Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muftija Aziz Hasanović:

Ubiti na oltaru je zločin nad zločinima

Aziz Hasanović
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/5
28.07.2016.
u 11:00

Ne smijemo biti taoci nekih poremećenih osoba, koji čine zločine u naše ime, kaže muftija

Muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz ef. Hasanović osudio je zločin i ubojstvo svećenika Jacquesa Hamela u Francuskoj i pozvao na razum, kako se takve stvari više ne bi događale. – Ubiti svećenika za oltarom zločin je nad zločinima, to je vrh vrhova. Užasnuo sam se kad sam čuo tu vijest. Bio sam zgrožen i izražavam svoju najdublju sućut, svoju bratsku sućut – rekao nam je jučer muftija Hasanović, koji se trenutačno nalazi u Srebrenici i apelira na sve koji mogu prevenirati ovakve nemile događaje kako bi se zaštitile trajne vrijednosti i kako se ne bi narušilo ono što se zajednički izgrađuje.

Predstavnici vjerskih zajednica u Francuskoj, na čelu s muftijom i velikim rektorom Velike džamije u Parizu Dalilom Boubakeurom, susreli su se jučer s predsjednikom Francuske Françoisom Hollandeom, od kojega su zatražili da se na vjerske objekte u Francuskoj obrati dodatna pozornost i da se pojačaju sigurnosne mjere.

 – I jedni i drugi, pripadnici raznih vjera, istinski želimo da se na naše vjerske objekte obrati više pozornosti jer i najmanje vjersko zdanje može postati ciljem napada – rekao je Boubakeur nakon sastanka s predsjednikom Hollandeom, prenose agencije. – Zasad nisam čuo ni za jedan primjer verbalne prijetnje, a kamoli nešto drugo – rekao nam je muftija Hasanović, na upit treba li slične mjere zatražiti i u Hrvatskoj.

Na susretu u Elizejskoj palači u Parizu sudjelovali su kršćanski, muslimanski, židovski i budistički lideri, a takav susret u Zagrebu ne treba očekivati ovih dana, jer je vrijeme godišnjih odmora, no moguće je da će se vjerski lideri u Hrvatskoj susresti već u rujnu. Boubakeur je “u ime francuskih muslimana prenio duboku bol zbog napada i dodao da se teško nose s “psihološkim aspektom takvoga svetogrđa koje se protivi svemu čemu nas podučava naša vjera”.

– Islam je protiv svakog nasilja i osuđujemo svaki zločin, u bilo čije ime da je počinjen. Ne smijemo biti taoci nekih poremećenih i problematičnih osoba koji čine zločine u naše ime. Njihovo djelovanje mora se prevenirati na svaki mogući način – kaže muftija Hasanović.  

>>Ubojica svećenika uhićen je u Turskoj i sudilo mu se zbog terorizma. Na slobodi je čekao presudu

Komentara 24

Avatar 7Sisak6
7Sisak6
12:15 28.07.2016.

nastojim biti tolerantna osoba bez nacionalnih ili vjerskih predrasuda ali nakon dogadjaja11.rujan.01 pa na ovamo gdje god sam dolazio u kontakt sa muslimanima mojim sugradjanima u sisku koji su došli iz bosne ili su rodjeni u hrvatskoj ogromna večina uvijek pronalazi opravdani razlog za islamski terorizam na mnogo puta postavljeno pitanje zbog ćega islamska zajednica u hrvatskoj javno ne osudi islamski terorizam i izrazi žaljenje za žrtve odgovor je bio šutnja ili amerika je kriva za sve ne pokazujuči empatiju za žrtve šta više osudjivali su smaknuče osame bin ladena...tek sada zadnju godinu ili dvije čelnici islamske zajednice stidljivo izreknu po koju riječ osude šta bi se reklo samo reda radi...

ST
Stipan
13:00 28.07.2016.

Kuran sam je nasilje i treba ga kao takvoga obraditi i prilagoditi današnjem vremenu , a ne u vremenu Muhameda . Dok se god to ne dogodi on će biti nasilje , rat i teror kao i za vrijeme Muhameda. To treba napraviti muftija i sami muslimani a ne mi kršćani.

BR
bravehertt
13:10 28.07.2016.

moje stajaliste o muslimanima i njihovoj vjeri nije se promjenio. postujem njih i njihovu vjeru. mislim da u Hrvatskoj,kao nacinalna manjina postuju moju zastavu i zemlju. za razliku od nekih Hrvata i nacionalnih manjina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije