar-es-Salaamu.

U britanskim zatvorima proveo je 12 godina, nakon čega je 2012. godine izručen SAD-u. Nakon što se proširila vijest da je Abdul Majeed Abdul Bari otišao na ratište u Siriju te da ratuje na strani ISIL-a, nakon duljeg vremena opet je aktivirao profil na Twitteru te 9. ožujka prošle godine napisao kako je istina da je u Siriji, ali ne u redovima boraca, već kao zarobljenik. Njegovim riječima nitko nije povjerovao jer kao zatvorenik ne bi mogao doći do Twittera.     

>> Američke tajne službe: Video odrubljivanja glave autentičan

>> Majka ubijenog novinara: Nikad se nismo više ponosili svojim sinom

Komentara 134

TR
trololol
15:55 24.08.2014.

I sada su se opet svi obrušili na Nigela Faragea koji se zalaže da se svim naturaliziranim Britancima koji su postali džihadisti oduzme državljanstvo i zabrani povratak u UK.

TV
tvrtko3
15:53 24.08.2014.

Stoku, locirati, indetificirati i LIKVIDIRATI.

IB
ibrinajaruga
16:01 24.08.2014.

vjerojatno su mu roditelji još u Britaniji, "blago" njima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije