Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ĐURO SESSA:

U Turskoj priveli suce i jer su im djeca učila strane jezike

Đuro Sessa
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
03.11.2016.
u 21:17

Teško je vjerovati da se u jednom danu može razriješiti i pritvoriti tisuće sudaca i državnih odvjetnika iz potštovanje ljudskih prava

Otpravnica poslova i savjetnica u turskom veleposlanstvu u Zagrebu Günay Babadoğan Ertan u intervjuu Večernjem listu ustvrdila je da se u Turskoj primjenjuju najviši univerzalni standardi u pogledu ljudskih prava, vladavine prava i demokracije te poštuju sve relevantne međunarodne konvencije.

Turski pravosudni sustav funkcionira s punim poštovanjem temeljnih prava i sloboda, kategorički je ustvrdila. Ispada da su brojne nacionalne i međunarodne udruge sudaca koje su reagirale zbog kršenja ljudskih prava u Turskoj u postupcima protiv osumnjičenih i optuženih za sudjelovanje u puču pogrešno informirani.

Stoga smo razgovarali s Đurom Sessom koji je član Europske udruge sudaca i prije dva tjedna u Meksiku je izabran za dopredsjednika Međunarodne udruge sudaca.

Imaju li udruge u čijem radu sudjelujete spoznaje o tomu da se u turskom pravosuđu proteklih mjeseci nešto mijenja nabolje?

Bilo bi krasno kada bi tako bilo, ali svi relevantni neovisni izvori govore posve suprotno. Pri tome nitko ne dovodi u pitanje da svi koji su odgovorni za pokušaj puča trebaju odgovarati, ali se odgovornost svakog treba utvrditi u postupku uz poštovanje svih standarda vladavine prava.

Teško je vjerovati da se u jednom danu može odlučiti da se tisuće sudaca i državnih odvjetnika razriješe, pritvore i da im se imovina zamrzne i da je sve provedeno uz poštovanje najviših standarda zaštite ljudskih prava. Da situacija nije takva kako se želi prikazati, govori i izvješće Europske komisije iz 2015. godine gdje je rečeno da se suci i tužitelji nalaze pod velikim političkim pritiskom te je preporučeno da turske vlasti obnove i uvedu sva jamstva neovisnog sudstva.

Tisuće uhićenih sudaca, tužitelja, novinara, učitelja turski je predsjednik Recep Tayyip Erdoğan prozvao sljedbenicima Fethullaha Gülena kao navodnog glavnog krivca za nedavni puč u Turskoj. Znate li kako su ih ubrzo nakon puča u tolikom broju identificirali uz navodno poštovanje svih pravnih standarda?

Upravo brzina kojom je došlo do razrješenja najviše govori o osnovanosti takvih odluka. Treba znati da je 2745 sudaca i državnih odvjetnika od ukupno njih oko 15.000 razriješeno u prvih 12 sati nakon puča i za sve njih je doneseno rješenje o pritvaranju.

Ne samo to nego su i odvjetnici koji su se „usudili“ braniti te suce pritvoreni, 48 članova sudbenog vijeća je razriješeno, i to onih koji bi mogli odlučivati o žalbama na odluke o razrješenju, 140 od 150 sudaca najvišeg suda također je razriješeno, a imovina 3049 sudaca zamrznuta.

Nekim sucima je, na primjer, stavljeno na teret da su im djeca učila jezike u inozemstvu. Sudačkim udrugama na međunarodnoj razini dolaze alarmantni podaci o načinu na koji su suci uhićeni, uvjetima u kojima se sada nalaze, bez medicinske zaštite, s ograničenom mogućnošću kontakata s obitelji i odvjetnicima, bez mogućnosti da s odvjetnicima povjerljivo razgovaraju, o pritiscima na suce koji vode predmete protiv sudaca i tako dalje.

Međunarodna udruga sudaca, kao i mnoge slične profesionalne udruge, nije na svojoj posljednjoj skupštini prije dva tjedna u Ciudad de Mexicu prvi put reagirala zbog stanja u turskom pravosuđu usvojivši Rezoluciju o Turskoj (čiji su glavni naglasci po Sessinu izboru u okviru uz tekst), već su to činili puno puta i prije?

Europska udruga sudaca i Svjetska udruga sudaca već dulje vrijeme upozoravaju na stanje sudbene vlasti u Turskoj što je samo kulminiralo posljednjim događajima. Još 2015. godine protestirali smo zbog pritvaranja dvoje sudaca samo zbog odluka koje su donijeli.

Nakon posljednjih događaja stvorena je platforma svih europskih udruga sudaca koje zajednički nastupaju prema Vijeću Europe i Europskoj komisiji zbog svega što sam već naveo.

Moram još dodati samo da se vidi kako stvari nisu nimalo bezazlene, što se dogodilo dan nakon što je pročitano pismo predsjednika turske udruge sudaca YARSAV Skupštini svjetske udruge sudaca. Predsjednik udruge u Turskoj je uhićen 19. listopada 2016. godine u 7.30 sati a da ne zna razloge uhićenja.

>> Turska uhitila 81 osobu zbog sumnje da su se planirali pridružiti ISIS-u

Komentara 2

Avatar jumanji
jumanji
21:50 03.11.2016.

što se to događa u Turskoj?

MX
Mister X
22:42 03.11.2016.

Nekim sucima je, na primjer, stavljeno """na teret"""" da su im djeca učila jezike u inozemstvu- A suci doma sudili u Turskoj; samo ne piše kojem inozemstvu !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije